Две награди за кмета Михайлова и община Троян

* За пети път бяхме удостоени с европейския Етикет за иновации и добро управление, гарантиращ изпълнението на 12 принципа за добро местно управление * Първи сме в класацията „Кмет на годината“ в категорията „Зелена община“
Отличници
Кметът Донка Михайлова получава Етикета за иновации и добро управление, Албена, 23 октомври
ЗА ПЕТИ път Община Троян получи европейския Етикет за иновации и добро управление (връчва се на две години, България получи акредитация от Съвета на Европа да го връчва на свои общини през 2010 г., а първият етикет за Троян е от 2013 г. – бел. ред.). Отличието ни бе връчено на годишната срещата на местните власти в Албена, 23 октомври, и го получи лично кметът Донка Михайлова. Етикетът е знак и гаранция, че отличените общини покриват 12 общоевропейски изисквания за качество на предоставяните административни услуги, определени от Съвета на Европа (СЕ). „Етикетът е морална награда и стимул за общините да подобряват своето управление в интерес на гражданите. Благодаря на моите колеги, които заслужиха това отличие“, коментира в профила си във фейсбук г-жа Михайлова. Тази година (2022 г.) сред отличените бе и Община Ловеч, представена в Албена от ловешкия кмет Корнелия Маринова.

СПОМЕНАТИТЕ 12 принципа на добро местно управление, залегнали в Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на СЕ, са: осигуряване на честно провеждане, представителност и гражданско участие на изборите; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение (общественият интерес е поставен над личните интереси); компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство (защита на правата и достойнството всички граждани); отчетност. Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво е приета през 2007 г. във Валенсия, Испания и в нея са изведени споменатите 12 принципа за добро местно управление. Амбицията на СЕ е чрез нея да се стимулират съвместните действия за подобряване на качеството на управление на всички нива – национално, регионално и местно.

Кметът на община Троян с приза „Зелена община“ в класацията „Кмет на година“, 2022 г.
НАСКОРО Община Троян и лично кметът Донка Михайлова получиха друг приз за добро управление, също пореден – от годишната класация „Кмет на годината“, учредена и организирана от сайта kmeta.bg (чрез отворено гласуване по интернет). Троянското отличие този път (2022 г.) бе в категорията „Зелена община“ за групата на средните общини от 20 и 50 хил. жители – от общо 637 гласували в тази категория и група кметът на община Троян получи 274 гласа срещу 192 гласа и 39 гласа за подгласниците му от община Сандански и община Козлодуй. Церемонията по награждаването се състоя в София Тех Парк на 4 октомври.

„ВЪВ ВРЕМЕТО
на зеления преход мисля, че това е признание за работата на общината ни по екологичното хранене на децата, управлението на отпадъците и специално повторното им оползотворяване, подобрената енергийна ефективност на публичните и няколко десетки частни сгради, новите паркови пространства. Предизвикателствата пред нас са много, първото от тях е работата по изграждане на инсталации от възобновяеми енергийни източници за нуждите на общината, училищата, социалните и здравни заведения. Благодаря на всички, които гласуваха за мен и в останалите категории на конкурса, в които съм на призови места“, коментира г-жа Михайлова.

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |