За „Песента на генерала“ в Троян

* Сред присъстващите – авторката на книгата „Нашият генерал“ Мария Щрегарска; троянецът майор Дочо Николов й подари копия на три писма на генерал Радой Сираков до съпругата му, писани от фронта
 по време на Балканската война
Слава
При представянето на филма "Песента на генерала" в Троян, ИКЦ, 19 март
Сред гостите – Мария Динова и Димитър Димитров от Угърчин
Коментари преди прожекцията
НА 19 МАРТ в Информационно-културния център (ИКЦ) в Троян се състоя прожекция на филма „Песента на генерала“, посветен на генерал-майор Радой Сираков. Който по време на Балканската война е командир на Девета плевенска дивизия, в чийто състав е и легендарният 34-ти пехотен Троянски полк. Филмът е създаден по книгата на Мария Щрегарска „Нашият генерал“, романизирана биография на Радой Сираков – достоен български учител, офицер, генерал и великолепен човек, родом от Угърчин. Сценарист и режисьор на филма е Божидар Велчев, оператор – Стойко Якимов, а продуцент – Община Угърчин.

генерал-майор Радой Сираков
ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО на филма от родния град на генерала пристигна цяла делегация: зам.-кметът на община Угърчин Мария Динова и секретарят на Общината Димитър Димитров, Борислав Патарински - секретар на угърчинското читалище „Вълчо Русковски“ и др. Поради сравнително ранния час (17:00) събитието започна при полупразна зала, която обаче постепенно се запълни от заинтересована публика. А присъстващите останаха очаровани от чутото и видяното.и дълго ще помнят вдъхновеното слово на Мария Щрегарска. Тя сподели за причините, подтикнали я да напише книгата и след това увлекателно разказа за живота и делото на генерал Сираков, а в края разкри как е създаден филмът. 

Мария Щрегарска
МАРИЯ ЩРЕГАРСКА, филолог по образование, дългогодишен учител по български език и литература, е изящен оратор и изключително сладкодумен разказвач. Тя е от поколението учители, които в детството си слушахме с притаен дъх. Не може да се твърди, че 57-минутния документален филм „Песента на генерала“ е  екранизация на книгата „Нашият генерал“. Във филма генерал Сираков е главният, но не единствен герой. Филмът по-скоро разкрива героизма на българските войници, офицери и генерали по време на войните за национално обединение и е прекрасен урок по родолюбие.

ЗАГЛАВИЕТО на филма е продиктувано от музикалните способности на генерал Радой Сираков, превъзходен певец и изтънчен изпълнител на няколко музикални инструмента - цигулка, китара, окарина... Сериозна трудност при създаването на филма е крайно оскъдната информация за живота на генерала, запазена в архивите. Липсата е компенсирана от задълбочен анализ на личностния фактор по време на Балканската и Междусъюзническата война, направен от акад. Георги Марков, военния историк Станчо Станчев и големия дарител и родолюбец д-р Милен Врабевски. В тази връзка ми се струва, че по-подходящото заглавие на филма би било „Песента на генералите“.

Подарък от майор Дочо Николов за авторката на "Нашият генерал" Мария Щрегарска
В КРАЯ на събитието съгражданинът ни майор Дочо Николов, известен с интереса и пристрастието си към военната ни история, приятно изненада авторкатая на „Нашият генерал“. Оказа се, че той притежава в личната си колекция три оригинални писма на генерал Радой Сираков до съпругата му, писани от фронта по време на Балканската война. Майорът подари на Мария Щрегарска копия на тези писма.

Васил Радойчевски

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |