Освещават катедралата в Ловеч

* Празненството ще е на 30 април и ще го води Негово светейшество патриарх Неофит, сред гостите ще са Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски * Мечтата за храма – от началото на миналия век, първата копка бе направена през 2005 г.
Предстоящо
Новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий", Ловеч
НА 30 АПРИЛ, в деня на светите Мироносци, ще бъде осветена новата катедрална църква* в Ловеч, носеща името на светите братя просветители св. св. Кирил и Методий. Това съобщиха от Ловчанската митрополия, припомняйки, че изграждането на храма е мечтано от ловчалии от началото на миналия век; и че за пръв път от 91 години насам в България се освещава нов катедрален храм.

ОСВЕЩАВАНЕТО ще бъде водено от Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с епархийските митрополити от Светия синод, архиереи от различни краища на България и двама митрополити от Русия и Румъния. Сред официалните гости ще са много от дарителите за изграждането на храма – включително бившият и очакван нов премиер Бойко Борисов, бившият цар и премиер Симеон Сакскобургготски, представители на едрия бизнес. Ще присъстват също областният управител на Ловешка област инж. Пенка Николова, ловешкият кмет Корнелия Маринова, петимата депутати от Ловешкия избирателен район, представители на местната власт от областта, включително от община Троян. При скорошното си частно посещение в Ловеч на Цветница (9 април) президентът Румен Радев посети храма и също сподели, че при възможност ще присъства на официалното откриване. Освещаването ще започне в 8:00 ч., а Божествената света литургия е от 10:00 ч.

Друг поглед към храма
ОТКОЛЕШНАТА мечта за изграждане на катедрален храм в Ловеч добива реални очертания през 2001 г., когато Ловчанската митрополия закупува парцел в центъра на града – това съвпада с встъпването в длъжност на новия Ловчански владика Гавриил. Първата копка е направена четири години по-късно – през 2005 г. И след 12 години на градеж делото е доведено до своя завършек, като в основата му със своята деятелност, упоритост и вяра стои дядо Гавриил. Идейният проект е на йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Гърция, а архитектурният проект е изпълнен от арх. Цветана Ковачева от Ловеч. Мащабните църковни стенописи, част от които са готови, но работата ще продължи и занапред, се изпълняват от художника доц. Владимир Аврамов, ръководител на катедрата по изобразително изкуство във Великотърновския университет.  

НОВАТА ловешка катедрала „Св. св. Кирил и Методий“, разположена на едно от най-личните места в града, е със застроена площ от 850 кв. м и е висока 25 метра. Изящните й полилеи са изработени по поръчка в Украйна и Русия, а внушителният дърворезбен иконостас е дело на майстори резбари от Смолян. В църквата ще има библиотека и помещение за неделно училище, което ще отвори врати през есента. На долното ниво на църквата през зимата на 2014 г. (25 октомври) бе осветен параклисът „Въведение Богородично“, разполагащ с просторна зала за различни духовни събития – концерти, посветени на големи църковни празници, християнски беседи и проповеди, богословски курсове и др.

Друг поглед към храма, снимка www.zetramedia.com
КАТЕДРАЛАТА „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч е сред петте най-големи православни църкви в България, най-голяма е патриаршеската катедрала„Св. Александър Невски“ в София (3170 кв. м застроена площ, 50 м височина). А сред големите дарители за изграждането на новия ловешки храм са „Геотехмин” ООД, ПП ГЕРБ, Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет, Община Ловеч, Първа инвестиционна банка, Гриша Ганчев, Валентин Златев и много други.

Т21, по информация на Ловчанската митрополия

* Катедрала или по-точно катедрален храм или катедрална църква (на латински Ecclesia cathedralis ) произлиза от думата катедра (на гръцки καθέδρα - кресло, трон, седалище), тъй като това е църквата, в която се помещава седалището (катедрата) на епископа (митрополита), който се грижи за съответната епархия. Друго наименование, което се среща за тези сгради, е съборна църква. Източник: Уикипедия

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |