Чрез законови промени да спрем бракониерството!

* Поради значимостта на проблема с бракониерството във всевъзможните му форми трябва да се предприеме законова инициатива и да се актуализира чл. 238 от НК
Гореща тема
д-р Йордан Найденов

Авторът д-р Йордан Найденов работи в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) от създаването й през 2001 г. – първо като началник на отдела за Ловешка област, а от 2014 г. като главен инспектор. Завършил е ветеринарна медицина, бил е преподавател и директор на Ветеринарния техникум и на месокомбината в Ловеч. Безкомпромисен в борбата с бракониерството и за опазване на рибното богатство на района. За пореден път д-р Найденов в качеството си на експерт прави предложение за промени в чл. 238 от Наказателния кодекс (НК), засягащ бракониерството в риболова; а причината е развитието по т. нар „Шаран гейт“ и безнаказаността за очевадна бракониерска проява. Т21

След акция на ИАРА срещу бракониери "мрежари" на яз. "Сопот", 2013 г.
В СВЕТОВЕН мащаб България е една от малкото държави с изключително богата ихтиофауна и водни организми. Рибният ресурс на страната е изключително ценен не само като богатство на биологични видове, но и като стратегическа суровина.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ години се забелязва, че нерегламентираният риболов, популярен като бракониерски, завзема застрашителни размери и упражнява сериозен натиск върху рибния ресурс, с което някои ценни биологични видове са застрашени от изчезване - например речната (балканска) пъстърва, а и много други. Големи държавни язовири и реки се обезрибяват с нарастващи темпове и едно хоби, все още достъпно за широките слоеве на обществото, каквото е любителският риболов, се обезсмисля и генерира нарастващо недоволство сред  400-500 хиляди организирани любители рибари.

БРАКОНИЕРСТВОТО в своите уродливи подформи включва: обезрибяване и унищожаване на ценни биологични видове риби чрез незаконни мрежи, химикали, взривни материали, електроулов; продажбата на бракониерска риба; незаконно добиване на инертни материали от реките; отпадъчни замърсявания от промишлени производствени мощности. Тонове крадена риба се реализират на пазара, което формира сива икономика в държавата и е пречка за развитието на нормалния бизнес с риба. Нещо повече – консумацията на риба, уловена, съхранена и продадена извън стандартите, представлява пряка опасност за здравето на хората.

ТЪРПЕНИЕТО е напълно изчерпано и държавата трябва спешно да направи промени. Не може вече 16-17 години от създаването на контролния орган - Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), да се работи на принципа: едните вадят и унищожават незаконните мрежи, другите купуват нови и ги залагат пак. Това отдавна е неефективно и е лоша практика, тъй като не води до трайно решаване на проблема.

Необходимо е държавните институции да синхронизират законите и действията си така, че посегателствата срещу природата, замърсяването на околната среда, незаконното ползване на природни ресурси, бракониерството на дивеч, бракониерството на риба, незаконният добив на дървесина да бъдат строго и незабавно санкционирани.

МНОГО ЧЕСТО се поставя въпросът за залавяне на бракониерите. И като бъдат заловени, какво от това? Някои си плащат глобите, повечето – не. А напоследък си наемат срещу заплащане роми да пускат и изваждат мрежите и ако „наемниците“ бъдат заловени, те отнасят актовете, които никога няма да платят по известни причини.

Д-р Йордан Найденов със заловена бракониерска мрежа, 2016 г.
Заловени бракониерски мрежи в яз. "Сопот", 2016 г.
Заловени бракониерски мрежи в яз. "Сопот", 2016 г.
ПОРАДИ значимостта на проблема с бракониерството във всевъзможните му форми трябва да се предприеме законова инициатива и да се актуализира чл. 238 от Наказателния кодекс. За да се носи наказателна отговорност за тези престъпления и да се даде възможност на прокуратурата и следствието да работят по тези случаи и да има категорични санкции - затвор и конфискация на имущество! Сега действащият текст преследва нанесената щета, ал. 1 започва с изречението „Който улови риба“, т. е. ако няма уловена риба, няма и наказание. Трябва да се преследва самото деяние, а уловът да е утежняващо обстоятелство по извършеното престъпление. По-нататък в текста към начините за бракониерство „с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов“ да се добавят и рибарските мрежи, които в действащия текст не са посочени. Да се коригира и „в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов“. Какво значи това? Та нормата за любителски риболов е улов на не повече от 3 кг риба, но в случая любителският риболов изобщо не е съотносим към бракониерството. Значи, ако е уловил 8 кг риба с електрически ток или рибарска мрежа, не е надхвърлил значително нормата.

И ТАКА, за да се реши проблемът кардинално, трябва юристи и експерти да пипнат в тази материя и когато се разбере, че има осъдени и вкарани в затвора за бракониерство, сегашната непродуктивна игра на котка и мишка няма да е актуална. Реални законови промени и действия са нужни, а не въздишки по подредените европейски държави!

18 ноември 2017 г.
Д-р Йордан Найденов

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Редно е да има промени.
И в много други закони е така и то нарочно.
А какво ще кажете за ВЕЦ-а в Априлци, който унищожи рибата в реката?
А за много други подобни случай?

Анонимен каза...

Хайде сега "бизнесмените" с взетите книжки от Никито да ходят на събранието на „СДРУЖЕНИЕ ТРОЯН - 166” и да продължават да си дават подкупите, извинете членският внос.

Анонимен каза...

Е, щом и този води война с бракониерството, значи съвсем сме я закъсали! Я го сложете този тип на детектора на лъжата и му задайте въпроса колко взети мрежи раздава (продава) на близки на него хора, колко риба те му дават и после да каже къде носи по-голямата част от нея! Еххх, тогава да видите какви интересни неща ща излязат. През годините с него работиха много момчета, от Ловеч, те ако знаете какво разказват за него, какви ги върши със служебните автомобили, с бензина за тях и какво ли не! И точно този мазник да дава препоръки как да се води войната с бракониерите - мерси!

Анонимен каза...

Трябва да има промяна на закона!Поздравления за д-р Найденов!

Анонимен каза...

Доктореее,хич не вярвам на напъните ти. Знам те какъв си и кои защитаваш. Лицемер

Анонимен каза...

Общи приказки, г-н Найденов. В случая с гербаджийския бракониер имаме и заловена мрежа и уловена с нея риба. Какво му е на стария текст от закона? Защо не се прилага?
Ааааа, подвели нарушителя по друг член и сега хайде да променяме зкона. И вълкът сит и агнето цяло, а простолюдието пак го направиха на маймуни овластените корумпета.
Някой знае ли колко закона бяха приети последните 20-на години срещу корупцията? А някой да знае има ли осъден за корупция? Нищо, пак ще променим и ще създадем нови закони срещу корупцията.
А тъпанарите ръкопляскат и поздравяват. Няма никакво значение, че от 30 години НС произвежда колосален законов брак. Няма никакво значение, че дори и действащите закони никой не спазва. Няма никакво значение, че можеш да си закупиш "невинност" от всяка институция или овластен корумпиран бандит. Важното е да променяме законите, докато нищо не остане в тази побъркана държава, защото презумпцията е, че за всичко са виновни ...законите, а бандитите по дефолт са невинни и чисти като момина сълза.

Анонимен каза...

Абе каква богата ихтифауна имаме..пък и в световен мащаб,ни крокодили,ни питони,ни пирани,ни акули,ни хипопотами...да изреждам ли какви видове още нямаме,къде си мерим пишките със "световни мащаби"...тръгнал Ганьо за риба с мрежи без билет,аз предлагам наказанието му да изяде там пред проверяващите уловената риба..аме,да видиш дал ша бракониерства друг път,на картинка кът види шаран и ще си изповръща червата..аме!!!..то тъй и баба знай да я продава и да прибира сухото...да я излапа там на язовира..ша я пържи ли,ша я пече ли...дорде не я излапа няма да си ходи..там на язовира бате..лапай...ааа и за гарнитура царевицата за захранка..аме..лапай !!!

Анонимен каза...

Nobody can stop us!

Анонимен каза...

Въпросът е дали някой изобщо иска да ви спре?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |