Троянски ученици участваха в Bazaar Berlin, Германия

* Младите творци от двете ателиета по проекта „Сектор Арт“ в НГПИ „Проф. Венко Колев“ и техни партньори от страната показаха продукцията си на прочутия арт форум в немската столица
По света и у нас
Поглед към една от залите на Bazaar Berlin, Германия, 16-20 ноември 2016 г.
ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА учебна година, 2015/2016-та, НГПИ ,,Проф. Венко Колев” (Троян) се включи в националния творчески проект „Сектор Арт“, създаден в подкрепа на ученическото творчество. Тук той се реализира в два кръжока - по керамика, с преподавател Мила Воденичарова, и по илюстрации и шити детски кукли с преподавател Нина Донковска. Проектът се ръководи от сдружението „Алос“ - център за неформално образование и културна дейност, занимаващо се с културен мениджмънт, образование в сферата на културата, музикално-издателска и продуцентска дейност, обучение и консултантски услуги; те не само финансират случващото се, но и успешно представят изработените от учениците произведения на различни базари и фестивали.

„СЕКТОР АРТ“ помага на младите автори да достигнат първата си публика и да реализират произведенията си на пазара. Идеята е учениците да добият реална представа за своите възможности извън рамките на училището, също и за вкуса и нуждите на пазара за изкуство. Цените на изделията се формират като за уникати с художествена стойност, които се различават от масовите производства. Реализираните средства се поделят - 60% за младите автори и 40% за материали за следващите занимания в ателиетата. Важна цел е учениците да добият опит, кураж и мотивация, за да продължат да се занимават с изкуство; а резултатът е, че броят на учениците, които искат да участват в кръжоците (в извън учебно време) нарасна – около 25-30 човека, което гарантира устойчивост на проекта „Сектор Арт“  в НГПИ „Проф. Венко Колев“.

На щанда на "Сектор Арт", България
ТУК Е МОМЕНТЪТ да споделим как стартирахме годината извън рамките на училището. Ученици от ателиетата в НГПИ „Проф. Венко Колев“ (Троян) и от ателиетата по проекта „Сектор Арт“ в още четири художествени училища в страната – НГПИ „Свети Лука“ (София), НГПИ „Тревненска школа“ (Трявна), ПГПИ (Смолян) и Професионална гимназия по каменообработване (Кунино), представиха своя продукция в столицата на Германия -  на изложба в Берлинския културен институт и в прочутия Базар Берлин (Bazaar Berlin), от  16-ти до 20 ноември 2016 г. Предколедното изложение Bazaar Berlin в немската столица събра през тази година представители на 65 държави от петте континента; започнал през 1962 г., този панаир превръща Берлин в глобален пазар за локални стоки, а тазгодишното издание привлече около 40 000 посетители. На този световен арт форум бяха показани произведения на младите български артисти от ателиетата по дърворезба, керамика, текстил, детски играчки, рисунки и скулптури. Отчетен бе положителен интерес и последвали покани за представяния в Милано, Париж и други европейски градове.

УЧАСТИЕТО в Bazaar Berlin и изложбата в Българския културен институт се състояха с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ за 2016 г. и Фондация „Америка за България“ и партньорството на независимата организация „Шар Жар“.

Мила Воденичарова, 
преподавател по керамика в НГПИ „Проф. Венко Колев”, Троян

2 коментара:

Анонимен каза...

По повод статията без възможност за коментари:

Д-р Дудевска, не мислите ли, че "отворени врати" за болница звучи гадничко?! И на гробищата вратите винаги са отворени! Що не измислихте някакво по-подходящо заглавие? Защо страдате от клишета? Аз разбирам, че докторите сте си професионално увредени, ама всяко нещо си има граници. Инъче там инициативите са си хубави сигурно, ама има възможност да се правят по-тактично и умно!

Анонимен каза...

Четвъртата за тази година „Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза организира от 5 до 9 декември. В този период ще се извършват медицински консултации и на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания.

Акцията се провежда паралелно в цялата страна и е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на безплатния скрининг е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |