Троян бе домакин на конференция за железопътната инфраструктура

* Срещата бе посветена на 70-годишнината от откриването на троянската жп линия и 150-годишнината от обявяването на Троян за град * Китайски инвеститори потвърдили интерес към
 тунела Троян - Карлово
Юбилейно
Тържественото откриване на новата линия Ловеч - Троян, 31 октомври 1948 г., сн. Пенчо Доков
В ПЕТЪК (8 юни) в Националното изложение в Орешак се проведе националната конференция „Железопътна инфраструктура – геополитика и регионални решения“, посветена на 70-годишнината от построяването на жп линията Ловеч - Троян. Срещата бе организирана от няколко браншови организации – Съюз на европейските асоциации на железопътните инженери, Национално сдружение общество на инженерите по железен път, Национална компания железопътна инфраструктура и Българска асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, с любезното домакинство на Община Троян.

В ГОДИНИТЕ железопътният транспорт безспорно оказва влияние върху утвърждаването на общината като туристически център, спомага за икономическите връзки на града и е в подкрепа на местния бизнес. Още през далечната 1927 г., по инициатива на Община Троян, се учредява „Комитет за културно и стопанско повдигане на Троян и Троянско”, чиято основна задача била „да съдейства за културния и стопански възход, който бил немислим без построяването на железопътната линия”, бе подчертано в доклада на Сдружението за изграждане на тунел Троян - Карлово, представен от съгражданина ни Нанчо Чакъров, бивш председател на сдружението и един от големите радетели на идеята. Официалното откриване на жп линията Ловеч - Троян, която е с дължина 35,4 км, е на 31 октомври 1948 г.

Първата мотриса "Дезиро" пристига на гара Троян, 25 октомври 2006 г.
„ВЯРВАМЕ, че има смисъл този транспорт да съществува и да се развива. Днес, в навечерието на 70-годишния юбилей на жп линията до Троян, както и в навечерието на 150-годишнината от обявяването на Троян за град, пожелавам жп транспортът да не спира да се развива и, разбира се, да се модернизира и повече хора да го разпознават като надежден и удобен за достигане до избрана дестинация в страната“, се чу в поздравителния адрес на кмета на община Троян Донка Михайлова.

Защо не?
НА КОНФЕРЕНЦИЯТА бяха изнесени редица доклади и се провокираха дискусии. А една от хубавите за нас новини е, че китайски инвеститори са потвърдили реалния си интерес към изграждането на жп тунел под Балкана и то именно по оста Троян - Карлово (за този интерес се чу преди няколко години, когато упорито се заговори, че Китай планира изграждането на трансазиатска високоскоростна жп линия, която ще следва Пътя на коприната и през Турция и Българи ще стига до Централна и Западна Европа, което ще скъси със 7 дни пътя на китайските стоки до европейския пазар; а най-подходящото място за преминаване на железницата през Стара планина било в района на Троян – Карлово, виж. „Китайски влак стрела под Балкана при Троян?“ – бел. ред.).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |