Трифон Зарезан в Троян през 1945-та

* В музикантската група са и двама празнуващи, вече „сложили на зъба“, а един нашенец с огромен влашки калпак пълни чашите и
 си личи, че не с вино
Усмивки от старите (музейни) ленти
Трифон Зарезан в Троян, 1945 г., сн. Музей на занаятите
ТРОЯН не е лозарски град, но народният обичай за пролетното зарязване на лозите Зарезан/Трифон Зарезан – свързан с деня на светеца св. Трифон, загинал като мъченик за Христовата вяра – се чества и тук (1 февруари/14 февруари по двата календара). Това си личи и от снимката от архива на Музея на занаятите, запечатала празнуване на Трифон Зарезан в Троян преди повече от седем десетилетия (1945 г.); публикувана е във фейсбук групата „150 години град Троян (събития)“.

МУЗИКАНТИТЕ яко надуват инструментите си, тъпанджията е някак съсредоточен за снимката, а няколкото хлапета и те така – леко притеснени, че ги снимат, но най-голямото (вляво) е преодоляло притеснението и ни е подарило усмивката си. В музикантската група са и двама празнуващи, вече „сложили на зъба“, най-отпред пък един нашенец с огромен влашки калпак пълни чашите и си личи, че не с вино, а с вълшебната троянска сливовица. Честит Трифон Зарезан!  

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

Значи така като гледам,оприличавам тъпанджията на бай Петко бандето..лека му пръст..мукаетлия беше,във кожената си чантичка с която не се разделяше никога,носеше мезе суджук,ъглите на чантата бяха заоблени..говореше се че понякога свършвало мезето..тааа продължавали с чантата,напоследък..1975г биеше само барабанчето..нямаше сили за големия тъпан,но винаги е присъствал на всяко празненство..даже не като музикант..със колегата ги четохме, във Троян и околните села е имало до сега 27 барабанисти и тъпанджий..а музикантите са много повече,не е лошо някой да се сети и напише книга за перипетийте и живота на троенските музиканти като се почне от 7те манифестанти и 8те музиканти...дорде не са измрели като динозаврите;-)))

Анонимен каза...

И 45-та не имало сняг

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |