„Случаят“ Шипково или за вота на едно поколение

* „Така удари часът на Наталия. И за първи път в най-новата си история Шипково избра да го управлява човек, за когото комунистическото минало е terra incognita“
Местни избори 2019 Отзвуци
Наталия Керембова получава кметското си удостоверение от
 председателя на ОИК - Троян адв. Емил Цветанов, 7 ноември 2019 г.
ЕДИН популярен латински израз, превърнат в сентенция, гласи „tempora mutantur“ (времената се менят). Той е особено релевантен (важен, приложим) и за наскоро приключилите местни избори. Приложен към малките населени места, където сякаш времето е спряло, резултатът от тези избори нерядко се посреща с изненада и изисква поне кратък повърхностен анализ. А „случаят“ Шипково е тъкмо такъв.

2019-ТА отбелязва краят на третото десетилетие от началото на една огромна и радикална промяна във всички сфери на националния ни живот. Периодът от 30 години очертава хронологично и една пълна генерационна смяна – процес колкото биологично логичен и изпълнен с поставени безвъзвратно и неумолимо качествено нови императиви. Негов авангард е едно младо поколение. Този процес неминуемо рефлектира и върху другия живот, характерен със своя провинциален ритъм и специфика.

А ПОКОЛЕНИЕТО на прехода притежава различно мислене и различни приоритети, с поглед непредубеден и необременен, отвъд „затворения свят“, наследен и наложен от преходния период. Поколението, което приема своята мобилност, разкрепостен дух и свобода на избора като даденост. Поколение, което не познава „единствената истина“, фалша, лицемерието, страха, принудата и жестоката безалтернативност, и което закономерно работи за реализиране на собствените си цели и амбиции и за заемане на актуални професионални територии и позиции. Защото усеща, че е дошло неговото време.

СПЕЧЕЛИЛА местния вот в с. Шипкова Наталия Керембова принадлежи именно на това поколение. И на нея категорично могат да се припишат горните характеристики. Пряма, диалогична и откровена, чужда на изкуствена престореност и двуличие в социалните си контакти. А иначе „голям инат“, както казва, когато преследва постигане на своите цели. Въобще без някаква видима партийна биография или с дейност на постоянно регистриран активист, все пак тя е далеч от крайната аполитичност и незаинтересованост. А в немалкото си разговори с нея разбрах, че Наталия има самочувствието на типичен представител на своята генерация. И оценява без колебание големите възможности, които предоставя една истински демократична политическа система и едно свободно отворено общество. И просто трябва „да улови момента“.

Подписване на кметското удостоверение
ДЪЛГОГОДИШНАТА лява доминация в Шипково сякаш създаде прекомерна (постфактум се разбра, че е била и илюзорна) увереност сред нейните привърженици в сигурната победа на техния кандидат и на сегашните местни избори. Но няма нищо по-лошо от инерционното мислене. Къде остана отношението им към младите? Те нямат спомен за „благата“ на социализма и затова не „боледуват“ от носталгия по него. Пренебрегнаха ли ги? Или ги подцениха? Или старите изпитани практики в предизборна обстановка, изпълнени с празни обещания, сред тях „удрят на камък“. С течение на годините съотношението се променяше, а левият електорат се топеше. Пък и наистина „времената се менят“. 

ТАКА удари часът на Наталия. А междувременно това младо поколение беше стъпило вече на авансцената и на висок глас категорично каза решителната си дума. И постанови за първи път Шипково да има дама начело на своето кметство. И за първи път в най-новата си история избра да го управлява човек, за когото комунистическото минало е terra incognita (непозната земя).

8 ноември 2019 г.
Тодор Кордоловски, с. Шипково

1 Коментара:

Unknown каза...

Уважаеми г-н Маринов, моля направете статия и за кметицата на с. Бели Осъм. "Инженер" Милка Пенчева. Този интелектуален гигант.... Ще четем с интерес.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |