Имаме трима бронзови медалисти от „Математика без граници“

* В поредното седмо издание на математическото състезание участваха 24 000 ученици от 18 държави * Във финалния кръг – 20 задачи със свободен отговор за 60 минути
Отличници
Тримата медалисти – Йоан Дичевски, Кристиян Цочев и Мартина Койнова
Една чудесна новина, научихме я от сайта на СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян), за международен математически успех на трима ученици от голямото троянско училище – 5-класника Кристиян и 7-класниците Мартина и Йоан. Взехме (с разрешение) материала назаем и го публикуваме с голямо удоволствие – защото трябва да се знае, че освен големи спортни успехи, троянските деца жънат успехи и на други не по-малко важни и дори по-важни поприща. А троянските успехи в математиката едва ли трябва да ни изненадват – троянци са двама от най-големите днешни български математици, проф. Пенчо Петрушев, който работи в САЩ и проф. Петър Минев, преподавател в Университета Албърта в Канада. Няма как да не споменем и великия троянски учител по математика и почетен гражданин на Троян Пенчо Балев, именитата математическа фамилия Борджукови и редица още. И от нас – браво на Кристиян, Мартина и Йоан! Т21 

В ЕСЕННИЯ кръг на седмото издание на турнира „Математика без граници“ участваха 24 000 ученици от 18 страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, България, Виетнам, Естония, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Словения, Турция, Украйна, Узбекистан, Филипините. В тази сериозна надпревара СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян) има трима бронзови медалисти.

ВЪВ ВЪЗРАСТОВАТА група 5-ти клас участниците са 2342, бронзови медалисти са 385 и сред тях е нашият Кристиян Цочев от 5.в клас. До миналата година Кристиян е бил възпитаник на НУ „Христо Ботев“. Той участва за трети път, като в двете минали издания е стигал до финален кръг и малко не му е достигнало за челната тройка. Негово беше желанието да участва отново.

В кабинета по математика, СУ „Св. Климент Охридски“, Троян
ВЪВ ВЪЗРАСТОВАТА група на 7-ми клас участниците са 1146 и бронзови медалисти са 206. Сред тях са Мартина Койнова и Йоан Дичевски от 7.а клас. Двамата възпитаници на училището ни се включват в международната надпревара за първи път.

СЪСТЕЗАНИЕТО протича в няколко кръга. Първите три са дистанционни и от тях се излъчват участниците във финалния кръг, който се провежда в Несебър. Времето е доста кратко – 60 минути за 20 задачи със свободен отговор. Изисква се доста допълнителна подготовка и знания, надхвърлящи училищното ниво.

Веселка Борджукова, учител по математика,
СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |