Нещо става със сиренето

* В „Лидъл“, Троян – където ценовите равнища доскоро бяха около 10-те лева, сега са двойно и тройно по-високи и доближават 30 лв. (!?) * „Сваляш цените и ти бият шута. Никой не може да нарушава омертата. После не сме били мафиотска държава“
Спекула
Цени на кравето сирене в „Лидъл“, Троян, цените гонят 30 лв./кг, 24 февруари 2023 г.
НЕЩО става със сиренето, бялото българско саламурено сирене – този тъй обичан и неизменен в потребителската ни кошница традиционен български продукт. Не е необходимо да си експерт, анализатор, специалист, икономист, финансист и т. н., за да ти стане ясно – сегашната цена на сиренето не е нормална; казано по-ясно – спекулативна е, напомпена в името на печалбата.

РЕШИХМЕ да видим как стоят нещата в троянския хипермаркет „Лидъл“ (Lidl), който до голяма степен сочи/задава ценовите равнища на храните в Троян. И гледката на лидълския щанд на сирената (петък, 24 февруари) бе стряскащ – там където ценовите равнища доскоро бяха около 10-те лева, сега са двойно и тройно по-високи и доближават 30 лв., говорим за кравето сирене, овчето е по-скъпо.

ЗА ДА НЕ СМЕ голословни, направихме снимки, вижте ги: „Елена“ – 19,99 лв./кг,  Маджаров“ – 26,99 лв./кг, „Родна стряха“ – 20,61 лв./кг, „Верея“ – 21,64 лв./кг. И всичко това, когато изкупната цена на млякото от производителите, по данни на САПИ (система за агропазарна информация) към 18 януари, е 1,07 лв. за литър; а 1 кг сирене се прави от около 6 литра мляко. Но да не си помислите, че цените на млякото в търговската мрежа са „укротени“ – нищо подобно, от 3-4 лв./л и нагоре.

СПЕКУЛАТИВНА, както го усещаме (на гърба си) или обективна е цената на сиренето и изобщо на млечните продукти? Един факт от малко по-друго административно естество също дава отговор в полза на първото – светкавичното уволнение на шефа на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД (държавната компания за производство на млечни изделия по български стандарт) Николай Маринов. Ден след предложението му от 20 февруари т. г. за намаляване на цените на млякото с 5-10% и на сиренето и кашкавала – с над 30%. И малко след като публично заяви, че големите търговски вериги извиват ръцете на местните доставчици (с такса „вход“ и други подобни) и така оскъпяват продукцията.

Уволненият след опита да свали цените Николай Маринов
„СВАЛЯШ цените и ти бият шута. Никой не може да нарушава омертата. После не сме били мафиотска държава“, коментира публично бившият шеф на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД. А в деня на уволнението си го каза още по-отчетливо: „Днес стана ясно отново, че мафията победи държавата“. Прав ли е г-н Маринов или не?  Цените в троянския „Лидъл“ като че ли дават отговора…

Т21
Бел. ред. На заседание на правителството на 1 март служебният министър-председател Гълъб Донев обяви, че ще подпише заповед създаденото координационно звено за установяване на нелоялни търговски практики „да изработи механизми за контрол на цените на стоките на българския пазар, и да предложи мерки“. Ето и разясненията на служебния премиер: Звеното работи от началото на февруари. В резултат на усилията на правителството излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените. От началото на февруари, когато проведох среща с министри и шефове на агенции, темата за ценaта на храната се превърнаха във водеща за всички, но някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслуги за падането на цените, или като използваха цената на сиренето, за да привличат внимание. В подобни ситуации народът казва „приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“. 
 

1 Коментара:

Илиян Пеевски каза...

Вината е на ... Путин.
Не стига, че вдигна цените на сиренето, ами ни го прави от сухо мляко и палмово масло. На всичко отгоре ни прекара да ядем яйца "фаберже" и кашкавал от пчелно млечице. А най-гадното е, че е хванал Гълъбът за топките и не му дава да глоби спекулантите, които в съседна Турция вместо с лигави комисии и още по-лигави мерки олекнаха с около $60 милиона от глоби за спекула.
Путин е виновен и за евроспекулата с ел.енергията като ни кара нашата ел.енергия от Козлудуй със себестойност 57 лв на мегават да я даваме на енергийната евроборса и от там да си я изкупуваме обратно за над 1000 лв мегавата. А за газта и петрола да не говорим - Путин отново ни прекара да си купуваме евтината руска газ чрез европосредници на двойна и тройна цена. А от евтиния руски петрол с който продължава да работи Нефтохим, Путин ни направи цени по бензиностанциите все едно петрола не е евтиния руски, а най-скъпия в света. Някой спомена, че бензина ни е скъп, за да плащаме евтиния такъв за братския ни евронацистки режим в Украйна.
Путин ни е виновен за всичко.
А ние сме целите в бяло защото сме правоверни евроатлантици и още по-правоверни нат-овци.
И малко статистика от официални български статистически организации:
За 14 г членство в ЕС 2007-2021 в България са НАМАЛЕЛИ
- овцете - с 36%
- козите - със 72,5%
- свинете - с 20,5%
- говеда и биволи - с 5,2%
За погрома на армията ни след членството ни в НАТО и за още по-огромния погром на българската индустрия след членството ни в ЕС - някой друг път.
И яжте скакалци и буболечки - така казаха от ЕС

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |