„Най-строителната година досега“

* 49% е цялостният ръст на капиталовите разходи през изтеклата година, а цели три пъти е увеличението на капиталовата програма
 в селата
Равносметка
Новата тротоарна настилка при Стоматологията на Главната улица в Троян
“НАЙ-СТРОИТЕЛНАТА година досега“, така кметът Донка Михайлова (на традиционната си месечна пресконференция, 24 януари) определи случилото се в посока капиталови разходи в община Троян през 2017 г.; като особен акцент бе поставен върху направеното в селата. 49% е цялостният ръст на капиталовите разходи в общината през изтеклата година в сравнение с предходната 2016 г., а цели три пъти е увеличението на капиталовата програма в селата.

КАКВО сочат цифрите? 1,795 млн. лв. общински средства са вложени в текущите ремонти на улици и тротоарни настилки и преасфалтиране на участъци от общинската пътна мрежа; за основни ремонти на улични настилки са изразходени 82 хил. лв. В града е положена 2277 кв. м нова асфалтова настилка и са ремонтирани (изкърпени) 9917 кв. м – пътните ремонти са засегнали улиците „6 септември“, „Лъкарица“, „Хан Аспарух“, „Незабравка“, „Васил Левски“, обходния път към Кози вир, „Радецки“ и „Яворов“. Ремонтираните тротоари в града са 6300 кв. м (2805 кв. м с тротоарни плочи и 3492 кв. м с асфалтова настилка), с което бе продължена политиката на интензивна работа за подобряване на троянската тротоарна мрежа – ремонтирани са тротоарни настилки в кв. „Велчевски“ (северния вход на Троян), ул. „Васил Левски“ (района на Стоматологията), ул. „Ген. Карцов“ (от Хлебозавода до ул. „Амбарица“), ул. „Лъкарица“, ул. „Архм. Макарий“, ул. „Бочо Донев“, кв. „Смирненски“. Във връзка с актуализирания генерален план за организация на движението в Троян бяха изградени 6 повдигнати пешеходни пътеки (тип „легнал полицай“) със светеща вертикална сигнализация. В селата на община Троян през годината е положена 54 579 кв. м нова асфалтова настилка (при 22 418 кв. м през 2016 г.) и са извършени 9917 кв. м пътни кърпежи; в с. Борима бе обновена настилката на площада (524 кв. м). Преасфалтирани са и девет участъка – общо 35 445 кв. м, от междуселищната общинска пътна мрежа на стойност 557 хил. лв.

Обновеният площад в с. Борима
ВЪВ ВРЪЗКА с предстоящото изграждане на новия мост над р. Бели Осъм (в района на бензиностанция „Лукойл“) са реконструирани две въздушни електрически мрежи средно напрежение на стойност 62 хил. лв. С общински средства  - общо 96 хил. лв., са извършени и ремонти на четири административни сгради, включително ремонт в централната сграда на Общината (паралелно с работата по големия проект за цялостното саниране на тази сграда, финансиран с европейски средства); плюс ремонти на още пет сгради общинска собственост и на три сгради, в които Община Троян е съсобственик, стойността е 17 хил. лв.

***

В ОБЩАТА троянска строителна картина през 2017 г. трябва да включим и мащабното саниране на 21 троянски жилищни сгради (кооперации и къщи) и на 5 обществени сгради (Общината, Читалището, Пожарната, Данъчното и сградата на бившето БКС) по двете програми за подобряване на енергийната ефективност (националната програма за саниране на панелките и европейската ОП „Региони в растеж“) на обща стойност над 11 млн. лв. Обектите трябва да бъдат завършени през 2018 г. Ще добавим и строителните ремонти на участъци от републиканската пътна мрежа  на територията на община Троян, извършени през годината от държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) – цялостното преасфалтиране на северния вход на Троян, което ще бъде довършено през пролетта, и започналият ремонт на пътя от гара Добродан към селата Дълбок дол, Борима и нататък, част от трасето на третокласния републикански път III-402 (който ремонт по думите на шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов е само временна мярка и предстои основно преасфалтиране, каквото вече е извършено откъм с. Лесидрен – бел. ред.).

Т21

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Може ли някой да ми каже къде са асфалтирани улиците Лъкарица и Хан Аспарух, че нещо съм зле с диоптрите. Ул. Лъкарица- водеща към Калинел, е преасфалтирана до кетъринга на Соня, а след това- ела че гледай какво става! Точно на завоя за Калинел стърчат железа/арматура. Да не говорим какво става там в дъждовно време!-микроязовир "Калинел", който свободно се оттича по стълбите за 2-ри блок и ти пълни обувките с вода. Инфраструктура за чудо и приказ Госпожо Михайлова! Какво да кажем за ул.Хан Аспарух? Особено в двата й края в близост до завоите- дупка до дупка, но управниците явно не минават от там!

Анонимен каза...

Такова медийно слагачество и полягане не се помни дори от времето на ГК на БКП Троян. Това е третата или четвъртата статия за великите успехи на наистина вече медийно-обожествената ни кметица и то само от великата и пресконференция от преди 10-на дни.
Как един път не бе дадена думата на т.нар. "опозиция" или на някой специалист или граждaнин-данъкоплатец! Да чуем и прочетем нещичко и от друг, който не е ЗАВИСИМ и НЕ МУ ПЛАЩА общината с нашите пари да венцехвали медийно-божествената ни кметица. Освен познатия тъп и долнопробен манталитет и порядки от времето на троянския "зрял", "развит" и "реален" комунизъм - друго не видяхме и не прочетохме. Такова чудо като дебат в обществото /в случая за бюджета/ в Троян няма и днешната посткомунистическа власт и зависимите и полегнали и медии никога няма да допуснат. Дневният ред се задава само и ЕДНОЛИЧНО от медийно-обожествената ни кметица. Гражданите са пратени в трета глуха, а ОбС Троян, според който гражданите би следвало да се самоуправляват е някакъв мъртъв и измамен орган, който от общински съвет отдавна се е самопревърнал в кметски съвет.
38% прираст, 49% прираст, 220% прираст..... "прираст" до "прираста". Напишете с колко НЕ Е изпълнен бюджет'2017 за да го видим този "прираст". И прираст спрямо какво? Спрямо НЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ бщджет'2016? Колко актуализации имаше тази финансова година? Колко от заложените инвестиции отпаднаха и бяха заменени с други, по-удобни на троянските управници? Какво в крайна сметка бе изпълнено от ЗАЛОЖЕНОТО в бюджет'2017?
И най-важното, след преполовения срок на Програма 2020 - какво изобщо е изпълнено по тази стратегическа програма за развитието на Троян?
Пълно мълчание! Или няма никакво значение. Каквото и да е направено все е успех, парата в свирката и медийните вувузели на "мах".
Тъпият ви днешен троянски посткомунизъм поне на мен ми е до болка познат. Едва ли ще си направите трудът поне да обясните на остатъчното население – защо при толкова големи „успехи“ и при такъв огромен „прираст“ - жителите на Троян и особено младото поколение се изнася от тук, бягайки като от чума. Защо в общината вече се раждат по-малко от 100 деца на троянски семейства и т.н.
*
Троянските управници хабер си нямат как да спрат колосалния демографски срив и да обърнат посоката на низходящата спирала. За 6 години кметицата Михайлова доказа по категоричен начин, че е посредствена като кмет като за тези 6 години не извърши нищо значимо и структуроопределящо за този град и община. Всички тези „успехи“ са все за неща, които са от ранга на средно или по-високопоставени общински чиновници. Един Кмет има съвсем други задачи и съвсем друга мисия, особено за населено място с такава участ като Троян. Тук не ви е Цюрих или Монако, където общините се занимават с „шлифоване“ и високо качествена поддръжка на постигнатото и наличните ресурси. Тук се изисква радикална промяна за да спре този порочен път на пропадане. Тук се изисква съвсем друга политика, визия и реализации. А какво и кои да са те – такъв дебат в обществото не се предвижда. Тук действат законите и порядките на тоталитаризма под диктатурата на местните управленци начело с кмета.
Колко години още трябва да минат за да се проумее това? До кога ще се върви по течението с най-малкото съпротивление, а този безсмислен път ще ни го пробутват за „успех“? След 6 години едно е ясно – г-жа Михайлова хабер си няма защо е кмет. Едва ли до края на този втори мандат ще го разбере. А иначе продължавам да твърдя, че тя е най-добрия шофьор на троянския „социалистически Трабант“. А с един такъв „Трабант“ до къде може да се стигне…. май отдавна на никой не му пука.

Анонимен каза...

Може да си кажете колкото искате но кметицата си ни е супер.Браво госпожо Михайлова

Анонимен каза...

Разбира се, че за такива като вас "кметицата си ви е супер". Все пак става дума за манталитет, ниво на потребностите и поне малко "на живо" да сте видели какво се случва в цивилизованите държави. А най-забавното е, че г-жа Михайлова е достатъчно интелигентна и напълно съзнава какво пиша или "да си кажа" :) Само че нито и стиска, нито знае, нито има възможности нещо значително да стори и да промени нещата.
Но, кой съм аз, че да слагам прът пред щастието ви от "успехите". Да са ви честити! Само дето някои след още 15-на години отново ще запеят познатия рефрен "45 годни стигат..." :)

Анонимен каза...

Хайде стига си ръсихте злобата.
На сайта на общината беше качен бюджета за обсъждане.
Да сте прочели и да сте дали мнение.
То най-лесно сега само да пишем и да си чешем пръстите по клавиатурата.

Анонимен каза...


Не живея в Троян, но всеки път когато си идвам виждам, че нещо ново се прави. В малко градове се случва, а при предните кметове не се е случвало и в Троян.

Анонимен каза...

Редно е при толкова много критики към г-жа Михайлова от време на време да се сваля /и то драстично/ летвата, за да достигнем местните политически низини и дупки, които се обитават и можем да видим и споменем представителите на троянската политическа фауна от ГЕРБ, ВМРО, "Избор за Троян" /каква пародия/ и клонинг от ДПС. Сами разбирате, че когато се критикува кмета Михайлова, намесването и споменаването на тези представители от троянската политическа фауна е колкото неадекватно, толкова и обидно. Все пак става дума за сериозни неща.
Няма да ви занимавам как Кмета Михайлова ги води за носа и ги разиграва като панаирджийски маймуни. Забавно е, но това не е голям успех. Ще се опитам да говоря сериозно за тези отчайващо несериозни екземпляри.
И така - някой ще попита ли тези "политици", след като от две години през този мандат имат мнозинство в ОбС Троян - защо не приеха и една точица от предизборните си програми? Помните ли господата Шишков, Ангелов, Сираков и Велев какво говореха по време на предизборната кампания от свое име и това на партиите, които представляват? Помните ли? Хайде сега ги питайте кой или кое им пречеше да реализират поне малка част от тези програми, след като имат мнозинство в ОбС и могат да вземат съответните Решения, които кмета Михайлова е длъжна да изпълни!
Питайте ги вие, защото троянските медии са онемели, ослепели и оглушели и по този въпрос.
Нещо още по-интересно - преди месец тези екземпляри ни разиграха сценката "Стани да седна" и се оказа, че ГЕРБ, ВМРО, клонинга и закупения земеделец отново имат мнозинство в ОбС.
Колко ли тъп трябва да си, за да не знаеш какво да правиш с едно мнозинство, което притежаваш и което ти дава възможност да реализираш програми, политики и т.н. Колко ли тъп и безпомощен трябва да си?
Е, тези смешковци надуват мускулчета и се представят за алтернатива на Михайлова. Боже опази! ..... и да си умреш от смях с Тъпото, Простото, Термита, Ръфал Наддал, Дон Търнеоне, Рибаря, Лепенката .... майко мила!!!
Излизаме от дупката, поемете въздух :)

troyan21 каза...

До №3: Г-Н ПЕЕВСКИ, няма никакво полягане, слагачество, обожествяване и т. н. от времето на ГК на БКП, нито пък финансова зависимост (знаете колко получаваме за реклами и обяви, порядъкът е същият от преди доста години, когато отправихте официално питане); а за комунизма позицията ми е ясна. Има друго – аз съм категоричен, че Донка Михайлова е най-успешният троянски кмет на прехода, кмет визионер, кмет строител и кмет, който "не пипа"(доказателствата са много); тъй че имам симпатии към един успешен управленец и не ги крия, а не обожествявам. Разбира се, това е моето мнение, което си личи и във вестника ми (Т21), но може и да не съм прав, не се смятам за непогрешим, в никакъв случай.

СЕГА ПО БЮДЖЕТА, изключително важна, основополагаща тема. Не съм специалист, затова не мога да кажа прав ли сте или не. Но твърдението ви за прехвърлянето на едни "мъртви пари" от един бюджет в друг е сериозна работа и ако е вярно, много управленски действия ще изглеждат по-друг начин. Затова ви предлагам следното – да развиете мнението си в една статия, която ще публикувам в Т21. Разбира се, ще дам думата и на другата страна (бюджетарите от Общината). Ангажирам се да потърся и достатъчно авторитетен специалист по общински финанси, който да коментира казуса. Ако приемете, статията ви ще излезе още в следващия брой, т. е. преди извънредната сесия за приемане на бюджета.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

5-тия, имаш пълното право да изразиш мнението си /ако имаш такова, а било и лесно/, но не и да ми ограничаваш гражданските права.
В случая не става дума за новия бюджет'2018, а за отчета на бюджет'2017 и неговото избирателно и едностранчиво представяне. Тук става дума дали кмета Михайлова за пореден път не е изпълнила бюджета, което се прикрива, а ни заливат с проценти, левове и кв.метри. Тук става дума за драстично НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на стратегическата Програма 2020 за развитието на Троян, което също се прикрива и се правят /управници и медии/, че "те таково животно нема". Тук става дума за хаотично харчене на народна пара, която не е обвързана с бюджети или Програми, а каквото дойде и както е удобно на кметицата. След което стореното най-напоително ни се представя и втълпява за някакъв "успех". Тук става дума за липсата на всякакво желание и управленска немощ да се променят нещата и нещо да се направи за бъдещето на този град, който с умопомрачителни темпове се обезлюдява.
Тук става дума за много големи и сериозни неща, които като гледам коментара ти - явно не са по възможностите ти.
6-ти/та/, а защо не живеете в Троян? Мигар сте открили град с още по-големи успехи? И един въпрос - знаете ли за какво един кмет и чиновниците в общината получават заплати?

Анонимен каза...

До номер 8-ми, Г, Маринов, ще помисля върху предложението ви. Искам само да спомена, че това с "прехвърлянето на мъртви пари" или по-точно казано Неизпълнение на бюджетите не е "казус", а практика, наложена още през 2007-ма година, когато първото бомбастично прехвърляне на "мъртви пари" бе в размер на 1 960 000 лева. От тогава до сега е едно и също, само че обема на тези парии стигнаха до над 3,5 млн лева.
Няма случай през 8-те години като общински съветник, както и след това да не съм поставял този въпрос. Дори поставих под съмнение изобщо съществуването на тези пари. Не е нормално през изминалите 10 години нито един кмет да не си изпълни бюджета. А това е ФАКТ, колкото и властниците с техните "специалисти" да обясняват това колко хубаво било.
Нали се сещате какво ще се случи, ако кмета на Троян изпълни бюджета си? На следващата година новия бюджет ще е с 3-3,5 милиона по-нисък. И ще се спука балонът с "финансовата стабилност" и "рекордно" големите бюджети.
Да не говорим за умишлено занижените приходи в проекта на бюджетите, за да може после да се постигне "прираста".
Да не говорим и за безбройните "актуализации" на бюджетите, които правят всичко заложено в тях на пух и прах и се реализира само това, което е угодно на кмета и администрацията.
И т.н.
Защо ви пиша всичко това - ами защото аз коментирам бюджета от политическа гледна точка и ми е много странно как някой "авторитетен специалист по общински финанси" ще коментира. Прехвърлянето на неизразходвани средства от стар към нов бюджет всеки може да го види в рамката на новия бюджет /както и от отчета на стария/ и това е факт, който не се нуждае от коментар. Вече 10 години подред. Няма ли да е по-добре да поканите лидерите на троянските партии те да коментират бюджетите и ако могат /и им стиска/ да опровергаят написаното от мен?
А троянските бюджетари и специалисти ги попитайте къде изчезнаха онези 1 700 000 лева пари от бюджетите на общината, с което занимавах Народното събрание, сметна палата и прокуратурата. И кой, как и защо прекрати и потули следствието срещу троянския кмет за тези пари.

Анонимен каза...

Ръфал Наддал, Дон Търнеоне.... ХАХАХА-АААХАХАХА Ше умрем от смях особено с Рафал Наддал. Уникален Пеевски. Ама седалката на колелото как му влиза в дупарата, а он даймата са връти ли връти .... Вазелинков мамин.

Анонимен каза...

Аз също съм доволен от Михайлова.
Ти кати не си доволен от нея, кой предлагаш да е кмет ?

Анонимен каза...

Ако не сте доволни от Михайлова да я каним за кмет на Ловеч. Все повече ловчалии я искат.

Анонимен каза...

Ами взимайте си я!Димова вече е при вас.

Анонимен каза...

Господин Маринов преди години идвахме при вас и ви донесохме снимков материал и жалби до успешната според вас Кметица Михаилова за безхабериетона администрацията която тя трябвяа да контролира.Вие обещахте,че ще ги публикувате.Публикация нямаше.Вашето обяснение беше,че съвсем случайно тези материали са изтрите от компютъра ви.Дадохме ви ги повторно и пак нямаше публикация.Добре,че господин Кацаров беше зам.Кмет и отидохме при него.Само от бегъл поглед върху материалите които му представихме и от две думи разбра за какво става дума.На момента се разпореди на администрацията всичко да бъде корегирано по най-бързия начин.Вие само на приказки го докарвате по същия начин както и успешната според вас кметица Михайлова.
Имам няколко въпроса сега към вас.
1.Имам цяла папка с документи подписани от успешната според вас кметица Михайлова за грубо и нагло потъпкване на българското законодателство извършено от администрацията която трябва да контролира и под документите стои нейния подпис.
Ще публикувате ли документите.
2.Знаете ли къде в Троян е Растова могила.Тази могила се намира след като се прекоси буковски дол и се намира точно зад Санаториума.
Като тръгнете от санаториума по ул.Ботев посока центъра първата пресечка в дясно.От Ботев до блока на ХФЗ улицата е разбита разкопана.След блока на ХфЗ сред ливадите обрасли с бурени се е лейнал един асфалтов път стигащ до Растова могила.Ако не вярващ можеш да отидеш да провериш.За кого е този асфалтов път сред бурените като последния строеж е блока на ХФЗ.

troyan21 каза...

До №15: Кажете кои сте вие и за какви материали става дума? По въпросите. Ако има проблем, ще му дадем гласност, независимо чий подпис стои под документите; но нали разбирате, че няма как анонимно да ги кажете тези работи. Не знам къде е Растова могила.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Хайде, започна се. Предизборни компромати в действие. Нали го играхте това упражнение преди три години и се провалихте? Не ви ли омръзна?

Анонимен каза...

Герберите са нагли и тъпи.
Няма омръзване или доказване.
Това е като борец - върви напред и мачка, без да влага мисъл.

Троян 21 каза...

Коментарите трябва да са по темата на съответната статия!

Анонимен каза...

Фактите са налице и се виждат -"най-строителната година досега". Няма как на тези, които чакат за кокала да им хареса.

Анонимен каза...

Аз се извинявам за зададения въпрос..тъй като чета как се ритат атовете за обществените бюджети за улици,асфалти и тем подобни държавни ремонти,ще задам само един въпрос.Колко аджеба нови къщи в Троян се дигнаха от физически лица.. колко от тъй наречените "дебили" се задомиха и разшириха жилищната площ на града..а?..колко обикновени хорица работници,заделиха от мизерните си заплати и си построиха къщички както е било по бай Тошово време а?..па било и на 1 етаж..и в края на града...а???

Анонимен каза...

Г-н Маринов , пиша тук защото коментарите за 'Елпром' не ги четете или не ви изнасят. Може би и вие не вярвате на писаното ? Напишете една безплатна , обективна статия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |