Левски в Троян

* На 20 юли 1869 г. Апостола пее в троянската църква „Св. Параскева“, свидетелства Минко Ив. Марковски * В петък, 17 февруари, бе открита изложбата „Левски в Троян – посветен на свободата,
посветен на вярата“
 
Портретът на Левски в троянската църква "Св. Петка"
„О, бесило славно…“

ДНИ ПРЕДИ всебългарското отбелязване на 145-годишнината от гибелта на Апостола Левски – най-безспорният, най-обичаният, а и най-значимият български герой, Музеят на занаятите (във фейсбук групата „150 години Троян – личности“, посветена на юбилейната градска 150-годишнина на Троян, която отбелязваме през 2018-та) ни припомня любопитен исторически факт. Случилото се в троянската църква „Св. Параскева/Петка“ през м. юли 1869 г. не е неизвестно, но си заслужава допълнителното внимание. Защото добавя важен троянски щрих към портрета на този „твой един син, Българийо“.
 
„ОТ ТАЙНИТЕ политически апостоли, които с риск за живота си обикаляха и проповядваха из заробеното ни отечество словото за народната свобода... през 1869 г. се яви и великият революционер Васил Левски. Той, ако се не лъжа, за пръв път се яви в Троян с агитационна мисия на Илинден – 20 юли. Той посети тогава църквата „Св. Параскева“, гдето се вмъкна в певческия хор и с мелодичното си пеене обърна внимание на мнозина черковници. Туй стана причина, та след отпуска на църквата той се запозна с мнозина по-интелигентни граждани, но под друго име - псевдоним - и се представяше пред тях за търговец.“ Цитатът е из книгата „Спомени и очерки из българските революционни движения, 1868-1878“ (1902 г.) на троянеца Минко Ив. Марковски. А портретът на Левски, поставен на най-специално място в троянската църква, пази до днес паметта за това събитие и е допълнително свидетелство за любовта на троянци към онзи, който като Христос загина, за да ни бъде.
***

Елена Вълчева при откриването на изложбата, ИКЦ, Троян, 17 февруари 2018 г.
„ЛЕВСКИ в Троян – посветен на свободата, посветен на вярата“ е озаглавена изложбата, открита в петък, 17 февруари, в троянския Информационно-културен център (ИКЦ). Шестте големи табла със снимки и текст разказват за посещенията на Левски в Троянско, местния революционен комитет, троянските революционери, тукашните сподвижници на Апостола, причините в Троян въстанието да не избухне. Изложбата – която след кратък престой в ИКЦ ще бъде експонирана на открито, на алеята пред паметника на освободителя на Троян ген. Карцов в центъра на града – бе представена от един от авторите й, Елена Вълчева от културния отдел в общинската администрация. За Левски и троянската му връзка говори също председателят на общинския комитет „Васил Левски“ и голям радетел за изграждането на паметник на великия българин в Троян адв. Венелин Ангелов.

3 коментара:

Анонимен каза...

Загинал завалията за нас! А ние?.....не народ, а мърша.

Анонимен каза...

Направете нещо по-лесно от паметник ,върнете паметната плоча на последната къща преди църквата в ляво ,където Левски е отсядал. От години я няма , а в миналото поднасяхме там цветя и венци! Дано г-н Ангелов прочете това.

Анонимен каза...

Браво за хубавата изложба! Апостола заслужава! Нека имаме поне малко смелост, вяра и обич към България, точно като него! Героите не умират! Поклон Апостоле, поклон!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |