Община Троян е в добро финансово състояние

* Кметът Михайлова направи публичен отчет за изпълнението на Бюджет 2017 и представи проектобюджета за 2018 г.
Money, money…
Кметът Михайлова и екипът й на публичния отчет за изпълнението на Бюджет 2017, 24 януари
НА ПЪРВАТА за годината сесия на Общинския съвет (25 януари) кметът Донка Михайлова представи годишния отчет за изпълнение на управленската си програма***. Ден по-рано (24 януари) г-жа Михайлова и екипът й направиха публичен отчет за изпълнението на Бюджет 2017 и представиха проектобюджета на Община Троян за новата година. Бюджет 2018 предстои да бъде разгледан и гласуван на извънредната сесия на Общинския съвет на 8 февруари.

ОТ НАПРАВЕНИЯ бюджетен отчет за 2017 г. стана ясно, че Община Троян има ръст на приходите от 1,334 млн. лв. в сравнение с предходната 2016 г. Значителен е и ръстът на разходите, с 2,5 млн. лв. (1,1 млн. лв. или с 38% бе ръстът на инвестиционните разходи; а с 993 хил. лв. нараснаха разходите за заплати и осигурителни плащания – основно в секторите образование, чистота и социални дейности). През 2017 г. събраните данъчни и неданъчни приходи са 7,873 млн. лв. (при 6,952 млн. лв. за 2016 г.). Община Троян е в добро финансово състояние, като Министерството на финансите я поставя в групата на общините с най-добра финансова устойчивост в страната. Рамката на троянския бюджет за 2017 г. бе 23,5 млн. лв.

БЮДЖЕТ 2018, чиято рамка е 23,9 млн. лв. (ръст от 330 хил. лв. спрямо 2017 г.), е една идея по-смел от предходните, е оценканта на вносителя му, което предполага много добро управление на приходната и разходната част и използване във висока степен на резервите. Възлов момент в новия троянски бюджет е реализирането на няколко сериозни инвестиционни проекта с общинско финансиране: изграждане на новия Малък пазар (408 хил. лв.), реконструкция на кръстовището при АИР-а (700 хил. лв.), изграждане на дига на Депото за твърди битови отпадъци (392 хил. лв.), развитие на инфраструктурата на бизнес зона „Сврачи дол“ (168 хил. лв.), обновяване на техниката на ОП „Комунални услуги“ за сметосъбиране, строителни дейности и снегопочистване (180 хил. лв.) и др.

Т21

*** Пълния текст на отчета за изпълнението на управленската програма на кмета за 2017 г. е публикуван в сайта на Община Троян и можете да го прочетете ТУК 

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Спрете да ни залъгвате с общи приказки. Дайте конкретните числа за изпълнение на бюджет"2017 и рамката на бюджет'2018 за да видим как е изпълнен бюджета и ако не е изпълнен - колко милиона мъртви пари са прехвърлени от неизпълнения стар към новия бюджет.
Кмета Михайлова до сега НЕ Е ИЗПЪЛНИЛА нито един от бюджетите си. Всяка година прехвърля едни и същи по обем пари от старата към новата финансова година.
Друго - от къде идва този близо милион "преизпълнение" на местните приходи? Конкретно, моля, защото това са 15% преизпълнение, което не идва от небето, а или от предварително занижени цифри в проектобюджета или от т.нар. "стъкмистика".
За какъв ръст на инвестиционните разходи става дума, след като за 2016-та Михайлова не си изпълни бюджета и прехвърли над 3 млн. лева за 2017-та? Какво и защо сравнявате тези разходи през 2017-та с неизпълнения бюджет за 2016-та. Ами естествено, че ще има прираст, за какво са тези хвалби?
Друго - тук има ли намесени пари от европроектите? Само питам.
Наскоро ПиАрката на Михайлова в ловешки сайт твърдеше за прираст на капиталовите разходи от 49%. Днес чета - 38%. Колко са в същност? И пак възниква въпросът - спрямо неизпълнения бюджет за 2016-та ли е този прираст?
И последен въпрос - след като се твърди, че има над милион преизпълнение на местните приходи, защо новия бюджет е само с 330 х.лв по-висок?
И най-важното - колко мъртви пари от бюджет'2017 се прехвърлят към бюджет'2018?
Има ли някой що годе грамотен общински съветник да обясни? А има ли някой що годе читав троянски журналист да ги попита?

Анонимен каза...

Относно "доброто финансово състояние" с което услужливите троянски медии от години ни проглушихте ушите.
Знаете ли онази приказка за магарето на Хитър Петър? Приказката е за това, че Хитър Петър тъкмо "научил" магарето си да не яде и то взело че умряло. Да, и Хитър Петър се е оказал в "добро финансово състояние".
Троян загуби над 50% от населението си и продължава да го губи със страшна сила. Бумът на демографския срив тепърва предстои. "Бомбите" за заложени. Нищо де, важното е да сме "финансово стабилни". Пак ще ни потупат по гърба.
Още един въпрос - някой ще попита ли божествено-успешната ни кметица дали е успяла да изпълни и една точка от Програма 2020 за развитието на Троян до 2020-та година? Поне една от точките. Може и да са две, ама кой да ти каже. А, и какво общо имат тези "успехи" и "успешни" инвестиционни вложения с тази Програма 2020?

Анонимен каза...

Как ще се промени кръстовището при АИР-а?

Анонимен каза...

""Пълния текст на отчета за изпълнението на управленската програма на кмета за 2017 г. е публикуван в сайта на Община Троян""
Пилат Понтийски също би завидял на подобна демагогия.
Т21, вие медия ли сте или сте поредния говорител на всеуспешната ни кметица? Пращате населението в сайта на общината за информация? Колко от тях ще отидат там? А колко от отишлите са в състояние да се ориентират във водопада от цифри и квадратни метри? Всеки подобен отчет е своеобразна "ода на радостта" и точно тук е мястото на специалисти, политици и медии да разчетат написаното и да обяснят на населението за каква по-точно "ода" става дума и за каква "радост".
Всичко това троянските медии от години наред КРИЯТ от населението. Това е една от причините, хората да са тотално неграмотни и тотално не информирани за реалното положение в Троян. Нещо повече - всичко това е една абсолютна НАГЛОСТ и БЕЗПАРДОННОСТ, защото става дума за личните пари на това население, което то дава на общината си под формата на данъци.
Дали ще е удобно на Т21 да ни обясни какво е това "управленска програма на кмета"? До колкото ми е известно има Програма на Община Троян за развитието до 2020 г., както и разходна част на бюджета на Община Троян за коя да е година и който бюджет по закон трябва да е с три годишна философия и естествено да е обвързан с онази дългосрочна и стратегическа Програма за развитието на Троян. И Програмата и бюджета са предоставяни на Обществено обсъждане, а също така са приемани с Решения на ОбС Троян.
Да, ама не! От сайта на общината и от троянските медии научаваме, че това не са програми и бюджети на населението и на ОбС, чрез който по закон това население би следвало да се самоуправлява, а..... личните програми на всеуспешната ни кметица.
Дали има шанс някога да разберете разликите между Демокрацията и Тоталитаризма? Едва ли!
Троян е потънал в тресавище от лъжи и демагогия. Резултата е видим….. мълчаливо видим под звуците на поредната „ода на радостта“, докато затъването продължава.
Със сигурност някой придворен или полуграмотен примат ще ме репликира без да осъзнава, че веднага ще го препратя в годините преди 89-та, когато ПО СЪЩИЯ начин лъгаха и мамеха населението за „големите успехи“, докато един ден „пясъчната кула“ се срути. Разбира се, виновни не се намериха, а същите „онези“ с „големите успехи“ от преди 89-та вече 25 години отново ни разтягат локумите си за поредните „успехи“. А населението се изнася и бяга от "чумата" без изобщо да се интересува от „успехите“ им…. техните „успехи“ от техния измислен свят.

Анонимен каза...

Кръстовището ще се промени на кръгово.
Мнооого катастрофи ще има там.
Помнете ми думата!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |