С повишено внимание в „Т Маркет“, Троян

(или как ми продадоха македонска наденица „Леки“, но не сочна и „арна“, както е в рекламата, а миришеща и лепкава)
* „Нови“ правила – никога да не изхвърляте касовата бележка преди да сте изконсумирали това, което сте закупили * Най-добрата реклама е доволният клиент, а аз определено не съм доволен нито от обслужването, нито от продадената ми стока

Калин Димитров
Читателите ни пишат

ОТ МНОГО години не живея в Троян, но винаги, когато имам време, с голямо желание се прибирам в родния град. Понякога си нося различни продукти, но в повечето случаи пазарувам от хранителните магазини в града, особено в случаите, когато оставам за по-дълго време. Едно от нещата, определящо избора ми на магазин, е неговата близост. След това гледам качеството и разнообразието на предлаганите стоки, като не е без значение и обслужването. За съжаление, пазарувайки в троянските хранителни магазини, неколкократно ми се е случвало да попадам на стоки с изтекъл срок на годност или на такива, които уж са годни според етикета, но се оказва, че има някакъв проблем.

С НЕРЕДНОСТИ съм се сблъсквал в няколко хранителни магазина в Троян, но въпреки това съм им давал втори, а дори и трети шанс, като съм си казвал, че „на всеки може да се случи“ и „само който не работи, той не греши“. През годините, въпреки че си признаваха грешките, престанах да пазарувам в един от магазините – случаите на негодни стоки там станаха толкова много, че изчерпаха доверието ми, а и аз не съм мазохист. След последното си пребиваване в Троян за майските празници т. г. (2018 г.) съм на път да преустановя да пазарувам в още един от троянските магазини, въпреки че ми е удобен като локация и има добро разнообразие на стоки. Причината – повторно ми продават развалена стока, а също и отношението на персонала. Става дума за троянския „Т Маркет“.

"Т Маркет", Троян
НА 29 АПРИЛ пазарувах доста неща, сред които и два вида наденица, които исках да направя на скара. Едната наденица беше прясна, а другата варено-пушена македонска наденица на фирмата „Леки“. След като се върнах вкъщи, подредих продуктите, а тези, които са за хладилника, ги прибрах в него. Опразвайки чантата с покупки, изхвърлих и касовата бележка, която прилежно бях взел и съхранил дотогава. На следващия ден – 30 април, се захванах да пека наденицата на скара. Сложих прясната и започнах да разопаковам македонската със същите намерения. Премахвайки опаковката обаче, ми направи впечатление, че наденицата не е сочна и „арна“, както твърдят в рекламата, а много лепкава. Тръгнах да търся информация за срок на годност, но такава на етикета не установих. Отрязах едно парче, но и нарязана не изглеждаше добре, миришеше неестествено и беше лепкава. 

Опаковано на 29.04., годно – до 30.04.?!
МАХНАХ етикета с надеждата, че може би под него някъде ще намеря информация за срока на годност, но уви. Срок на годност не намерих; но намерих едно петно мухъл от вътрешната страна на етикета и на самата наденицата, което красноречиво говореше за годността на продукта. Взех наденицата и я сложих в плика, в който беше опакована от магазина. Тогава ми направи впечатление, че на наденицата може и да няма срок на годност, но на плика има и той е 30 април 2018 г. Което е малко странно, при положение че продуктът е закупен предния ден, а той не е от тези, които трябва да са с толкова къс срок на годност. Кой е виновен, производителят или продавачите, не съм се и замислял, защото реших да върна негодната покупка в магазина.

ОТИДОХ на касата в магазина и казах какъв е поводът за моето посещение. Пълно мълчание! След запитване към кого мога да се обърна за рекламация, отговорът беше повдигане на рамене. И след като попитах дали в магазина няма управител или негов заместник, ми беше отговорено, че управителят е на смяна, но бил много зает. Аз обаче не се отказах и зачаках. След малко – явно неудобството надделя, а и видяха, че няма да си тръгна – един от касиерите взе плика с наденицата и каза, че ще запознае управителя със случая. След няколко минути откъм склада на магазина излезе не представител на магазина, а човек от охраната, който ми върна плика и ми каза, че не е сигурно дали вината не е моя, защото не са сигурни дали съм съхранил правилно продукта?! Тук отново отварям скоба, за да припомня, че бях купил два вида наденица и тази, която беше по-уязвима от развала – прясната, си беше наред. След моето повторно възражение, отново човекът от охраната ми каза, че това, което могат да направят, е евентуално да ми възстановят сумата, но само при наличие на касова бележка. Нещо, което е правилно и справедливо! За съжаление аз обаче, както вече казах, бях изхвърлил касовата бележка вечерта след покупките. Но на плика, в който ми е дадена наденицата, пише какво и кога е закупено, грамаж, единична цена и т.н., и най-важното – датата на годност, определена от самия продавач.

Продадената негодна наденица с петно мухъл
СУМАТА за наденицата е малка и не бих занимавал с такъв незначителен частен случай читателите на вестник „Троян 21“, но няколко неща ме подразниха и ме накараха да напиша тези редове. Първо, че едва ли не искаха да ми вменят вина, че аз сам съм си виновен, тъй като най-вероятно не съм съхранил правилно стоката. И не признават за меродавна информацията, която самите те са отпечатали на опаковъчния плик. Представител на магазина не благоволи да разговаря с мен, а само лице от служебната охрана, която е външна фирма. Тук отварям и нова скоба, за да обърна внимание, че в повечето магазини на „Т Маркет“ има табло със снимка на управителя на обекта и телефон за връзка. В троянския магазин обаче таблото е поставено встрани, където няма пряка видимост за клиентите, а на всичкото отгоре пред снимката и телефона за контакт има поставена табела (с цената на промоционална стока).

ОСВЕН читателите на „Троян 21“ реших да сигнализирам и Комисията за защита на потребителите (КЗП). От там ми отговориха, че случаят не е от тяхната компетентност и ме препратиха към Българската агенцията за безопасност на храните (БАБХ). Свързах се с тях и ги запознах със случая. Надявах се от там да предприемат някакви действия, за да се пресекат порочните практики за обслужване на клиентите на този, а защо не и на всички други неизрядни магазини. Идеалист!? На другия ден разбрах от трети лица, че такава проверка е имало, но в магазина са били уведомени за нея предварително. Тоест – не може да се разчита на институциите да ни защитят, а трябва да се защитим сами.***

ВРЕМЕТО, което отделих, за да разкажа тази история не е заради „загубата“ на 2.5 лв., колкото струваше наденицата; а за да ви обърна внимание като пазарувате, обезателно да гледате за срока на годност и никога да не изхвърляте касовата бележка преди да сте изконсумирали това, което сте закупили. Смятам да уведомя и представители на фирмата производител на злополучната наденица, за да знаят как се предлага стоката им на част от клиентите в България. Сигурен съм, че и обслужването в троянския магазин „Т Маркет“ не отговаря на стандартите, които налагат собствениците на веригата, така че ще уведомя и техния мениджмънт да вземат мерки. Защото най-добрата реклама е доволният клиент, а аз определено не съм доволен нито от обслужването, нито от продадената ми стока.
14 май 2018 г.

Калин Димитров

*** Впоследствие се свързаха с мен от БАБХ и ми казаха, че са ми изпратили писмен отговор на сигнала. Накратко – направили са проверка още на 1 май. От магазина обаче знаели за проверката, но не от техни (на БАБХ) служители, а защото я предполагали заради моята реакция. Цитирам служителя, който разговаря с мен. Наденицата, за която ги информирах, била със срок на годност до 21 май, но при проверката се установило, че партидата била изчерпана и не могат да предоставят количество от нея за изследване или каквото правят там?! Т. е. опитват се да извъртят работата, че продадената ми развалена наденица в „Т Маркет“ в Троян е била в срока си за годност… Да, ама не!, както казваше един известен българин. Има и един народен лаф, подходящ (с извинение) за случая: „Аз на тъпана ли да вярвам, или на оная си работа!“.

4 коментара:

Unknown каза...

Трябва да си луд да ядеш такива БОКЛУЦИ

Unknown каза...

Виждал съм жив плъх на рафта с млеката

Unknown каза...

А аз съм виждал жив хипопотам при хляба

Unknown каза...

До №3 Българина си е Българин!
Ти си типичен пример , човека се е постарал да сигнализира за проблем , който касае всички а мишки кат теб спамят и отбиват темата. Когато няма какво смислено нещо да кажеш по-добре замълчи , или може би работиш в този магазин?
Не сме ли активни потребители , които да сигнализират и решават подобни проблеми сме (по точно сте защото аз от Троян не пазарувам) обречени да се храните с боклуци. После ревете , че имате висок холестерол, кръвно , голям корем и други болести , плюете по държавата , а всъщност виновни сме ние с нашето мълчание и с това ,че им позволяваме да ни продават боклуци.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |