Тодоровденска кушия в зала „Чавдар“

* Загубихме домакинския си мач срещу претендента за златните медали „Буба Баскет“ (55:72), поставяйки рекорд по неуспеваемост
 * Остават още четири мача, четвъртото място ни е сигурно, третото е илюзорна мечта
Баскетбол, „А“ група, Първа шестица 

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ПРЕДИ баскетболната среща „Чавдар“ (Троян) – „Буба Баскет“ (София), на шега запитах няколко редовни зрители дали нашите ще спечелят кушията срещу лидера в първенството. Както можеше и да се предположи, малко бяха оптимистите. Резервиран, макар и оптимист, беше и треньорът на гостите Мануел Марков, който сподели: „В Троян трудно се играе, но се надявам да спечелим“. Каза още, че по-голяма част от отбора му е основата на юношеския национален отбор на България за предстоящото  Европейско първенство до 19 години в дивизия В (на негово място бих обърнал внимание и на нашия Николай Маринов). Настроението в троянския лагер не бе  оптимистично главно поради отсъствието на четирима легионери, сред тях и основните фигури Тодор Колев и Кирил Райков. Повечето от тях не пътуваха и до Варна за предишния ни мач с ИУ, загубен лошо с 56:99.

Най-верният фен – инж. Пенка Стоева от години не пропуска домакински мач на „Чавдар“
ЩЕ ОСТАВЯ за накрая коментара си за тоя двубой, защото паралелно искам да разгледам още два мача, които проследих с професионален интерес. Става дума за представителния отбор на БК „Чавдар“ до 14 години, играещ в Северозападната „А“ група, факт, сам по себе си твърде показателен за възможностите на тези деца, към които винаги съм проявявал симпатии. Мачът на „Чавдар“ с ЦСКА (София) се предаваше пряко по Basketball TV live и възниква въпросът защо не бяха информирани родителите да наблюдават изявите на отрочетата си. Това беше и последният мач в групата, завършил 52:38 за ЦСКА. Отборът ни спечели 2 мача, загуби 10 и в крайното класиране зае последното място, което не е най-тревожното; най-тревожното е, че отборът бележи регрес по всички показатели и най-вече в реализацията на точките. Най-добрият ни играч застана 10 пъти на наказателната линия и оттам, където никой му не пречи, той реализира числом и словом 0 точки. Казвам само: „Колеги треньори, научете ги да си подават и най-важното – да стрелят правилно в коша и да вкарват. Тактики, мактики, чертане на схеми по дъските е бошлаф работа. Научете ги на основните баскетболни умения! Но за това трябва много по обем и по качество работа, индивидуални занимания – с 3-4 тренировки седмично по час, час и половина работа няма да се получи. Жалко, ако и тези деца си останат само перспективни?!

ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ да отделя няколко изречения и за мъжкия ни национален отбор, който загуби поредния си мач в квалификациите за Световно първенство, група „Ф“, срещу Финландия с 70:75. Пореден провал за родния баскетбол, и ни Везенков, ни Господ е в състояние да спре това стремглаво хлъзгане към дъното на европейския баскетбол, впрочем ние отдавна сме там и няма изглед за спасение. Казах и на колегата от „Буба Баскет“: „Горко Ви, на предстоящите европейски първенства за подрастващи ще бъдат същите резултати като на олимпийците ни в Корея“. Няма държавна политика за спорта, няма организация, няма контрол и „резултатите“ са налице.

Филип Каменов направи дабъл-дабъл срещу „Буба“
СЕГА отново към зала „Чавдар“. Надявах се, всички присъстващи се надявахме да наблюдаваме открит и атрактивен баскетбол, най-вече от прехваления отбор на гостите, непознаващ горчивия вкус на загубата вече 14-ти кръг. Уви, мачът от първата до последната минута беше една Тодоровденска кушия с наистина много желание, борба, нерви, но с малко баскетболни достойнства. Отсъствието на титулярите Райков и Колев в състава на „Чавдар“ даде възможност на Леонид Бажанов и Николай Маринов да започнат като основни играчи в стартовата петица и трябва да отбележим, че се справиха повече от добре. Противно на очакванията частта бе спечелена от нашите с 22:18. През втората четвъртина макар и трудно „Буба“ постави нещата по местата им, като доминираше най-вече в борбата под кошовете и стрелбата от далечно разстояние и затвори частта с 17:4 в своя полза. Тук отново ще наблегна на онова, което засегнах и по-горе – основната слабост на нашите момчета е стрелбата и подаването на топката , в другите компоненти имат значителен напредък. Към края на полувремето неприятна контузия претърпя лидерът на отбора ни Любомир Лилов, което на практика предопредели и изхода на мача. Но макар и без капитана си, в един момент от третата четвъртина момчетата от Троян вдигнаха на крака публиката след поредица от кошове и дадоха надежда, че мачът може да бъде спечелен. Тогава обаче лидерът на гостите Александър Милов (с дабал-дабъл, 16 точки и 14 борби), носещ прозвището „Злото“, даде да се разбере откъде идва това му име, развихри се и ни показа как стоят нещата – 19:16 за „Буба“. В последната четвъртина гостите видимо доиграваха мача, пазейки силите си и пазейки се от контузии за следващия  решителен мач с „Атлетик“ (София), който до голяма степен ще реши въпроса за първото място и златните медали. Последна четвъртина 18:13 за „Буба“, краен резултат 72:55 за гостите.

И ТУК НЕЩО любопитно – никога „Чавдар“ не е отбелязвал толкова малко точки в своите мачове, а това е и рекорд по неуспеваемост в групата до този момент. Но както се изказа един зрител: „Любо няма ли ден - губим!“. А днес той нямаше ден (3 т., 7 б.), а се и контузи. Другите реализатори от нашите: Филип Каменов (дабъл-дабъл, 15 т. и 10 б.), Леонид Бажанов (11 т., 5 б.), Ценко Наков (11 т., 4 б.), Николай Маринов (7 т., 4 б.), Габриел Йонков (5 т.), Цветомир Яков (2 т.), Мирослав Славков (1 т.).

ДО КРАЯ на първенството остават четири кръга – имаме два домакински мача и две гостувания. По моему от четвъртото място нито „Шумен“, нито „Берое 2“ може да ни измести с оглед на големите разлики, с които ги победихме като домакини. Но и мечтата за третото място е твърде илюзорна. Така че препоръчвам да не се харчат повече пари за играчи от рода на Драгомир Енчев и Георги Христов, които досега не са допринесли с нищо за отбора, а да се дава повече шанс на нашите троянски момчета.  

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

15 коментара:

Анонимен каза...

Слабаци, не ни харчете парите.
Хванете се да работите в някоя фабрика.
Гледам фанелките са ви с надпис "Калинел".
Е, значи там сте с връСки. Ходете да шиете възглавници.

Анонимен каза...

Ей, тъпанар комплексиран, я си дръж тъпите слова за себе си!!!

Анонимен каза...

За първи път от много години имаме добър баскетбол в Троян! Браво и на играчите, и на треньора Лъчезар Диков, и на Петър Лалев! За град като Троян, това е изключително! Пожелавам им много успехи и победи занапред!!!

Анонимен каза...

Браво трети добре спомена Петър Лалев и Ботевградския голям треньор за който няма място в Ботевград точно те са хората след които няма да има нищо от баскетбола в Троян.Много пари се арчат за свършили старчоци а троянчеата тренират за едно браво.Лимончето пък ги гали с перцето по главата кажи че цялата работа яко смърди бе селяк дебневенски.

Анонимен каза...

А сега да напишат 1 и 4 /може да е един и същи идиот/ те какво са направили в живота си?!? Най-лесно е да критикуваш и то глупаво и без аргументи, просто ей така, защото си прост!!! Кога Троян е имал отбор в А група?!?
Браво на троянските баскетболисти!!! БРАВО!!!

Анонимен каза...

Нищо не става от тези.
И това не е толкова въпрос на лично мнение, а на факти - резултатите.
Едни чисълца като 55:72.
Може би някой ще се извади елката и ще каже 55:72=0.763888
Или срещу ВИНС, където са повечето жени. Имат 50 момчета на кръст и решили да направят отбор по баскетбол.
И там трагедия- 56:99.
Направо са ги разгромили.
Когато числата говорят - другите може да помълчат малко.

Анонимен каза...

2-ри, нямаш шанс като баскетболист. Върви поне някъде да работиш, хем ТИ ще си си изкарал парите, хем и занаят ще научиш.
Шиенето на възглавници също е занаят. Гледам те по писаниците - интилигентну същество си, точно като за Калинел. Пък утре на изборите сигурно за Боко ще гласуваш, а?

Анонимен каза...

Не по темата,,,ЧЕЗ,,,ГИНКИ ЗА ЕГОИСТИЧНО РАЗГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ((((герб)))))

Анонимен каза...

Точно по темата : "Баскетбол в Троян и България". Гледам прехваленият от автора в много репортажи играч на Чавдар Тодор Колев , представен ни от него като менажер в националния отбор на мача България - Чехия и Финландия - България и какво виждам - той е един теляк или масажист, бърше потта на Везенков и потупва по рамената играчите при смяна или на почивка. Спри с манипулациите старче. Тия са само едни печалбари. За един мач в неделя им се дават по 200 лева, а троянци да духат супата както го рече преди време "чичовото".

Анонимен каза...

200лв на 1 играч за 1 мач????
Това е безумие.
Повечето хора за тези пари ходят половин месец (2 седмици) яко на работа.
Ясно е, че има бизнесмени, които ги изкарват за няколко часа, но това е друга тема.
А тези, където всеки ги бие като шкембе у дувар да вземат такива пари е престъпление.

Анонимен каза...

Ботевградски фен каза: Селяни троянски , нашият председател на Общински съвет Любомир Лилов получава за месец 1400 лева , а при вас 1200 за четири часа.Сещате ли се каква е далаверата с
вашия председател на клуба и Лъчо изгонен от Ботевград и т.н. В същото време троянеца Радослав Кочев оплешивя от тренировки за 900 лева на месец.Да ви е весело.

Анонимен каза...

Спрете да говорите глупости без да сте запознати.....аман от лайци

Анонимен каза...

Научих нов лаф Аман от лайци. Някой може ли да обясни какво е това.

Анонимен каза...

12-ти, а ти какво написа?
Едно нищо.
Хайде просветли ни нас - незнаещите.

Анонимен каза...

За пореден път се удивлявам от злобата и простотията на голяма част от пишещите тук! Дребни, злобни, малки, жалки същества, които освен да се наядат и да отидат до тоалетната друго не могат! С тази простотия ще си останете с 200-тата лева в Калинел, там ви е мястото!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |