Пак вдигнаха Ловешкия х.й

* Навиреният „космически“ паметник изведнъж изчезна, но с напредването на ловешките площадни ремонти бе вдигнат отново
 * Конникът с големите топки – непокътнат * Х.й, топки и чорапогащник – шегите на ловешко-троянската семантика
Майтап бе, Уили
Гътнатият Ловешкият х.й отново извиси снага
Новото място – по-близо до Съдебната палата
ТОВА МИ писание тръгна от Ловешкия х.й, по ласкавото определение на ловчалии и други. Т. е. от оня навирен „космически“ паметник, който би трябвало да наподобява ракета и да подсказва, че ловчалия е първият българин, излетял в космоса и който бе сътворен за незабравимото посещение на Корпуса в средата на 80-те. Може да се смеете или да си имате естетико-смисловите несъгласия, но въпросният „х.й“ си бе важно нещо, събираше погледите и вниманието, съдя по моите гости, които неизменно и с гордост водя от Троян на посещение в областния център. Космическият „фалос“ бе станал една от емблемите на люляковия град, още повече че бе на хвърлей от най-важната ловешка емблема – Колю-Фичевия Покрит мост.

НО ИЗВЕДНЪЖ, при започналите и продължаващи целокупни ремонти на ловешкия площад (кой знае защо тук се сетих за софийските ремонти по Графа и около „Свети Седмочисленици“, но това е отделна, макар и сходна тема – бел. авт.), Ловешкия х.й изчезна.

Конникът с големите топки, отзад – Областната управа
Друга гледна точка
БЯХ ПОТРЕСЕН! Уплаших се да не посегнат и на намиращия се на има-няма стотина метра – пред Областната управа и срещу Кметството – Конник с големите топки, оголил величествено въпросните (конски) топки пред признателно-патриотичните погледи на минувачите и напомнящ, че именно в Ловеч е създадено Второто Българско царство. Жегна ме и мисълта, че както е тръгнало, може да ударят и по Чорапогащника, тъй наречената и кой знае защо Арка на свободата на Беклемето, увековечаваща гранитно от едната си страна руските освободители, а от другата – съветските поробители (но и това е отделна тема – бел. авт.). 

НО САКЪН. Притесненията ми, оказа се, били напразни. С напредването на ловешките площадни ремонти Ловешкият х.й бе вдигнат отново. Леко попреместен към Съдебната палата, но пък може туй да е умишлено и да крие някакви смисли, кой знае. А Конникът с големите топки си е на мястото, Чорапогащникът – и той. Х.й, топки и чорапогащник, шегите на ловешко-троянската семантика. Случайност? Едва ли.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |