Ще градим нов Малък пазар

* Изпълнението е възложено на „Общински пазари“ ЕООД, Общината ще ремонтира инфраструктурата * Кметът: „Опит да бъде променено едно от най-грозните места в централната градска част на Троян“
Най-после
Малкият пазар днес
ОБЩИНА ТРОЯН тръгна към наложителната от години трансформация на т. нар. Малък пазар, иначе казано - на серията павилиони за продажба на зеленчуци и други стоки плюс паркинг, разположени на общински терен в централната градска част с обща площ от около 1600 кв. м  и лице към главната улица (ул. „Васил Левски“). На последната сесия на местния парламент (16 февруари) с 24 гласа „за“, 2 „въздържал се“ и нито един против бе прието предложението да се учреди безвъзмездно право на строителство върху терена за срок от 10 години на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД и да му се възложи изготвянето на „цялостен идеен и работен проект за изграждане на обществено обслужваща сграда „Малък пазар“ и инфраструктурата“. Вносител е общинската администрация, а в мотивите четем: „От архитектурна гледна точка Малкият пазар не е организиран като функция, защото се е формирал „на парче” – според търсенето и предлагането. Основно не е организирана транспортната комуникация: подходи за зареждане на павилионите, подходи за клиентите, паркинг“.

РАЗБИРА СЕ, за идейния проект ще се обяви архитектурен конкурс, като на победителя най-вероятно ще се поръча и работното проектиране. Проектирането и изграждането на новата сграда са отговорност на „Общински пазари“ ЕООД и дружеството ще вложи собствени средства. А изграждането на инфраструктурата (канализация, водопровод, асфалтова част, ел. захранване) ще се поеме от Общината и за целта в новия общински бюджет са заложени 300 хил. лв. „Опит да бъде променено едно от най-грозните места в централната градска част на Троян, което на всичкото отгоре е най-масово посещавано от гражданите“, коментира в Общинския съвет кметът Донка Михайлова.

КАКВО ще се случи с Малкия пазар, ако заявеното бъде реализирано? Накратко – ще бъде изградена нова „обществено обслужващата сграда, включваща търговски обекти за продажба на плодове и зеленчуци, заведение за хранене и други обекти от сферата на общественото обслужване“ плюс паркинг за клиенти, обществена тоалетна и малка зона за отдих; важно изискване е да се освободи за пешеходци тротоарът на ул. „Васил Левски“.

Паркингът на Малкия пазар - хаосът е постоянен
ИДЕЯТА за „нов Малък пазар“ обаче не получи абсолютно одобрение в Общинския съвет. Председателят на групата на ГЕРБ инж. Марин Радевски заяви, че „уж правим нещо, но общо взето не правим нищо“. Той изрази съмнение, че ще се пръснат пари на вятъра, като аргументът му бе, че на сегашното място няма възможност за достатъчно паркоместа (само около 30) и това ще създава проблеми. Г-н Радевски предложи усилията да се насочат към друг терен – по левия бряг на реката (към комплекс „Нунки“), където би могло да се оформи нов Малък пазар с обширен паркинг.

Т21

Бележка на редактора
Новият Малък пазар трябва да е нов

ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ли идеята за „нов Малък пазар“. По наше мнение това е изключително важна троянска задача. Причините са много, ще кажем само най-важните две. Първо – не е редно троянци да ядат зеленчуци, изкарани буквално на пътя и обливани денонощно в бензинови изпарения, вредно е! После – градът ни е в остър дефицит откъм свободни пространства, особено в централната част, и не е нормално толкова години едно такова място да е задръстено с ламаринени бараки като в цигански катун, а хаосът да е пълен?!

НО Е НУЖНО едно уточнение. Дано резултатът не е от един катун да направим друг (катун), макар и по-лъскав. Новият Малък пазар трябва да е нов – различен, градски, елегантен, функционален, вписващ се хармонично в архитектурната среда на главната троянска улица. Дано!

Генадий Маринов

18 коментара:

Анонимен каза...

Освен на бензинови изпарения, също се продават повяхнали и то на нормални цени. Вредни са и изгубили полезните съставки.
Хубаво е да се промени състоянието. За промяна на мястото не съм сигурна, че е удачно.
Хубаво е, да е от закрит тип и с подходяща климатизация за доброто състояние на продаваната стока.
Успех и да се внимава с качеството на изпълнение на поръчките. Строи се много некачествено навсякъде и всичко!!!

Анонимен каза...

Ако Радевски не е против все едно не е провеждано гласуване! Да се освестят и да направят само павилиони с възглавници и завивки от него та да миряса

Анонимен каза...

За пореден път се доказа, че "успешната" Михайлова и днешния смехотворен ОбС не са в състояние да изградят нищо стойностно в Троян. Идете на големия пазар и вижте "новите" павилиони, които се изградиха по времето на кмета Енкин - същото ще бъде и на "Малкия пазар". Малко козметика с пренареждане на отделните магазинчета s огромна загуба на търговска площ от стени, подходи и допълнителни помещения при "новите" павилиони.
Този терен е един от трите последни останали площи в централната част на Троян, където можеше да се направи нещо сериозно и стойностно за града. Освен един закрит БАЗАР, а не открит пазар, тук можеха да се реализират многофункционална зала /вкл.за сватбени церемонии/, КИНОСАЛОН, ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ, както и бизнес център с офиси, вкл. и банкови.
Изграждането на подобен "битак" тип Илиенци в центъра на един град е пълно отражение на отчайващата управленска немощ на днешните слаби, некадърни и ниско интелигентни троянски управници. Подобна "архитектурна" идиотщина няма да видите в никой съвременен град. Не случайно многократно ги питах след поредните им екскурзии в чужбина за сметка на данъкоплатците - вие НИЩО ли не видяхте при тези воаяжи в чужбина, нито една добра практика ли не видяхте, само за да си купите дънки и шушляк ли ходите в чужбина... и т.н. Гробно мълчание!
Просто не е за вярване как може да съществува такава простотия и в такава концентрация при днешната троянска градска управа в една уж европейска община. Селяния до шия.
Всъщност, на един западащ, обезлюдяващ се и превръщащ се в село град от една посткомунистичска управа - какво ли друго му трябва и може да се очаква?

Анонимен каза...

Тук е редно да припомня, че дори "умната милиционерска" глава не си позволи подобна простотия и за този терен бе направен конкурс със задание за проектиране на много допълнителни и функционални помещения освен частта за базар с паркинг. Нещо повече, едно от условията кой да спечели беше.... колко квадратни метра ПОСТРОЕНА ПЛОЩ ще бъде дарена на общината безвъзмездно. Само че нали е "умна милиционерска" глава - беше решил да лапне и той малко площ като се заигра с един от участниците. В крайна сметка друг от участниците в конкурса, който беше дал няколко стотин кв.м. ПОВЕЧЕ изградена площ на общината спрямо "победителя" пусна жалба в ловешкия съд и общината бе глобена мисля с някъде около 40 000 лева. Разбира се, това отново беше скрито и покрито за населението от т.нар. троянски медии по старата троянска медийно-комунистическа практика.
Както и да е. Днес се оказва, че г-н Марин Радевски е единствения общински съветник, който може да мисли и да разсъждава. Всичко останало са едни послушни овце, на които кмета Михайлова може да пробута всякаква идиотщина, да ги води за носовете където и както си иска, а те, тези овце, дори не могат и нещичко да изблеят. Шугави овце!

Анонимен каза...

Малък пазар, големи проблеми. Бутането на култовото троянско заведение от детството и младините на много троянци също ще бъде съборено?!? Еститически издържано заведение, което няма нищо общо с мизерията на малък пазар. Безумие!!! Относно паркинга, откакто направиха улицата забранена за влизане, а паркина само с един изход, от тогава малък пазар тъне в икономическа загуба. Зеленчукарите си държат по няколко буса зад павилионите, които ползват като складове. Затова никога няма място на този паркинг. Дали е 40% от местата са реално свободни за ползвани от клиентите. Малък пазар, голям проблем! Нека позная кой случаен човек ще спечели конкурса за проекта? Вие досетихте ли се ? Чудя се защо знаещите и можещи хора в този град стоят в ъгъла и гледат това безобразие, а най- големите непрокопсаници сме поставили на важни постове? Каква е целта? Ако идеята е да разрушим всичко, планът е добър и със сигурност действа.
Имахме навремето голям кооперативен пазар, не , че там не беше пълно в управлението с мошенници, но да кажем, че поне функционираше навремето. Така наречения четвъртък пазар събираше хора от много населени места, а троянеца можеше да си купи свестни плодове, зеленчуци и други дреболии. Защо съсипаха този пазар? В централната част на града, добра локация, добър паркинг, а защо сега тъне в мизерия? Махнете го изцяло този малък пазар и на негово място напревете парк. Престанете с простотиите си, направете наистина нещо за гражданите си, а не само за интересите на този и онзи.

Няма да го направите знам, защото Ви познавам прекалено добре чалъмите и просташките действия!

Анонимен каза...

И електронното издание на т21 е същия парцал, като книжното. Лайняви цензури.

Анонимен каза...

До 4ти. А знаеш ли,че твоят единствен умен общински съветник дава 'домашно' на работниците си,което не се заплаща?Работил(а) ли си за него,че ти харесва толкова много?

Анонимен каза...

А ти май не виждаш как всеки ден се раждат такива абсурди, че такива като Радевски излизат едва ли не добри.Понимаеш?

Анонимен каза...

7-ми, какво прави Радевски във фирмата си няма никакво значение и отношение към работата на ОбС. Дали е добър или лош - също не коментирам. Констатирамм единствено факта, че е единствения в днешния ОбС Троян, който може да мисли, да разсъждава и да излага позициите си. Всички останали са безмълвни овце. А дали това ви харесва или не - изобщо не ме е грижа. Вие сте си ги избрали да ви определят качеството на живота в Троян, а какво сте си избрали - не само се вижда, но и смърди!

С. Илиев каза...

Генадий, бележката ти е добра,но само донякъде...Сам уточняваш-на главната троянска улица - но някак си не се връзват пазар и главна улица...И друго-Троян е дълъг град,почти без обществен транспорт, всеки ползва личен такъв,какъв ще е този пазар без достатъчно голям и удобен паркинг? Казвам,че идеята е много добра,но мястото е неподходящо - много тясно,на главна улица с интензивен трафик...Няма да е лошо общинарите да се допитат до мнението на троянци

Анонимен каза...

ЗАЩО НЯМАШЕ ДОПИТВАНЕ ДО НАСЕЛЕНИЕТО НА ГРАДА? ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ПРОСТОТИЯТА В ТОЗИ ГРАД?ХАРЕСВАТ МИ И ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАРИИТЕ И ИЗРАЗЕНИТЕ МНЕНИЯ.Няма значение какъв е бизнесът на Радевски но в този случай той подхожда като бизнесмен.Тази сграда на колко етажа ще бъде?Защо трябва да се цопне точно пред блоковете?Има ли необходимост от постройки там.Мисля,че това е второто голямо недомислие след това в реката до пешеходния мост.На кой пореден троянски "бизнесмен" ще се удовлетвори меракът!Боли ме за Троян, така мечтаех да го видя уреден и построен както други градове.И аз като № 3 питам ,за какво ходят по европата нашите бивши и сегашни управници? Какво гледат!Град от селски тип си останахме!

Анонимен каза...

Кое е това култово заведение от детските години на някой си, което ще бъде съборено?

Анонимен каза...

Предложение за решаване на проблема с паркирането в зоната на малкия пазар: Гражданина решил за закупи продукти от малкия пазар отива с колата си за да си натовари продуктите. Няма обаче място за паркиране защото част от колите стоят денонощно или в по-голямата част наденя. Предлагам да се създаде организация за кратковременно/примерно15-20 минути/ безплатно паркиране, с цел гражданите да си напазаруват. След този толеранс да се заплаща престоя на час.Пример-паркинга на Халите в София, до 30 минути безплатно.Който разбрал-разбрал.

Анонимен каза...

Общината 12-ти, общината.

Аман от пришълци, аре бегай!

Анонимен каза...

Пак ли четем речите на злобаря Пеевски?

Анонимен каза...

О-па, Пеевски май вече е на хранилка при Радевски.

Анонимен каза...

Простичко е,прави се паркинг върхо магазинната част,като във всички нормални страни :)

Анонимен каза...

"...кинг върхо мага..."
Ей 17,
от БАН те търсят да те назначат за директор на института по граматика!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |