Д-р Анета Винева: За 2017 г. заболеваемостта в областта нарасна повече от осем пъти

* От м. октомври миналата година до настоящия момент в с. Черни Осъм са регистрирани 17 заболели с диагноза остър вирусен хепатит тип А,
 12 от тях са ученици от 1. до 5. клас * Случаите са проучвани своевременно и са предприети необходимите противоепидемични мерки

д-р Анета Винева

Тема с продължение Хепатит

След наше питане до РЗИ – Ловеч за плашещата ситуация с многото болни от жълтеница (хепатит А) в училището в троянското с. Черни Осъм получихме бърз и подробен отговор от здравната инспекция. Информацията е подписана от и. д. директора на РЗИ – Ловеч д-р Анета Винева. Представяме ви отговора без съкращения.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА от епидемичен хепатит през 2017 г. до настоящия момент бележи завишаване в област Ловеч. Регистрирани са 292-ма болни от остър вирусен хепатит тип А, при 36 случая за предходната 2016 г., като заболяванията продължават и през м. януари на настоящата година. За 2017 г. заболеваемостта нарасна повече от 8 пъти. От м. юли на 2017 г. (второто полугодие) до изготвяне на годишната информация са регистрирани най-много заболели в следните населени места: Луковит (196 болни), Карлуково (12), Черни Осъм (10), Угърчин (8), Орешак (5), Троян (4), Лесидрен (3).

КОНКРЕТНО с. Черни Осъм, с. Орешак и Троян се очертават като най-засегнати в община Троян. От м. октомври миналата година до настоящия момент са регистрирани 17 заболели с диагноза остър вирусен хепатит тип А, с установена епидемична връзка помежду си. 13 от болните са деца на възраст до 11 години и 4-ма – на възраст над 20 години.

В СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ (Училището за планински водачи) в с. Черни Осъм към момента болните са 12 и са ученици от 1. до 5. клас, а другото болно дете е от детска градина, останалите 4-ма болни са членове на семействата (на болни деца). Оформени са две семейни огнища с трима и повече от трима заболели в семейството. Болните се хоспитализират в Инфекциозното отделение на ловешката болница (МБАЛ - Ловеч) и в плевенската университетска болница (УМБАЛ - Плевен). Към 16 януари 2018 г. двама болни са хоспитализирани в МБАЛ - Ловеч и двама в УМБАЛ - Плевен.

СЛУЧАИТЕ на заболяване са проучвани своевременно и са предприети необходимите противоепидемични мерки в училището в с. Черни Осъм: с проверки на място и издадени предписания за засилен дезинфекционен режим, мерки по отношение на контактите в организираните ученически колективи за обхващане с профилактични изследвания и наблюдение, мерки от личните лекари за контактните лица в семействата, здравно образование в училище. По настояване на родителите неколкократно са провеждани разговори и срещи, дадени са указания и съвети от медицинския специалист в училището, от личния лекар в с. Черни Осъм и от екипи епидемиолози на РЗИ - Ловеч.

16 януари 2018 г.
С уважение: д-р Анета Винева
и. д. директор на Регионална здравна инспекция - Ловеч 

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Ами те и мангустите много се увеличиха.
Миналата година градината до поделението точно заради от циганче беше под карантина.
Тази напаст е навсякъде из града и само сее зарази и проблеми.
Докато не се ликвидира причината, не очаквайте решаване на проблема.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |