Елпромци ще си получат парите, изплащането започва

* Младен Мондешки: „Всеки един от тези над 400 работници ще бъде обезщетен на 100% и ще получи цялата дължима му сума“ * В четвъртък, 15 декември, от 9:00 ч. в административната сграда на „Елма“ – попълване на списъка с имената
Можело значи!
Административната сграда на "Елма" грейна празнично
ПО КОЛЕДА стават чудеса. В Троян също. Сделката за продажбата на „Елма“ АД (в несъстоятелност), някогашния троянски промишлен гигант, лидер у нас и на Балканите в производството на електромотори, вече е факт. Апелативният съд във Велико Търново потвърди решението на Ловешкия съд и де факто от началото на м. декември 2016 г. новият собственик (троянският бизнесмен Младен Мондешки и неговата фирма „Солид 85“ ЕООД) влезе във владение на имота. И веднага, напук на някои прогнози, започна изпълнение на поетите обещания. Да ги припомним: изплащане на неизплатените от предишния собственик Николай Банев трудови възнаграждения на над 400 работници; възобновяване на производството на електромотори; даряване на Община Троян на парцел от 12 дка за изграждане на многофункционална спортна зала. Какво се случва в момента? 

ПЪРВО. В четвъртък, 15 декември, от 9:00 ч. сутринта в бившата административна сграда на „Елма“, в специално подготвен офис, започва попълването на списъка за изплащане на дължимите суми. Списъкът ще е по азбучен ред, като всеки бивш работник, който има да получава пари от „Елма“, трябва да посочи сметка, по която да му бъде преведена съответната сума. За всичко това ще се погрижи синдикът Росен Милошев и неговият екип. „Всеки един от тези над 400 работници ще бъде обезщетен на 100% и ще получи цялата дължима му сума“, заяви пред Т21 г-н Мондешки.

Направено бе уточнение, че най-напред ще бъдат изплатени около 200 хил. лв. на Агенцията за следприватизационен контрол, която е осъдила Банев за неизпълнени ангажименти по приватизационния договор. И веднага след това започват плащанията към работниците – средствата са от сделката за покупката (1,3 млн. лв.) плюс още около 300 хил. лв., събрани предварително или общо над 1,6 млн. лв. Тук бе вметнато, че има заведен иск за връщане на пари от покупката на курорта „Русалка“, която била направена със средства на „Елма“, със средства на троянския завод е купен и скандалният „Майбах“ на Банев, както и един от самолетите му (за всичко това има документи). „Ето къде са парите на „Елма“ и на работниците“, бе коментарът на новия собственик.  

Вече са произведени първите 1500 електромотора с марката "Елпром Троян1"
ВТОРО. В помещенията на „Елма“, където доскоро работеше „Елматех“ – друга сродна фирма на същия Банев, хлопнала кепенците в края на м. септември т. г. и изхвърлила на улицата 130 работници, повечето с неизплатени заплати за няколко месеца, вече започна ново производство на електромотори. То е под марката „Елпром Троян1“ (препратката към „Елпром Троян“, старото име на „Елма“, не е случайна и подсказва намеренията – бел. ред.) и от началото на м. декември са произведени първите 1500 бройки. Направена е солидна инвестиция в машини, а голям шанс е, че са спасени от унищожение няколко цифрови струга, използвани от „Елматех“, но собственост на „Елма“ и приготвени за нарязване за скрап по нареждане на Банев.

ТРЕТО. Препотвърдено бе обещанието на Община Троян да бъде подарен парцел от 12 дка. „Това е категорично и ще стане факт веднага след приключването на съответната процедура“, заяви г-н Мондешки. А процедурата е следната – трябва да се извадят скици за целия имот на „Елма“, общо 50-60 скици, да се подготвят данъчните оценки (много от сградите са съборени, но не са отписани и е необходима актуализация) и нотариалният акт да се впише в Службата по вписванията; с което де юре сделката за покупката ще бъде финализирана и новият собственик ще влезе в пълните си права. След това на Община Троян ще бъде изпратено официално писмо с предложение за дарение и ще започне обособяването на парцела, а след обособяването му ще бъде подписан акт за дарение.

Офисът, в който ще се попълва списъкът за изплащане на дължимите суми
И ОЩЕ НЕЩО. Бившата административна сграда на „Елма“, която от години стоеше запусната и бе нерадостна и потискаща гледка, знак за една страховита и безнаказана съсипия, вече грее в коледни светлини. Празнично изглежда и офисът на партерния етаж, където ще се попълва списъкът за изплащане на неизплатените с години работнически заплати. Това може би не е най-важното, и все пак.

Т21
 
Продадените активи

Основният имот на „Елма“ АД (в несъстоятелност) се намира в промишлената зона на Троян (ул. „Акад. Ангел Балевски” 1) и включва терен от 86,3 дка плюс сгради, много от тях в лошо състояние, с обща разгъната застроена площ 42,8 хил. кв. м. Други два имота също са в промишлената зона на Троян – складова база с терен около 2,5 дка с две сгради (едната разрушена) и комплекс от земи и сгради (напълно разрушени), 13,1 дка. Следващият сериозен троянски имот в активите на „Елма” е в т. нар. местност Белишки Орешак – терен от 42,7 дка и промишлени сгради. Отделно има още един по-малък имот в Троян (719 кв. м терен) плюс два имота в с. Орешак (общата площ е 64,6 дка, сградите са напълно разрушени) и имоти в с. Голяма Желязна (7,8 дка, сградите са напълно разрушени), с. Шипково (3,7 дка, сградите са напълно разрушени) и с. Балканец (5,3 дка, сграда с отстъпено право на строеж).

Бележка на редактора

В тази работа трябва да има правила, дори в Троян!

Горният материал е авторски, на Т21. И без наше знание, още по-малко - разрешение, бе прекопиран (копи пейст), с бомбастичното въведение „Ексклузивно!“, от троянския сайт troyanpress.com. След разговора ни със собственика на въпросния сайт Митко Динушев някъде вътре в прекопирания текст бе прибавено „съобщи troyan21.com“, и толкоз; което, разбира се, не ни удовлетворява. Казваме го, защото и в тази работа (медийната) трябва да има правила, дори в Троян. За морал няма да говоря. За плагиатството като такова - също.

Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Още по темата:

91 коментара:

Анонимен каза...

С откраднатите пари от КТБ правят добро?Добре се махнах от България, извращенията продължават в нова форма!

бай Иван каза...

1-ви като си се махнал от България и не те е еня за нищо в страната ,защо си застанал под името анонимен.

Бай Ибан каза...

Ъ, ко речи?

Анонимен каза...

познавам Мондешки и съм видял само добро от него. Не вярва на злобните коментари които се пишат за него.

Анонимен каза...

Братята са пичове.

Анонимен каза...

Разбира се, че парите на работниците ще бъдат изплатени. Браво Младене!

Анонимен каза...

Още след спечелването на търга, първото нещо което Младен Мондешки обеща е изплащането на неизплатените възнаграждения на служителите, нещо което Банев никога нямаше да направи.

Анонимен каза...

За разлика от Баневи, Мондешки е сериозен бизнесмен и стриктно изпълнява дадените обещания. Не само, че заслужените заплати на служителите ще бъдат 100 % изплатени, но и ще се инвестира във възобновяване на производството.

Анонимен каза...

всеки който плати заплатите ни е добре дошъл. аз не познавам Мондешки но града е малък и не съм чул нещо лошо да са сторили. К

Анонимен каза...

Както се вижда и от статията Мондешки не само говори , но и действа. Освен изплащането на заплатите на служителите е направена солидна инвестиция в съоръжения както и е потвърдено обещанието на Община Троян да бъде подарен парцел от 12 дка. Браво !!!

Анонимен каза...

С човек като Мондешки, България ще върви напред. Имаме нужда от такива хора. Само така и напред. Троян е с Вас.

Анонимен каза...

Делата са Важни хейтъри. След като Мондешки ми плаща заплата на време значи е почтен бизнесмен. За Банев ли да мисля който ми дължи 5000 лева ?

Анонимен каза...

Браво Младене......Ще възродите вече обеднелия Троянски край. Само напред.
А за Баневите - съд.

Анонимен каза...

Очакваме много от това момче. Вярвам в успеха му. Такива хора ни трябват. Давайте работа и заплати с Вас сме. Няма да Ви предадем.

Анонимен каза...

С бизнесмени от калибъра на Мондешки, нещата в България
ще тръгнат. Инвестирайте в хората и всички ще бъдат с Вас. Браво.

Анонимен каза...

Цял живот работя в Елма. Ако Мондешки даде живот на този завод и децата ми ще останат тук. Това е нашия град. Браво дете. Желая ти успех.

Анонимен каза...

Въпрос на време е да се усети полъх на надежда и развити за Троянци. Мондешки е доказал, че може и ще промени облика на това предприятие. Успех.

Анонимен каза...

Този човек за разлика от повечето "пишман" бизнесмени у нас си изпълнява обещанията. Вярвам, че заплатите на служителите ще бъдат изплатени и със немалкото инвестиции които ще се направят, най-сетне хората ще могат да си отдъхнат. Зад теб сме Мондешки, смело напред.

Анонимен каза...

Браво на човека - истински троянец ! А , ако наред с изплащане на дължимите суми на нещастните работници се осъществи и изграждането на така необходимото за троянци, спортно , а и за културни нужди съоръжение - това е наистина Дар Божи и чудо преди Коледа . Още веднъж - ЕВАЛА !

Анонимен каза...

Къде се бави досега, трябва веднага след публикуването да започнеш с простотиите си.Най-добре е Генади да ти се обажда в момента на качването, за да не губиш време.

Анонимен каза...

".....де факто от началото на м. декември 2017 г. новият собственик (троянският бизнесмен Младен Мондешки....."
Баси как лети това време....
Още 2-3 пъти като заспа и може и 2030г да дойде.

Анонимен каза...

Дотук 19 от общо 21 коментара са писани от един и същ IP-адрес. И са все хвалби. Вероятно самият Младен си ги е пуснал.

Анонимен каза...

А истината е, че от ръцете на един престъпник останките от Елма сега се озоваха в рацете на друг престъпник, зад когото стои Делян Пеевски. Наивно е да се очаква нещо добро от това. Не се лъжете по сладките приказки.

Анонимен каза...

22 Тъкмо това гледах и аз. Един трол пише всичко!!!

Анонимен каза...

Аз да попитам:Какъв е бизнеса на г-н Мондешки от който е натрупал капитала с който разполага?

Анонимен каза...

Мондешки е фактор в Троян. А вие критици непрокопсаници сте никой. Кой си ти анонимен хейтър- протестър, баневец и пр. и пр. Мондешки е работодател, а ти си бай "х.й" както казва един друг непрокопсаник.

Анонимен каза...

26 Много ме разсмя!!! бил фактор ха ха ха

Анонимен каза...

Mondechki si e mondechki,ostavete choveka da si pravi biznesa

Анонимен каза...

Mn zavislivi xora v toq grat,cial jivot gledam takiva zavislivi fizionomii I to mladi xora,poznati I priateli

Анонимен каза...

Познавам ги...мога да кажа на злобарите да си затворят злобните устенца...кой както иска и както може да си изкарва парите бе..какво завиждате и злобеете...хората инвестират в града, ще има работни места...какво ви интересува какви ги изкарват по медиите, троянците и т.н. Те си знаят какво правят и това си е лично тяхна работа от къде идват парите и за какво ще ги харчат. Както виждаме възобновяват Елпром - това ни интересува нас гражданите, другото са клюки и злоба. Какво ви интересува вас кой какъв е и как си изкарвапарите?!?!? Какво ви грее и какво печелите вие от това, като плюете и изкарвате злобата си за неща, които хич не ни влизат в работата?

Анонимен каза...

Zavista e bolest klukareneto sa6to,I to bolesno sastoianie koeto me se lekuva imam takiva kom6iiii priateli ot kogato gi pomnq se si q nosqt taq bolest,ciql jivot si boleduvat I ne mogat da se izlekuvat

Анонимен каза...

В Троян стават чудеса! Направо 2-то пришествие на "Месията" в Троян.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

ДО ПЪРВИ и всички останали анонимни палячовци който плюят ама незнаят, че ако не е Младен ще умрат от глад като мишки каквито са.

Що си анонимен като много знаеш палячо ... Ограничен тъп олигофрен си оставаш ... Възраждат се велики фабрики и се изплащат пари на хора който са стигнали дъното по време на най важните празници в годината ... Изключително си прост като се изказваш неподготвен застани със името си ..

Анонимен каза...

До 34
Прекалено си малък,за да знаеш-какво е велика фабрика в град Троян.
Елпром,Машстрой,ХФЗ,Георги Димитров,Изкуство,Мебел,Спас Балевски,Троянка,Христо Смирненски....
Прекалено си ограничен,за да даваш оценки на непознати хора.
Това че излизаш с името си,ми напомня на Мунчо.Ама ти едва ли знаеш кой е той,още по малко за неговия край.
Няма как в Троян да има велики фабрики.За жалост!

Анонимен каза...

Какъв Мондешки? Заплатите ще изплаща евентуално синдикът. Какво общо има синдикът с Мондешки? Ако има - то това е очевиден конфликт на интереси. Парите за заплати са от продажбата на активи на ЕЛМА. 300 000 кв.м земя, продадени за по-малко от 10 лв. кв.м. Плюс още 80 дка сгради, значителна част от които са в прилично състояние, плюс още доста машини, съоръжения и инструментална екипировка, откраднати от ЕЛМАТЕХ. Така, че Мондешки никакви заплати не изплаща, а си е купил евтино огромен имот. Разбира се, ако в този имот или поне в част от него започне да произвежда двигатели, тогава ще заслужи похвалите.

Анонимен каза...

35-ти, не се напъвай.
Яро пак не си е пил хапчетата.
Но и да ги е пил - пак няма да те разбере.

Анонимен каза...

Мондешки - президент! Мондешки - президент!

Анонимен каза...

Искам да вярвам чудеса,ама отдавна не мога...И още нещо.Хубаво е да кажеш "ХОП",когато скочиш...Не предварително...(Т21,!)

Анонимен каза...

Къде отиват нищожните пари от продажбата на "Елма"и другите имоти към нея,ако с тях се изплащат задължения към бивши работници идва въпроса как купувачът знае предварително за това и го обещава от свое име или условието е било:купуваме и парите отиват за това и това.Ако задълженията се изплащат от новия собственик-браво,но ако са от продажбата и си приписваш заслугите за това е меко казано несеризно....

Unknown каза...

Изплащането на заплатите е добре премерен ход,с който се цели троянската общност да се настрои положително към братя Мондешки.Доколкото разбирам новите собственици сега имат право на претенция към курорта " Русалка",което може би е и основната цел.

Анонимен каза...

Мило семейство Баневи, гледаите си работата и да не сме Ви видели в Троян. Съсипахте ни! Ограбихте ни! Измамихте ни! Как не Ви е срам! Няма място за Вас в Троян! Троянци са с Мондешки, той е троянец и мисли за града и за троянци! Браво на Мондешки!

Анонимен каза...

До 40.
Явно си много прост бе, да не си от семейство Баневи??? Хихихииииии! Има закон и той е ясен!

Анонимен каза...

До 36.
Банев пак скочи в чата. Тролизацията е опасна. Банев да връща парите на Елма дадени за Русалка. С парите на работниците на Елма е плащал в казина в Монако, купувал Майбах, Парше, Ролс Ройс и какво ли не!

Анонимен каза...

Баневи скочиха на работниците на Елма!Този Банев за какъв се мисли бе ... Защо го търпим този изрод?!

Анонимен каза...

Побързайте, че голяма навалица и току виж парите свършили...

Анонимен каза...

Баневи още ли са на свобода?!

Анонимен каза...

Пари ще има за всички !!! Нищо не зависи от Банев, значи всичко ще е наред! Младен Мондешки плаща, значи ...

Анонимен каза...

При продажба на задлъжняло дружество парите които влизат в него, а именно продаване на сгради, имоти и т.н се ползват за разплащане на задлъжненията по закон. Т.е тук се спазва закона както е и редно.

Анонимен каза...

По закон, синдикът изплаща пари по ред на исковете. Първа е доколкото знам държавата а след нея са всички останали взискатели. Как ще се изплащат първо заплатите на работниците не е много ясно. Безплатната реклама си е безплатна реклама....

Анонимен каза...

Така е. Все пак е хубава новината, че тези хора ще получат нещо.

Анонимен каза...

Не стана ясно какво е общото с изплащането на заплатите и Мондешки....

Unknown каза...

37-ми кат си прост и не разбираш някой неща не плямпай ако го правиш кажи кой си :)

Unknown каза...

35-ти ти явно не знаеш, че Машстрой беше най-голямата фабрика за производство на този вид суровина НА БАЛКАНИТЕ ! Не в България ! аЕЛПРОМ същата работа палячо ...

Анонимен каза...

Палячоооооооооо, ти си муха еднодневка! Т.Е. Боклук!

Анонимен каза...

Генадий, защо не направиш интервю с г-н Мондешки? Време е обществеността да го види.

Анонимен каза...

Много прравилно г-н Маринов се ядосвате за плагиадството спрямо Т21 на статията за заплатите на Елпромци и "великият бизнесмен"който ги изплаща,но хайде нека и някой друг да съобщи невероятната новина и да се наг*зи,спокойно ти си първи.

Анонимен каза...

Вземете интервю на младежа, време е да се представи пред аудиторията. Генадий посллушай 56-ти. :) хихи

Анонимен каза...

54-ти к`ва суровина? Я раздуй малко за неосведомените!

Анонимен каза...

Само ще кажа, че Коледа за Троян дойде ?

Анонимен каза...

Все си мисля, че тази фабрика има бъдеще. Мондешки е класически мъжкар. Познавам го от години. НЕ виждам причина това момче да не заслужава нашето уважение.

Анонимен каза...

Младене не обръщай внимание на грозните коментари. Ти само пусни завода да работи на пълен капацитет същите тези ще ти целуват краката. Давай Момче

Анонимен каза...

До всички критици.
Коледа е прекрасен християнски празник.
Тази година празничната вечеря е дължа на Мондешки.
Миналата постна пица на Банев.

Анонимен каза...

До 58. Стига приказки. Действията на Младен са показателни.
А ти си само едно плямпало.
Напред Младене

Анонимен каза...

До всички колеги на Елма.
Предлагам да си спретнем заедно коледно парти.
Наздраве за Младен....Жив и здрав да си момче

Анонимен каза...

нека направим съпоставка:
Мондешки започва от нулата да гради завод. Напрактика всичко започва отначало.
Банев - за няколко години съсипа завод с 3000 души.
Мондешки - изплаща заплати.
Банев си купува нов майбах и цици на Банева
Мондешки - работи и гради, Банев- се кандидатира за президент
Мондешки инвестира в хора и капитал, Банев инвестита само в себе си.
Модешки открива нови заводи, Банев- продава всичко за скраб.
Това сочи простата статистика от интернет.

Анонимен каза...

А бе Младене плати на по умни тролове да те защитават ,че тези са неграмотни.
P.S. Браво за това което правиш, дано го направиш!

Анонимен каза...

Време е да се случи нещо хубаво в Троян. Мондешки е олицетворението на промяната в града.

Анонимен каза...

Троян се възроди.Само напред

Анонимен каза...

Ей, много читаво се оказа това момче бе, всички са доволни, дано и предприятието сега да тръгне и да има работа за обраните от предишните собственици служители. С вас сме.

Анонимен каза...

Подкрепа за Мондешки и всички които мислят за развитието на България!

Анонимен каза...

Злобарите гледат само да плюят, а ние искаме реални промени такива каквито Младен Мондешки прави. Браво само напред !!!

Анонимен каза...

Дай Боже повече млади и и активни хора като Младен Мондешки и България ще разцъфне.

Анонимен каза...

Троловете на Банев налазиха сайта. ВЪН!

Анонимен каза...

Някой го умеят други не, явно Младен Мондешки е от можещите. Троян е с теб. Браво.

Анонимен каза...

Вярваме в новия собственик на предприятието Младен Мондешки и му желаем пълен успех и просперитет в начинанието.

Анонимен каза...

Най-сетне да се случи нещо хубаво в Троян. Фабриката беше плячкосана от Баневи, който даже не благоволи да изплати възнагражденията на собствения си персонал. Не ви ли е срам да плюете по Мондешки, който прави това което беше ваше задължение. Срам и позор.

Анонимен каза...

Толкова еднакви коментари...еднакъв контекст, еднакъв тон, еднакви правописни грешки...браво на платения PR. Вече можем спокойно да кажем, че Младенеца се роди............

Анонимен каза...

Има един безспорен факт и той е че 400 души ще си получат парите за празниците.За това трябва да поздравим новите собственици!

Анонимен каза...

Младен обеща да възроди Елма и го направи!Браво на момчето! С теб сме всички троянци! Доказа,че си троянец!

Анонимен каза...

Мондешки браво, гордеем се с теб. от руините направи рай. Целият град е за тебе и те подкрепяме.

Анонимен каза...

Банев руши, а Мондешки започна да гради. Елпромци ти благодарим и ти пожелаваме успех, не ни забравяй, може да помагаме, дори и безплатно, защото ни е грижа за Елпром. целия живот ми мина там, като дете ми е! Мондешки с Вас сме!

Анонимен каза...

Запознах се с Младен. Млад и амбициозен човек. Евала! Елпромци сме с теб. Урааа за Елпром и Мондешки.

Анонимен каза...

Хайде само троянци да пишем тук.
Тролчетата на Банев нямат място при нас.
Дошъл е инвеститор, а някакви щурчета го оплюват.
Младене давай напред моето момче.

Анонимен каза...

Ярославе, много груб тон имаш. Язък, че родната ти къща е до училища, път си неграмотен, невъзпитан и арогантен. Ако се прихващаше интелект по въздуха щеше да си много напред в тази локация, ама уви.....

Анонимен каза...

хайде Троянци, да подкрепим Мондешки.
Браво момче.

Анонимен каза...

Браво на Мондешки!

Анонимен каза...

Браво на Мондешки!Мондешки президент ,а брат му кмет,Кристи финансов министър.

Анонимен каза...

е голямо крадене ще падне

Анонимен каза...

Е ,то сега тез милиони да не са изкарани с честен труд?

Анонимен каза...

Хей аз съм доста добър...писател. Ако получа добро предложение от М. Мондешки, започвам веднага!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |