Троянски сватбари

* От фотосите си личи нещо, което явно сме изгубили в следващите десетилетия, а сега, успешно и не съвсем,
 се опитваме да си върнем
Усмивки от старите (музейни) ленти
Троянски сватбари, 30-те години
В Троянския манастир, младоженецът е Цвятко Таслаков
Троянци на сватба в с. Дебнево, 1928 г.
Троянска сватба
МУЗЕЯТ на занаятите продължава да вади бисери от пребогатите си фондове, поводът е градската 150-годишнина на Троян, която отбелязваме през 2018-та, а мястото – двете специално създадени музейни фейсбук групи („150 години Троян – личности“ и „150 години Троян – събития“). Този път музейните хора ни показват серия троянски сватбарски снимки от първата половина на миналия век, 20-те и 30-те години.

ЩЕ КАЖЕТЕ – нищо необичайно, хората са се женели и са го празнували винаги. И е така, но и не съвсем. Защото от фотосите си личи нещо, което явно сме изгубили в следващите десетилетия, а сега, успешно и не съвсем, се опитваме да си върнем – европейски стил, равнение с модерното европейско и световно време, европейско самочувствие.

Т21 

Още от рубриката:

8 коментара:

Анонимен каза...

Имам чувството,че Генади, който ми се струваше пич, е заплашен за живота си, та затова се е предал напълно на братята. Този човек беше непримирим към обществените несправедливости, а днес е клакьор на едни най-обикновени фалшификатори.Може би е под заплаха?

Анонимен каза...

Все пак давайте по темата...

troyan21 каза...

До №1: Не се чувствам заплашен за живота си, нито съм се предавал на някого. А ако говорите за "Елпром Троян" – искам нещата да се случат и се радвам, че се случват, добро е за Троян.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Къде може да се намери статията за червеното ферари ? Сигурно ще бъде полезна на Цацаров.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, за да разсеете всички съмнения около Фабриката, направете една статия за нея.
Влезте в цеховете, снимайте производството, работниците и машините и така на всички ще стане ясно за какво става реч.

Анонимен каза...

Ало, автора! Къде го виждаш този европейски стил /предполагам имаш предвид облеклото/ Да - няма потури и фесове, все пак минал е половин век след Освобождението 1878г /все пак на снимката пред манастира вторият "европеец" от дясно на ляво май че е с фес/. Поясни моля те какво да разбираме под " равнение с европейското и световно време". Щото като гледам времето е най-вероятно късна пролет или ранна есен. Хеле пък европейското самочувствие как го набара, чудно ми е. Няма как да не се сетим за "Криворазбраната цивилизация". Но трябва да отбележим, че тези фотографии са първото, с което ни се напомня, че през 2018г отбелязваме 150години от обявяването на Троян за град. А вече минават цели два месеца от тази годишнина.

Анонимен каза...

Да, имали са нещо, която ГЕРБ ни отнеха през последните години - усмивките, спокойният живот, финансовата обезпеченост.
Няма и да си ги върнем скоро, докато има лумпени и калинелки, които чинно и в редица си гласуват за тях.
Да не забравяме и хилядите, които не отиват да гласуват и после се генерират техните гласове.

Анонимен каза...

Да, герберчета - забравих, че според вашите вождове заплатите са средно по около 3000лв и си живеем повече от прекрасно.
А който има нужда от средно 5000лв на месец да бяга към Англия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |