Два урока по родолюбие и национална гордост

* Инициативата на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ включва серия открити уроци и дискусии и е посветена на 100-годишнината от края на ПСВ, фокусът е българското участие и троянският принос
„100 години Дойранска епопея“
Момент от открития урок в СУ "Св. Климент Охридски", 8 май 2018 г.
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО интересен и впечатляващ за учениците от троянското СУ „Васил Левски“ беше вторият открит урок (24 април) на тема България в Първата световна война (ПСВ) – част от кампанията „100 години Дойранска епопея”, организирана от Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево) на Национално дружество „Традиция“. Инициативата включва серия открити уроци и дискусии и е посветена на 100-годишнината от края на ПСВ, а фокусът е българското участие и приносът на 34-ти пехотен Троянски полк, показал чудеса от храброст на Дойранските позиции. Следващият трети открит урок (8 май) бе в другото голямо троянско училище – СУ „Св. Климент Охридски“, и също премина при голям интерес и се превърна в урок по родолюбие и национална гордост.

Момент от открития урок в СУ "Васил Левски", 24 април 2018 г.
ЛЕКТОРИТЕ – членове на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево), разказваха за войната и участието на нашите деди в битките при Дойран, облечени в автентични военни униформи и бойно снаряжение. Младата аудитория научи интересни факти – за развитието на военните действия, резултатите от войната, голямата и за жалост нереализирана българската цел за национално обединение, изключителните победи на българското оръжие при Дойран срещу англичани, французи и гърци, героизмът на троянци.   

***

СЛЕДВАЩАТА стъпка от кампанията е предстоящата обществена дискусия на тема „Първата световна война на България и Дойранската епопея – значение, последици и отзвукът днес“, която ще се проведе на 22 май в Информационно-културния център, Троян. А кулминацията ще е на 15 септември – с грандиозната историческа възстановка на Дойранската епопея, посветена да два юбилея: годишнината от ПСВ и 150-годишнината от обявяването на Троян за град (виж „Дойранската епопея „на живо“ в Троян“ – бел. ред.).

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |