На кушията на Тодоровден в Априлци

* Победител при чистокръвните стана троянецът Иван Църовски с жребеца Шафран * Конникът в расо отец Кръстьо от Априлци отстъпи приза за атрактивност на 8-годишния Методи с магарицата му Гери
 от Сенник
У комшиите
Момент от надпреварата при чистокръвните, Априлци, Тодоровден, 7 март 2020 г.
И ТАЗИ година конската кушия на Тодоровден в съседно Априлци, на голямата поляна в местността Маринска в кв. „Видима“ (7 март), събра доста хора – повече публика, макар и по-рехава от предишни години (вероятно пръст в цялата работа има и коронавирусът, но не е изключено основното да е в поспадналата популярност на шоуто – бел. ред.), и по-малко участници.

Отец Кръстьо освети и благослови празника
Отец Кръстьо на коня преди старта
Състезател при чистокръвните
Участник при „шайките“
ЗА ЖАЛОСТ тази година го нямаше обичайният водещ – майсторът на черпака Ути Бъчваров, който от години модерира кушията в Априлци и внася допълнителен колорит и мащаб/обем. Но пък тук бе друг талисман – местният свещеник отец Кръстьо, духовникът на кон, който е редовен участник в кушията, а този път бе в двойна роля, хем освети и благослови празника с кръста в ръка, хем бе сред състезателите. Иначе всичко си бе както си е и както повелява традицията – коне плюс магарета и мулета в три категории (чистокръвни, полукръвни и местни или „шайки“, както ги прекръсти преди време Ути), жокеи (от професионалисти до пълни аматьори), скари, бири, музика, народна веселба, плюс коли, джипки и моторетки по баирите на хиподрума, сякаш не сме на кушия, а на офроуд рали, нашенски празник… 

ПОБЕДИТЕЛ в елитната категория (чистокръвни коне) стана Иван Църовски от Троян с арабския жребец Шафран, троянецът, пременен в народна носия, грабна и приза за най-гиздав жокей. При полукръвните спечели Павлин Иванов от Априлци с кобилата Алберта. А при „шайките“ – Станимир Асенов от с. Глогово, Тетевенско, препускащ на гърба на кончето Виктор.

Победителят Иван Църовски от Троян с кон Шафран
Най-атрактивните – Методи с магарицата Гери от Сенник,
 снимка Радослав Първанов, „Монитор
ТРАДИЦИОННАТА допълнителна награда за най-атрактивен състезател тази година си оспорваха конникът в расо отец Кръстьо и 8-годишният мургав симпатяга Методи Сашев от с. Сенник, Севлиевско, яхащ опърничавата магарица Гери; спечели попът, но той великодушно отстъпи наградата на достойния си опонент от родното село на великия шампион Дан Колов.

„ЧЕСТИТ Тодоровден на всички християни и на имениците, закриляни от свети Теодор Тирон! Честит празник на всички, които изпитват привързаност към едно от най-верните, най-умните, най-красивите и благородни животни - конете! Община Априлци пожелава на всички да преследват и сбъдват мечтите си с целеустремеността и жизнелюбието на галопиращите конски копита!“, бе емоционалният поздрав за Тодоровден от организаторите на празника, Община Априлци, публикуван на страницата им във фейсбук.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |