Троянските сестри пак протестираха, плашат с ефективна стачка

* Около 60 души, с рехавата подкрепа на двама-трима лекари и десетина граждани, и нула внимание от общинската администрация и другите началства * Искат 900 лв. основна заплата, на следващ етап – две минимални * Валя Димитрова: „Колеги, ние сме гръбнакът на здравеопазването и не трябва да ни е страх
Тема с продължение
Не искаме да работим за 300 евро
ТРОЯНСКИЯТ сестрински протест продължава, заедно с националния. 20 дни след началото на бунта, обявени като 20 дни толеранс, в които да бъдат изпълнени осемте искания от Декларацията, изпратена до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и националния омбудсман Мая Манолова; сред тези искания – еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи в размер на две минимални за страната (1120 лв.), допълнителни възнаграждения според натовареността, възможност за регламентирана сестринска практика, промяна в категорията труд. И в които дни исканията не бяха изпълнени.

Около 60 души, с рехавата подкрепа на двама-трима лекари и десетина граждани
НАВРЪХ Първа пролет, 21 март, четвъртък, медицинските сестри от троянските болници и училищните пунктове излязоха на същото място, централния троянски площад, пред входа на Община Троян. Горе-долу колкото първия път – около 60 души, с рехавата подкрепа на двама-трима лекари и десетина граждани, и нула внимание от общинската администрация и другите началства (изключението бе народният представител д-р Валя Александрова, която в един момент се присъедини към протестиращите). Издигнали два плаката с познатите надписи „Сега подкрепете нас, за да има кой утре да се погрижи за вас“ и „Не искаме да работим за 300 евро“. И със същата непримиримост и решителност.

НО С ЕДНА КОРЕКЦИЯ в исканията си – този път троянските сестри настояваха за 900 лв. основна заплата като първа стъпка, и в следващ етап достигане на нивото от 1120 лв. Защо точно 900 лв. не стана съвсем ясно, някои от протестиращите също не бяха съвсем в час. Все пак получихме разяснение, че това е основната работна заплата за медицинските специалисти по здравни грижи, залегнала в подписания колективен трудов договор за страната. И че тук, в община Троян, тази клауза на колективния трудов договор не била спазена. „В колективния трудов договор, сключен на национално ниво, има договорено определено заплащане, което не съответства на това, което се изплаща на местно ниво с индивидуалните трудови договори“, коментира за Т21 млад адвокат, който бе сред подкрепящите граждани. Уточнено бе обаче, че в здравната система на Троян няма синдикати, което възпрепятства подписването на колективния трудов договор. Би ли могло това да е пречка, попитахме адвоката; отговорът му: „Нямам представа за синдикалната ситуация в Троян. Но когато има национален колективен договор, той трябва да се спазва и на местно ниво. Троянските сестри на първо време трябва да се борят за изравняване с колективния трудов договор, което е законно и така трябва да бъде, иначе се получава (законо)нарушение“.

Валя Димитрова: „След като има такъв проблем, каква е концепцията на държавата?“
СЕСТРИНСКИЯТ протест на 21 март в Троян започна с изявление, прочетено от говорителката на протеста – старшата сестра на отделението по хемодиализа в троянската общинска болница (МБАЛ - Троян) Валя Димитрова. „Здравейте, колеги, 20 дни след първия протест пак сме тук. Дадохме 20 дни толеранс, в които здравният министър г-н Ананиев трябваше да направи основните ни заплати 900 лв. Това не се случи. Днес ние продължаваме обединени, заедно и по-силни от всякога. Колеги, ние сме гръбнакът на здравеопазването и не трябва да ни е страх“, бяха първите й думи. След което цитира бойкият призив на инициаторката на преговорите Диана Терзиева, чието основно послание е „Не се страхувай, колега! Ти – работещият медицински специалист в България, не се страхувай… Правдата е на твоя страна… Тях ги е страх – страх ги е от теб и от всички като теб. Страх ги е толкова много, че вече си правят труда да разговарят с теб – до вчера невидимия“. Г-жа Димитрова напомни стряскащия факт, че в България има недостиг от 30 хил. медицински сестри и че в момента на 1 лекар се падат 0,9 сестри, а нормативът е на 1 лекар да има 2 сестри. „След като има такъв проблем, каква е концепцията на държавата?“, риторично попита говорителката, като не спести обвинения както към правителствата (сегашното, но и предходните), така и към законотворците в Народното събрание.

Вкупом към Общината
СЛЕД МИТИНГОВАТА част протестиращите троянски сестри вкупом влязоха в Общината, където, научихме, са уведомили зам.-кмета Ангел Ангелов, че предстоят ефективни стачни действия. „Трябва да се отбележи, че в цялата страна започват ефективни стачки“, уточни организаторката на протеста в Троян Марияна Расташка. Днес (22 март) за предстоящите ефективни стачни действия би трябвало да са уведомени и шефовете на троянските здравни заведения. И ние очакваме уточнения за евентуалната ефективна стачка на троянските медицински специалисти по здравни грижи.
***

НО? Обективността изисква да кажем, че има едно „но“ и то е, че в гилдията на медицинските сестри има и различни мнения. Например – че протестът/стачката биха довели до резултат, само ако сестрите са в единство с лекарите, синдикатите и пациентските организации. И че работата „на парче“ няма да доведе до никъде, а и решението задължително трябва да е общо и опира до решителна реформа на цялата здравна система, включително на НЗОК. И изисква ясна политическа и държавническа воля, каквато за жалост няма.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Статията ви е написане в ущърб на медицинските специалисти. Още първото изречение на анонса ви към нея го подсказва: "Около 60 души, с рехавата подкрепа на двама-трима лекари и десетина граждани, и нула внимание от общинската администрация и другите началства". Какво искате всъщност да кажете с това? Да омаловажите действията им като посочвате цифри?! Жаргонните ви изрази: " някои от протестиращите също не бяха съвсем в час" не говорят добре за журналистическите ви качества. Обективността ви, ако следите какво се случва в цялата страна не е точна, защото се случва следното: медицинските специалисти и без одобрението на лекарите и синдикатите ще си получат исканото, защото този път ще стигнат в исканията си докрай!

r3d33ms каза...

Ми статията не е платена,за т`ва е колкото дет се вика "от хорски срам" ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |