Новото школо „Иван Вазов“ отваря врати на 15 септември

* Обединеното училище е със седалище в с. Врабево, вр. и. д. директор е Анелия Подаяшка * Утвърден е държавен план прием, до момента са записани 114 ученици, обучението е целодневно
Звънецът бие
ОБЕДИНЕНОТО училище „Иван Вазов“ (до 10. клас включително) вече е факт след разписаната заповед на министъра на образованието и на 15 септември ще отвори врати, научихме на редовната месечна пресконференция на кмета на община Троян Донка Михайлова (20 юли). Седалището на „новото“ школо ще е в с. Врабево, а занятията ще се водят в училищната база в двете съседни села Врабево и Дебнево.

НОВООБРАЗУВАНОТО ОбУ „Иван Вазов“ (до 10. клас включително) е наследник на досегашните основни училища във Врабево и Дебнево – ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Любен Каравелов“. А училищната трансформация се случи по обективни причини – двете селски училища бяха на ръба на оцеляването (едва с по около 60 ученици, половината прикоткани от други селища и със сериозен недостиг на средства в делегираните си бюджети); и след влизането в села на новия Закон за средното образование, откъсващ 8. клас от ОУ-тата, съществуването им ставаше невъзможно. Тогава бе изнамерен този начин за запазването им. Читателите ни знаят, че процесът не мина гладко (виж „Решава се за училищата в Дебнево и Врабево“, „Революцията във Врабево победи“ и „Училищната революция във Врабево и Дебнево продължава“ – бел. ред.)  – двете села стигнаха почти до сблъсъци къде да бъде седалището на обединеното училище. Провеждаха се срещи, протестни събрания, писаха се декларации и се правиха подписки, от Дебнево дори заплашиха с гражданско неподчинение (виж „Дебнево оспорва министерската заповед за обединененото училище“), в цялата работа лесно се разчиташе и страх от учителски съкращения. В крайна сметка резултатът е този и от новосъздаденото ОбУ „Иван Вазов“ се очаква да съхрани образователния пламък в двете немалки троянски села, като много се разчита на новата професионална паралелка.

Седалището на ОбУ "Иван Вазов" е в с. Врабево
Занятия ще има и в училищната сграда в Дебнево
ОБЕДИНЕНО училище „Иван Вазов“ (с. Врабево) е с утвърден държавен план прием за 8. клас по професии в професионалните направления „Шивач“ и „Водач на МПС за обществен превоз“. До момента има записани общо 114 ученици, включително и за професионалната паралелка, което е „гаранция за стабилност на новата образователна институция“ по оценката на общинската администрация. Учебният процес от 1. до 8. клас, а през следващите години и до 10. клас ще се организира в двете училищни сгради – в Дебнево и Врабево, при целодневен режим. Временно изпълняващ длъжността директор е Анелия Подаяшка (директор на досегашното ОУ „Любен Каравелов“ в Дебнево), като предстои провеждането на конкурс за титуляр на поста.

СТАНА ясно, че Община Троян вече е получила одобрение от Министерство на образованието и науката за своето проектно предложение по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа“, модул „Оптимизиране на училищната мрежа“. Стойността на проекта е малко над 197 000 лв. и по него са предвидени редица строително-ремонтни дейности: ремонт на покрив, обособяване на нов санитарен възел в сградата във Врабево, асфалтиране на спортна площадка в  Дебнево, вътрешни ремонти в двете училищни сгради; както и закупуване на обзавеждане и оборудване за общежитието във Врабево, физкултурните салони, кабинет за професионално обучение по шивачество, два компютърни кабинета, дооборудване на двете кухни.

НАДЕЖДИТЕ на общинското ръководство в Троян са през учебната 2017/2018 г. училището да заработи успешно. От общинската администрация обещават, че в рамките на компетентността си ще оказват помощ и съдействие за решаване на всички проблеми в процеса на работа.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Тъжно е. Каквото и да се направи, то финалът е ясен - две села ще бъдат без училище. Бавна, но мъчителна смърт. Българийо, заминаваш си. :( :( :(

Bat Ceco каза...

Jalko

Анонимен каза...

Първи и ти Цецо!
Май всичко дойде от показалеца и средния пръст на "революционерите" от 1989 година. Впрочем вие вирихте ли двата пръста?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |