2017-та е една от най-успешните в кариерата ми

* Симеон Винчев: „Имаме всички шансове да спечелим медал,
 а защо не и олимпийската титла“
Шахмат
Симеон Винчев
Симеон Винчев е троянец (38 г.), завършил е химия в Пловдивския университет, живее и работи в Троян. С шахмат се занимава на професионално ниво от студентските години – международен съдия е по кореспондентен шах, капитан на българския отбор по кореспондентен шах*, основател и председател на троянския шахматен клуб, автор на редица теоретични разработки, като много негови статии са печатани в авторитетни специализирани издания в чужбина (Quality chess, Chessbasse, ChessPro и др.), шампион на България индивидуално и шесткратен шампион отборно по кореспондентен шах, капитан и селекционер на националните отбори от 2011 г. насам, към момента има ЕЛО 2500. Проведеният наскоро в Троян турнир по ускорен шах бе поводът г-н Винчев да направи кратката си шахматна равносметка за изминалата година и да сподели плановете за следващата. Т21

В НАЧАЛОТО на годината завърших втори в най-силния турнир по кореспондентен шах в света, започнал през 2016 г. – мемориал „Мариян Винчев“. Турнирът бе организиран със съдействието на инж. Марин Радевски („Калинел“ ЕАД) и Община Троян и остана в историята на кореспондентния шах като едно от най-силните състезания за всички времена – от изключителната 14-та категория със средно ЕЛО на участниците 2578.

В СЪСТЕЗАНИЕТО участваха 9 от най-добрите 15 състезатели по кореспондентен шах плюс един от най-силните практици в света гросмайстор Кришнан Сисикиран (Индия). С резултат от 9 ремита и една победа над гросмайстор Майкъл Фриймън (Нова Зеландия) разделих първото място с претендента за световната титла гросмайстор Камил Щалмах (Чехия). Допълнителните показатели определиха победата в този турнир да бъде за него, а аз останах втори, защото в срещата помежду ни, завършила наравно, имах белите фигури. Турнирът ми донесе и първата норма за гросмайстор.

Пред шахматната дъска
НА КОНГРЕСА на ФИДЕ през м. октомври в Анталия ми бе присъдено званието FIDE Arbiter (международен съдия) след успешни съдийски участия на три супер турнира през последните две години – „Виваком оупън“ в Албена, гросмайсторския кръгов турнир „90 години шахмат“ във Велико Търново през м. февруари тази година и „Албена чес оупън“ отново в меката на шахмата в България - курортен комплекс Албена. С малко късмет и много труд очаквам през 2018 г. официално бъда първият човек едновременно международен съдия и по кореспондентен, и по практически (класически) шах.

НАДЯВАМ СЕ новата година да е още по-успешна. С неоценимата помощ на фирма „Калинел“ и собственика й инж. Марин Радевски и пълното съдействие, което винаги съм получавал от Община Троян, се надявам да организираме един много силен кръгов троянски турнир по случай 150-годишнината от обявяването на Троян на град. През 2018 г. се очаква да завърши и 19-тата Олимпиада по кореспондентен шах, където воденият от мен като капитан отбор е лидер във временното класиране и имаме всички шансове да спечелим медал, а защо не и олимпийската титла.

Симеон Винчев

* Кореспондентният шах се различава от обичайния (практическия, класическия) шах по три неща: играе се по интернет (някога са се пращали картички по пощата); времето за мислене е по-голямо и състезанията са доста по-продължителни (по 5 дни за ход на Олимпиадата и продължителност около две години); могат да се ползват всякакви източници и „подсказвачи”, включително необятните информационни масиви на компютърната памет (което прави партиите много по-прецизни).

 Троянският клуб по шах след Нова година започва сформиране на детска група с деца от 5 до 10 години
За контакти:  0898/878553, Симеон Винчев
Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Хайде сега "бизнесмените" с взетите книжки от Никито да ходят на събранието на „СДРУЖЕНИЕ ТРОЯН - 166” и да продължават да си дават подкупите, извинете членският внос.

Анонимен каза...

Всичко това е много впечатляващо.

Междувременно открих, че съществува такава федерация:

http://corrchessbg.com/Novini/

но в този сайт не открих и една дума за Симеон Винчев.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |