Мостът към „Елма“ – застрашен?

* Няколко реда камъни от едната носеща част са разместени и е въпрос на време да нападат в реката * Да помним „Ечемишка“!
Внимание!
Ясно се виждат застрашени да изподат камъни от носещата част на моста, 3 март 2017 г.
НАВРЪХ националния празник 3 март ни сигнализираха, че един от емблематичните и най-натоварени троянски мостове – Пачовия (към „Елма“), е застрашен и има реална опасност от… срутване. Отидохме на място и заснехме – оказа се, че четири-пет реда камъни от едната носеща част на моста са разместени и явно е въпрос на време да нападат в реката. Което със сигурност би застрашило сигурността на цялото съоръжение и може да стане нещо много лошо.

Пачовия мост, поглед от левия бряг на реката
НЕ СМЕ специалисти и затова експертите трябва да си кажат думата. Като едно е сигурно – трябва да го направят бързо, за да не ни сполети нещо от типа „Ечемишка“, или дори по-лошо. 

Т21  

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Както се вижда и от неспециалист,нарушена е обвивката на една от стъпките на моста.Най-вероятно от силните води и твърди предмети носени от реката при пълноводие.Разбира се моста трябва да бъде ремонтиран,въпреки,че дефекта към този момент е повече естетически.
Такъв тип съоръжения подлежат на периодичен контрол.Даже до колкото си спомням не отдавна имаше проверка на всички мостове в общината.Пак свързана с някакъв национален случай.
Мостовете са доста интересни и от архитектурна гледна точка.Когато минаваме по тях,обикновено не забелязваме истинската им красота.Тук на снимката се вижда още нещо не по малко грозно и дори при пълноводие застрашаващо целостта на моста.Последната тръба е почти запълнена от наноси и мръсотия.

Анонимен каза...

Кога за последен път е прииждала реката, че да се говори за механично повреждане от удари влачени от високи и бързи води?
По всяка вероятност "гьоза" е бил наранен в миналото, след което са се отворили пукнатини. Останалото е "свършено" от проникнали води, които при ниските температури са нарушили цялостта на съоръжението.
Обследване на мостовите конструкции, както и на други отговорни съоръжения трябва да се правят поне един път през годината от специалист.
В общинската администрация на Троян има само един строителен специалист, който разбрах не бил много удобен заради своята стриктност и професионализъм. Останалите са "главни и много главни експерти" начело с началника на ТСУ, който пък изобщо не е строителен специалист, ама е наше момче... удобно.

Анонимен каза...

Ледохода преди 20 дни какво беше, сигурно майтапче....

Анонимен каза...

Кольо Фичето е построил един куп неща "на око".
Та и аз като гледам моста ще го бъде.
НЕ правете драми - 5 разместени камъка на фона на огромната подпора.
А и тези камъни са само облицовка, нищо не носят. Хайде малко да помислим и след това да търсим сензация.

Анонимен каза...

Ледохода не е на тази височина и освен това се движи бавно. Поражения създава когато образува "тапа", която пък създава голям натиск. Тук случаят е съвсем друг. Ако забелязвате, пораженията са в зона, която някога е ремонтирана. По всяка вероятност по идея на някой от "главните и много главните експерт" в общината.

Анонимен каза...

Нали се сещаш, че експерта от общината не е отишъл да маже и да лепи камъни?
Просто е организирал нещата по намиране на изпълнител, на строителен надзор и тем подобни.
Онея като са подписали документите, че всичко е наред какво правим?

Анонимен каза...

а старата полиция от години се тресе

Анонимен каза...

2-ри,аз съм 1-ви.
Преди по-малко от година имаше доста валежи и то обилни.Реката няколко пъти се пълнеше до високи нива и влачеше камъни и дънери.Правил съм снимки,а и си спомням добре.Не мога да твърдя със сигурност дали това е причина или единствена причина,но за мен най-вероятната
За останалите неща съм съгласен с теб.

Анонимен каза...

г-н Маринов, под пешеходния мост на центъра (м/у Музея и Риверсайда) има изхвърлен един пътен знак стоп заено с металната тръба на която е бил сложен.
Колко пари потроши общината за видео наблюдение и каква е "файдата" от него ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |