Браво, Иване!

* Това го има само на „Борсата“ в Дебнево – 100 рози и поздрав от Иван Пенков за всяка дама

Стефан Генков-Лимона
8 март
Поредният сладкодумен разказ на нашия спортен коментатор Стефан Генков-Лимона – но този път не става дума за баскетбол и не са чужбински истории, а още нещо за любимото родно Дебнево. И, както винаги, любопитно и с поука. Т21

ВСЯКА година от не знам кога си на 8 март един млад мъж, местен, дебневенец - Иван Пенков, изпълнява ритуал. Сутринта от около 7:00 застава на „Борсата“ и на всяка жена поднася свежа роза, и й честити празника. Това продължава до късно през деня, докато свършат закупените 100 броя рози. Ще попитате защо го прави, питал съм го и аз – просто така решил, доставя му удоволствие.

Рози и поздрави за дамите от Иван Пенков, „Борсата“, Дебнево, 8 март 2020 г.
А ЗАЩО точно на „Борсата“ и що е то? „Борсата“ е емблематично място в Дебнево, пред хранителния магазин на Стефана, до автобусната спирка, точно срещу моя прозорец. Зиме и лете, дъжд и сняг на „Борсата“ винаги е оживено – пред магазина и на пейката в автобусната спирка е пълно с народ, пенсионери и млади хора, най-вече мъже, които си пият кафето/биричката и бистрят дебневенските работи. Особено колоритна е гледката по тротоарите в уличката към реката, където са се настанили предимно „братовчедите“. Често ме питат приятели, подобни въпроси: „Абе, Лимоне, какво е това твое село, когато мина – все празник, до Дунава минавам през десетки села, един човек не мога да видя и да попитам нещо, а тук щом спра, трима тичат да отговорят на питането ми. Казвам му: „Това е моето село, райски кът, благословен от Бога!“.

Рози и поздрави и за дамите в кафенето на Камен мост, Дебнево, 8 март 2020 г.
И ПРЕДИ да завърша, още няколко думи за Иван. Преди години с помощта и на други съседи възстанови Дрянската чешма – точно тук на кръстовището, от която наливат вода хора от четирите краища на селото, изследвана и с много добри показатели. Помага безвъзмездно на Кметството, я дърва ще нареже, я на елхата ще се качи да закрепи коледните светлини, а чистенето на снега по Камен мост си е негова ежегодна инициатива. Жалко, че няма последователи от другите млади хора в селото, когато бях здрав и аз съм се включвал и съм ги канил, а те ни имаха за откачени. Но ще го кажа на всички – колкото повече „откачени“ хора като този наш Иван има в едно населено място, толкова по-проспериращо ще е то във всички направления, спортни, образователни, културни и всякакви.

БРАВО, Иване! А на младите жени, които ще прочетат тази ми дописка, да знаят - още е ергенче, така че побързайте.

8 март 2020 г., с. Дебнево
Стефан Генков-Лимона

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |