От мястото на събитието

* Не е за вярване, но след финала се чувствах толкова свеж, че успях да се справя и с ролята си на фотограф и репортер
„По стъпките на Левски“
Символичният общ старт веднага след градското тържество за Васил Левски, 19 февруари 2017 г.
ЗА ВТОРА поредна година вземам участие в Националния крос „По стъпките на Васил Левски“. Първо искам да изкажа благодарността си към всички организатори на проявата и най-вече на главните действащи лица Венелин Иванов и Васката от СКО „Хемус“. Мисля, че се получи едно отлично състезание, както за професионално трениращите, така и за нас - аматьори, ветерани и всички, обичащи бягането. А че бягането е здраве - твърдя го категорично. То ми помогна да преодолея много болежки и ме прави щастлив и на тази моя 70-годишна възраст. Съвет към всички е: „Бягайте за здраве!“.

Преди старта - Николай Тодоров и Стефан Генков
В 11:15 Ч. групата М35 (ветерани), наброяваща около 30 участници, стартирахме от градинката до Художествената гимназия, по червената маркировка. Както винаги, на всяко състезание, в което съм участвал, имах цел, сегашната - да постигна времето от предишната година и да спечеля бас с мой приятел, изпреварвайки определен брой участници от моята група. Времето ми бе с 4 минути по-слабо, но баса спечелих.

С мотора на проявата - треньора в СКО "Хемус" Венелин Иванов (с червеното яке)
НА СТАРТА започна да ръми ситен дъждец, някъде към Лисичите дупки премина в слаб снежец, но после спря и макар и навъсено, времето бе отлично за бягане. А трасето бе по-сухо и по-добро от миналата година. В най-трудния участък - изкачването към Цоневското, с бавно и равномерно темпо надминах половината от планираната бройка, а край нас като бързи влакчета преминаваха състезателите от клас майстори. Към Дрянското групите от бягащи се разредиха все повече и повече, а към Калчовското бяха още по-нарядко.

На финала в Орешак - Генков (вдясно) и Тодоров пресичат заедно финалната лента
ПОДДЪРЖАХ невисоко, но постоянно темпо, като се залепих за две 35-годишни девойчета от Габрово и Сливен, с ясната увереност да финиширам пред тях. В близост до Кметството на Орешак вече бях ги оставил далеч назад и целта ми бе да надмина един младок. Озори ме, два пъти го задминавах и два пъти той мен, но в крайна сметка заслужих признанието му, че съм по-добре подготвен. А тайната ми няма да я крия – тя е в целогодишната подготовка, сняг, дъжд, пек два пъти седмично бягане по 5 километра. Удоволствие бе да финиширам рамо до рамо с председателя на Общинския съвет в Троян Николай Тодоров, също редовен участник в кроса.

Награди за най-малкия и най-възрастния участник - 5-годишния Васко и Стефан Генков (70 г.)
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ, но след финала се чувствах толкова свеж, че успях да се справя и с ролята си на фотограф и репортер. А за капак на чудесния ден изпитах и детинската радост да се кача на подиума на победата като най-възрастен участник, редом с най-малкия – 5-годишния Васил. До догодина!

Стефан Генков, участник в кроса

***

„По стъпките на Левски“ за 9-ти път

* Участниците – 175 души от цялата страна; победители при майсторите – русенката Ясна Петрова и Александър Иванов

Награждаването на победителите при майсторите (Ж21Е и М21Е)
СЕРИОЗНА масовост беляза и тазгодишното 9-то издание на Националния крос „По стъпките на Левски“ – с който Троян и троянци почитат паметта на най-великия българин в деня на неговата гибел 19 февруари. Този път в различните възрастови групи (от под 12-годишни до ветераните над 35 години) финишираха 175 състезатели, голямата част от тях представители на различни спортни клубове от цялата страна.

Двама усмихнати троянски ветерани преди старта - победителят в група М35 Павлин Минков (вляво) и "бронзовият" в същата група Здравко Чоканов
ДА ПРИПОМНИМ – символичният старт бе на обичайното място, при паметната плоча, където се е намирал ханът на сподвижника на Левски – Васил Спасов, на уличката, носеща днес неговото име. А трасето бе по историческия маршрут, преминаван неведнъж от Апостола на отиване и връщане от Троян до Троянския манастир, около 12 км (за различните възрастови групи състезателните трасета варираха от 12 км при майсторите до 3 км за най-малките). Организатори на кроса, както и в предишните издания, бяха троянският спортен клуб по ориентиране СКО „Хемус“ с председател Мариян Данчев и Община Троян.

Техническият щаб на състезанието
ПОБЕДИТЕЛИТЕ: момичета (Ж12) и момчета (М12) – Ивайла Василева (Ловеч) и Емануел Маринов (КБС „Аякс“, Троян); девойки младша (Ж14, Ж16) и юноши (М14, М16) – Деница Пенева и Стефан Куртев (и двамата от „Сините камъни“, Сливен); девойки старша (Ж18, Ж20) и младежи (М18, М20) – Йохана Цветанова („Истрос“, Русе), Владислав Тотев (Ловеч); майстори жени (Ж21Е) и майстори мъже (М21Е) – Ясна Петрова („Истрос“, Русе), Александър Иванов (индивидуално); жени ветерани (Ж35) и мъже ветерани (М35) – Цветелина Игнатова (СКО „Хемус“, Троян), Павлин Минков (СКО „Хемус“, Троян).

Т21 

Още по темата:

6 коментара:

бай Иван каза...

Няма млади , няма стари. Има можещи и не можещи . Доказват го бай Венелин и бай Лимон.

Анонимен каза...

Този крос е едно хубаво спортно събитие, което раздвижва любители на бягането-аматьори и спортисти.

Цв. Миховски каза...

Като председател на ТД"Амбарица-1912" бих искал да попитам г-н Маринов защо в тази статия на неговия вестник не коментира, че в мероприятието участваха (участват всяка година и ще участват) не по-малко от 30 пешеходни туристи от града? За тях нямаше никакво посрещане, нямаше чай, нямаше обратен транспорт. Те стигнаха вървейки с времето на последните тичащи. Ние не се борим за медали, просто засвидетелстваме преклонението си пред Апостола!

Анонимен каза...

Ами аз мога да ти отговоря: Защото Генадий е поръчков журналист, който дори и за спортните прояви пише това, което му се нареди, или от което ще има някакъв "келепир". Скоро му беше наредено да НЕ пише нищо и никога за един троянски спортен клуб и неговите постоянни успехи. Най-добрия в страната. И той спря да пише. Добре, че от такива провинциални "журналистчета", вечно обвързани и зависими от някой нищо не зависи.

Анонимен каза...

Кой е този най-добър в страната клуб?

troyan21 каза...

До №4: Развеселихте ме. Кажете все пак кой ми е наредил да НЕ пиша нищо и никога за вашия клуб и защо, за да науча и аз.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |