Осветиха Ловешката катедрала

* Патриарх Неофит пожела храмът да се превърне в „притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч“ * Владиката Гавриил: „Храмът е сърцето на едно селище, от което струят живителните сили“ * Бойко Борисов: „Бог пред нас, ние след него“
Православие
Българският патриарх Неофит и Ловчанският владика Гавриил на литургията след освещаването
ЛИЧНО Негово светейшество Българският патриарх Неофит заедно с всички митрополити от Светия синод участва в отслужената Божествена света литургия след откриването на новата катедрална църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Първата новоосветена катедрала в България от 91 години насам, както напомниха от Ловчанската митрополия. Освещаването се състоя в деня на светите Мироносци, 30 април и бе водено от Ловчанския владика Гавриил. А сред гостите бяха трима бивши министър-председатели на България, единият от тях и бъдещ – Симеон Сакскобургготски, проф. Георги Близнашки и Бойко Борисов, областният управител на Ловеч инж. Пенка Николова, ловешкият кмет Корнелия Маринова, депутатите от Ловешкия избирателен район, сред тях и троянците д-р Валя Александрова и инж. Иван Миховски, други представители на централната и местна власт, дарители за храма, много граждани и гости от било и далеч.

Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч, снимка Светломира Атанасова
„ВЪЗПРЕПЯТСТВАН през годините от всевъзможни обстоятелства, този копнеж беше възроден в самото начало на новото столетие, когато по инициативата и с най-активното съдействие на Високопреосвещения Ловчански митрополит и наш събрат Гавриил беше положено началото на величествения градеж, на който всички ние сме свидетели. Настъпи краят на очакванията и благолепният нов Божи дом гостоприемно отваря врати за всички търсещи Бога и жадуващи за спасителната православна вяра. Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч“, се чу в произнесеното от първойерарха на Църквата ни поздравително си слово

Моторът на съграждането на Ловешката катедрала - дядо Гавриил
ПОСЛЕДВА слово на мотора на съграждането на храма - владиката Гавриил, който се обърна към множеството с думите: „Храмът Божий е небе на земята, престол Божий и земно жилище на Небесния Цар. Храмът е сърцето на едно селище, от което струят живителните сили на благодатта Божия, които освещават и животворят човешките души и всичко наоколо. Затова и естественото място на съборния храм винаги е било в центъра на населеното място. А катедралният храм на една епархия е нейният централен храм – сърцето на цялата епархия и той трябва да бъде най-големият, най-благолепният. Ето такъв храм имаме днес - клирът и пасомите на епархийската ни църква, православните жители на областта – истинско украшение за престолния град на епархията и обиталище на Светия Дух….Построяването на такъв свят храм е мечта още на Ловчанските митрополити от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил до днес. Честити сме, че именно ние ставаме свидетели и участници в освещаването му, че на нас Бог възложи послушанието да съградим този Дом Божий“ (цитатите са по www.bg-patriarshia.bg).

На преден план - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Симеон Сакскобургготски целува ръка на патриарха
СЛЕД СЪБИТИЕТО кратко изявление за медиите направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия е сред големите дарители за градежа на ловешката катедрала. „И аз така винаги, пък и от ГЕРБ, сме разбирали патриотизма - да се правят нови катедрали, нови манастири, нови църкви. Хубав ден за мира. Дядо Гавриил действително подбра много хубав ден. Иначе има притчи, които казват, че няма значение кой колко е дарил, важното е да го е направил от сърце“, каза бъдещият премиер. И завърши поучително: „Както е казано в Евангелието, без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него. България винаги ще е добре“ (цитатът е по www.segabg.com).

МЕЧТАТА за изграждане на катедрален храм в Ловеч е още от началото на миналия век, но добива реални очертания през 2001 г., когато Ловчанската митрополия закупува парцел в центъра на града – това съвпада с встъпването в длъжност на новия Ловчански владика Гавриил. Първата копка е направена четири години по-късно – през 2005 г. И след 12 години на градеж делото е доведено до своя завършек, като в основата му със своята деятелност, упоритост и вяра стои дядо Гавриил. Идейният проект е на йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция, а архитектурният проект е изпълнен от арх. Цветана Ковачева от Ловеч. Мащабните църковни стенописи се изпълняват от художника Владимир Аврамов от Велико Търново.

На освещаването на храма, снимка www.lovechtoday.eu
НОВАТА ловешка катедрала е със застроена площ от 850 кв. м и е висока 25 метра. Изящните й полилеи са изработени по поръчка в Украйна и Русия, а внушителният дърворезбен иконостас е дело на майстори резбари от Смолян. В църквата ще има библиотека и помещение за неделно училище, което ще отвори врати през есента. На долното ниво през зимата на 2014 г. (25 октомври) бе осветен параклисът „Въведение Богородично“, разполагащ с просторна зала за различни духовни събития. Катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч е сред петте най-големи православни църкви в България.

Т21
Снимки: www.bg-patriarshia.bg 

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Тиквата и оня "цар" тръгнали лентички да режат.
Вервайте ми, ш въ опраят тея + "патриотити" :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |