Отиде си връстник на Освобождението от турско

* Грамадното дърво, което е засадено на 3 март 1878 г. в чест на Освобождението на България, бе премахнато по неволя
В Орешак
Игуменът и борът, Троянски манастир, 2015 г.
ЕДНО от емблематичните дървета в чудната Троянска света обител – величественият бял бор, който извисяваше ръст на най-лично място в централния манастирски двор, на метри от входа на манастирската църква – вече го няма. Грамадното дърво, което е засадено на 3 март 1878 г. в чест на Освобождението на България, бе премахнато по неволя; причината – заболяването му и превръщането в потенциална опасност за сгради и хора. Борът, връстник на Освобождението, ще липсва на всички, но в манастирския двор има още много забележителни представители на флората – например гигантският ливански кедър, надвесил се ласкаво над манастирското гробище, в което почива и прочутият троянски игумен и съратник на Левски архимандрит Макарий.

Борът вече го няма, м. септември 2019 г.
Дънерът подсказва, че тук трябва да има ново дърво (символ)
„ЕДНА хубава традиция на нашия манастир – на паметни събития да се засаждат дървета. Имаме любопитна снимка от погребението на архимандрит Макарий през 1906 г. – на нея се вижда споменатият бял бор, тогава е още малък, но е заграден, грижливо поддържан, като един символ на новото начало на България. Стародавна православна традиция е в манастирите да бъдат засаждани екзотични и рядко срещани растения. Традицията е от много старо време и идва оттам, че манастирите трябва да бъдат частица от небесния рай на земята“, сподели ни преди време вече бившият игумен дядо Сионий (виж „Епископ Сионий: Манастирът трябва да напомня за Божия рай“ – бел. ред.).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |