Среща за незаконната сеч, горските пътища и безстопанствените животни

* Домакин бе кметът Донка Михайлова, участваха двамата депутати от Троян, полицейският шеф, представители на горската управа, селски кметове, експерти от общинската администрация 
Гореща тема
Момент от срещата, Община Троян, 23 март 2018 г.
СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ на традиционните годишни срещи на кмета Донка Михайлова в селата на община Троян започва изпълнението на поетите ангажиментите и търсене на решения  на поставените проблемни въпроси. На 23 март г-жа Михайлова бе домакин на среща с участието на народните представители Иван Миховски и д-р Валентина Александрова, началникът на РУ на МВР – Троян гл. инсп. Радостина Петкова, представители  на „Северозападно държавно предприятие“ ДП – Враца (инж. Шишков) и Регионална дирекция на горите – Ловеч (инж. Пеев), директорите на Държавните горски стопанства в Троян (инж. Станчев), Борима (инж. Багаров) и Черни Осъм (инж. Цанин), горски инспектори, селски кметове, експерти от общинската администрация.

ДИСКУТИРАНИТЕ ТЕМИ бяха основно три: незаконната сеч в горите, състоянието на горските пътища и безстопанствените животни.  А г-жа Михайлова предложи варианти за разрешаване на проблемите, които бяха обсъдени в този широк кръг от експерти и политици. Какви бяха кметските предложения?

• ЗА НЕЗАКОННАТА СЕЧ – че е необходимо по законодателен път да бъдат засилени отговорностите на държавата по контрола върху сечта и че Държавните горски стопанства (ДГС) трябва да поемат издаването на разрешителни и освидетелстването на дърветата за сеч, независимо каква е собствеността на горите. Предложението бе подкрепено от директора на ДГС - Троян инж. Милко Станчев.

• ЗА ГОРСКИТЕ ПЪТИЩА – предложени бяха няколко стъпки. След подписване на договорите от ДГС и Община Троян и преди да започне добивът на дървесина, представители на двете институции заедно с ползвателите правят среща с кмета/кметския наместник и го информират за мястото, началото и срока на ползване, пътищата за извоз, мястото на временния склад, дали ще се използват коне при добива и друга информация; а в хода на работата да се извършват проверки от страна на заинтересованите страни най-малко един път месечно, както и при освидетелстване на сечището.

• ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ – въпрос, остро дискутиран на голяма част от срещите по селата. Предложението на общинската администрация е до 10 април т. г. директорите на ДГС съвместно с кмета/кметския наместник на населеното място да определят имоти, които да се използват за лагеруване на конете на дърводобивниците; с тези имоти (на сесията на Общински съвет през м. април) да бъдат актуализирани пасища, мери и ливади за стопанската 2017/2018 г., а до 1 септември т. г. същото да бъде направено и съобразно плановете за 2019 г. Обсъдени бяха и мерки за по-строг контрол при определяне на местата за паша и ясната собственост на животните.

ПРОДЪЛЖИЛАТА близо два часа дискусия доведе до обединяването около няколко конкретни идеи, като участниците бяха единодушни за необходимостта от съвместни действия на институциите и добро взаимодействие. Депутатът Миховски се ангажира заедно с колежката си д-р Александрова да внесат в Парламента предложения за конкретни нормативни промени. Ангажимент от страна на кмета пък бе предложенията да се обобщят и да се предоставят на народните представители. Г-жа Михайлова заяви домакинство на втора среща.

Станислава Вачева, PR на Община Троян

11 коментара:

Анонимен каза...

PR акция, нищо свършено само празни приказки на чаша вода

Анонимен каза...

Редно е да се обърне внимание на старите и неизправни камиони с които прекарват дървата.Как полицията си затваря очите,а са първи да глобят някой пенсионер за това че е без колан или фарове.

Анонимен каза...

На 100% сте прави №1 и №2
Тези камиони са опасни , калят на всякъде. Призовавам всички щом видят такъв камион веднага да подават сигнал на 112.
Незаконна сеч, не регламентирани горски пътища , безстопанствените животни всичко това може да се види в Борима. Там може да видите още пияни шофьори , шофьори без книжки.

Анонимен каза...

Демек - чесахме си езиците един час.

Анонимен каза...

Що не отидат да видят след прелеза на разклона за Дълбок дол,в ляво като отиваш към селото има 3-4 Зила спряни,на какво са направили ливадата? Все едно ще се снима филм за 2-рата световна.И то ако беше само там,карай ...
Камионите без номера,без прегледи,за застраховки или винетки кво да говорим.Тотално безхаберие,и незаинтересованост.

Анонимен каза...

....картирали са няколко хиляди декара масиви с НТП -овощни градини и пасища за горски фонд,понеже са се самозалесили.Не дават на земеделци и животновъди да ги секат и почистват,че сакън ще забогатеят от тия келяви габрици и трънкосливи..Минават за част от залесяването на дружеството.Честито троенци!Връщаме се с 400 години назад когато тук са били едни гори дебели и ни полянка ни нищо.И пет бандита са дебнели двата прохода за некоя муфта от кирджиите.

Анонимен каза...

1-ви много си прав,че това са празни приказки на чаша вода.Преливане от пусто в празно.Да решиш да подновиш останалата от дядо ти овощна градина с нови насаждения и да спазиш всички законови изисквания е все едно да разбиеш стена с гола глава.Тази градина от овощни дървета се води допълнителна зелена екосистема.За да я изсечеш ти трябва позволително за сеч издадено от общината.За да го получиш ти трябват редица документи(скици,актове и др.)за да подадеш молба в общината.Имаш право да отсечеш до 5 дървета на година.Ако имота ти е 10 декара смятай колко години ти трябват за да го очистиш.Ако не го спазиш глобата е 1000 лева на отсечено дърво.Нямаш право да отсечеш старата ябълка в двора си без разрешително за сеч.Нищо че тази ябълка може да падне и да ти разруши сгради в имота.И всичко това е извън горския фонд.За какво са си приказвали тези специалисти и успешната Дона.Обсъждали са темата за безстопанствените животни.То селата в троянска община се обезлюдиха не останаха хора в тях те за животни ми говорят.Кой гледа животни вече по селата.Къде са тези животни.Имотите които само преди 10 год са били ливади вече са гори саморасли.Е да животни има сърни и елени и диви прасета вече се разхождат по улиците на обезлюдените села в троянска община.И какви срещи е правила успешната Дона по селата като няма хора в тях.

Анонимен каза...

Гледам снимката поместена в статията и стигам до извода че ние данъкоплатците сме луди дето ги държим тези още да ни командват.По голяма част от тези дето са на снимката нямат никакво понятие от законодателството ама иначе са извадили едни тефтери и си водят записки на глупостите които сътворяват.И понеже не познават законите айде най лесно трябва да се променя закона за да се въведе контрол по сечта.Ужас тези хора ни управляват начело с успешната Дона.

Анонимен каза...

Кака дОна прави пиЯр,ама то изборите са чак след 18 месеца така че изчакай -ще се забрави..не се знае може пък бесепето(БСП) да имат по подготвен човеКкк

Анонимен каза...

А пенсионера да го оставят на спокойствие да си кара ладата, без колан, без фарове и изобщо без бегла представа за правилата за движение...

Анонимен каза...

Пък и ладите и жигулите на пенсионерите са изправни... Тцтцтц

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |