На входа на Орешак – както е редно

* Най-голямото, прочуто и посещавано троянско село вече посреща гостите си с красива декоративна дървена конструкция с надпис „Орешак. Добре дошли!“
Тема с продължение  
НАЙ-ГОЛЯМОТО, прочуто и посещавано троянско село – манастирското с. Орешак, вече посреща гостите си с красива декоративна дървена конструкция с надпис „Орешак. Добре дошли!“ и „До нови срещи!“ на обратната страна. Придобивката е по съвместен проект на Кметство Орешак и гражданското сдружение „Бъдеще за Орешак“, финансиран от общинската програма „Обществен форум 2020“, а монтажът бе извършен в петък, 11 ноември. Но до този добър резултат се стигна след доста перипетии.

ДА ПРИПОМНИМ. На същото място – вдясно на влизане в Орешак (откъм Троян) десетки години стърчеше една ламаринена катаджийска будка, разнебитена, олющена, нелепа. Милиционерският соцатавизъм бодеше очите, но явно на малцина им пукаше. За да се стигне до острата реакция на инж. Мариян Данчев, троянец с орешашки корени, дарител, общински съветник, инициатор и председател на гражданското сдружение „Бъдеще за Орешак“ и последвалото демонтиране. След което бе подготвен въпросният проект, според който на мястото на будката трябваше да се постави декоративна дървена конструкция с надпис „Орешак“. Но междувременно на това изключително атрактивно място най-неочаквано бе монтирана рекламна табела, по-точно две рекламни табели, на местната фирма „Ноя“.

ПОСЛЕДВА обществено недоволство от подмяната и официално питане до общинския кмет Донка Михайлова от съветника инж. Данчев, преди това и питане от кмета на Орешак Марияна Генковска. От отговора се разбра, че решението за поставянето на фирмените табели било на главния архитект на Община Троян – арх. Боян Кръстев, а пък той го бил взел, защото не било направено писмено искане от Кметство Орешак, каквото било изискването на ЗУТ и се случило по естетически причини. Че причините не са били естетически, бе повече от ясно. Важното е, че след разговор с г-жа Михайлова арх. Кръстев скоростно издаде заповед за демонтиране на табелите „Ноя“ и освобождаване на мястото (виж „Свалят табелите на „Ноя“ на входа на Орешак“ – бел. ред.).

ЗАПОВЕДТА за демонтажа бе изпълнена в указания срок – до 11 ноември. И, както стана ясно, месец по-късно гостите на Орешак вече са посрещани не от „Ноя“, а от „Орешак“ и „До нови срещи!“. Както е редно.

Т21  

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |