„Да освободим тротоарите за пешеходците“

* Зам.-областният управител Бойко Пъдарски: „Живея в Троян и знам, че тази порочна практика е широко разпространена“ * От ОД на МВР декларираха, че имат ресурс да се справят с проблема
А дано
На заседанието на Областната комисия по безопасност на движението, вдясно – Бойко Пъдарски
„ДА ОСВОБОДИМ тротоарите за пешеходците“ е инициативата, подета в навечерието на първия учебен ден (15 септември) от Областната управа в Ловеч. Инициативата, която всъщност е пореден опит да се въведе в действие Законът за движение по пътищата, по-конкретно чл. 94, ал. 3 и чл. 98, ал. 2, т. 2 (виж законовите текстове по-долу – бел. ред.), бе обявена на заседание на Областната комисия по безопасност на движението, ръководено от зам.-областния управител и наш съгражданин Бойко Пъдарски.

„ПЪТУВАМ в областта достатъчно, за да имам впечатление, че проблемът с паркирани коли по тротоарите е повсеместен. Живея в Троян и знам, че тази порочна практика е широко разпространена. Бях свидетел как троянец прехвърли за минути три кубика дърва на съседа си, само за да си освободи място на тротоара и да паркира колата си. Свидетел съм как майки с колички и деца са принудени да слязат на пътното платно, защото не могат да минат по тротоара, няма място дори да заобиколят колите. Коли по тротоарите има и в Ловеч, и навсякъде. След дни децата ще тръгнат на училище – и тях ли ще гледаме как вървят по пътното платно, докато заобикалят паркирани по тротоарите автомобили – някои уж за малко, други трайно паркирани в нарушение“, коментира г-н Пъдарски. Николай Недялков от Областната дирекция на МВР - Ловеч пък декларира, че дирекцията има ресурса да се справи с проблема и тротоарите да се освободят за пешеходците. Инициативата „Да освободим тротоарите за пешеходците“ ще се проведе активно през целия м. септември и ще продължи до постигане на целта – тротоарите да станат запазена територия за пешеходците.

Обичайна троянска тротоарна гледка
ИЗ ЗАКОНА за движение по пътищата. Чл. 94, ал. 3: „За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства (ППС) се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства (МПС) с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци“.  Чл. 98, ал. 2, т. 2: „Паркирането е забравено на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях“.

Т21,  
по информация от пресцентъра на Областната управа - Ловеч



Бележка да редакцията

ИНИЦИАТИВАТА на Областната управа в Ловеч е много хубава. Въпреки че в някаква степен е абсурдна. Защото е инициатива за реабилитация на закона (в случая Закона за движение по пътищата) и всъщност показва, че досега и в момента законът е потъпкан. Че законът е потъпкан, е факт; и не е само тукашен (ловешко-троянски) факт, а си е всеобща особеност на българската пътно-транспортна действителност. Има и друг абсурден момент – къде са съответните правоохранителни и правораздавателни органи, та се налага Областната управа да се занимава с паркирането по тротоарите!?

СКЕПТИЦИ сме. Но дай Боже това да не са празни приказки за отбиване на номера и имитиране на дейност, а истинска управленска амбиция. А дано! Спомняме си, че не толкова отдавна (преди 7-8 години) г-н Пъдарски, тогава в качеството си на секретар на общинската администрация в Троян, тръгна с подкрепата на РУ на МВР - Троян на бой срещу троянската автомобилна тротоарна агресия. Сблъсъкът бе сериозен и даде надежди, но в крайна сметка завърши безславно и краткият проблясък набързо бе потушен.  

8 коментара:

Тиш каза...

И от хладилни витрини - грозна картинка не само коли .

Djigata каза...

Закона си е закон и трябва да се спазва,но замислете се защо хората спират по тротоара. Ами бусовете със стока по главната улица? Наглеците от поделението които направиха тротоара на паркинг,че си го и надписаха! Истината е,че Троян е малък а МПС много.Осигурете паркоместа и тогава глобявайте!

r3d33ms каза...

Никой не е задължен да си купи мпс,нали така? Малко ми е все едно изнасилвач да каже: "Жени малко,мъжете много - осигурете жени за всички ...".

Unknown каза...

И градинките

Djigata каза...

Дайте тогава да спрем прогреса,да се облечем в кожи и да събираме корени. Каня Ви един ден да прекараме заедно и после ми отговорете как да си отгледам децата без лично МПС. Това,че някой не е мислил далновидно няма нищо общо.

Unknown каза...

Като сте си напълнили гаражите с боклуци и дърва така ще е !
Ако си вкарвате колите в гаражите проблема ще бъде много по малък.

sto каза...

И не само с боклуци са пълни гаражите... Дадени под наем за някаква сума, а колите на живущите рушат новоизградените тротоари и пречат на преминаващите, не само майки с колички - на всички.
Един пример: На невралгичното кръстовище за болницата, в кооперацията всички гаражи са превърнати в търговски обекти, а колите са по тротоарите. Това ми е трън в очите и е така повече от 15 години!!!!

sto каза...

Още един набиващ се на очи "паркинг" е прекрасният нов тротоар и красивата градинка срещу входа на санаториума. Посетителите на ловнорибарския магазин са го припознали за паркинг към магазина. Улисани в идеята да идат да си мерят "улова" с другите като тях , ги мързи да спрат малко по-далече и да си раздвижат задните части!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |