Учениците намаляват, но по-бавно

* Първокласниците за учебната 2016/17 г. са 224, миналата година бяха 232, по-миналата – 242; в детските градини и училищните подготвителни групи – 885 деца сега срещу 959 миналата година

Станислава Цукева
Звънецът бие

ТАЗИ ЕСЕН десетте общински училища в община Троян (СУ „Васил Левски”, СУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Иван Хаджийски”, НУ „Св. св. Кирил и Методий” и НУ „Христо Ботев” в Троян и СУ „Васил Левски” в с. Черни Осъм, ОУ „Васил Левски” в с. Борима, ОУ „Христо Ботев” в с. Врабево, ОУ „Любен Каравелов” в с. Дебнево и ОУ „Васил Левски” в с. Орешак) ще посрещнат 2373 ученици от 1. до 8. клас. Около 320 ще са учениците от 1. до 12. клас в двете държавни училища (Механото и Художествената гимназия). Първокласниците за учебната 2016/17 г. са 224, а малчуганите в детските градини, детската ясла и подготвителните групи в училищата - 885.

Тенденцията на намаляване на троянските ученици се запазва
ЗА СРАВНЕНИЕ през миналата учебна 2015/2016 г. в общинските училища бяха записани 2379 ученици (от 1. до 8. клас), първолаците бяха 232, а децата в детските градини, яслата и училищните подготвителни групи - 959. За учебната 2014/2015 г. учениците в общинските училища (от 1. до 8. клас) са били 2413, първокласниците - 242. Изводът е, че тенденцията на намаляване на учениците в община Троян се запазва, но данните сочат забавяне на темпа в сравнение с предходните пет и повече години (по-сериозно е намаляването на децата в детските градини – бел. ред.).

КЪМ ТОЗИ момент в професионалните и профилираните паралелки, утвърдени с държавния план-прием за учебната 2016/2017 г., ситуацията е следната: след завършен 8. клас са реализирани 4 от утвърдените 6 паралелки (не бяха попълнени една професионална паралелка в Механото (ПГМЕТ) и една профилирана паралелка в СУ „Св. Климент Охридски“); след завършен 8. клас са реализирани всичките 6 утвърдени паралелки, в това число една паралелка задочно обучение.

УЧЕБНИЦИТЕ и учебните помагала за безвъзмездно ползване на децата в подготвителни групи и учениците от 1. до 7. клас са осигурени. Предстои доставката на учебници по история и цивилизации за 5. клас след приключване процедурата по одобряването им от Министерство на образованието и науката.

ПОДСИГУРЕНИ са горива за отопление за началото на отоплителния сезон. Приключват процедурите по реда на Закона за обществени поръчки (ЗОП) за доставка на метан и газьол и предстои сключването на договорите. За изнесените групи на детските градини в селата са подсигурени дърва за отопление. Няма проблеми с отоплителните инсталации. Текат процедури по ЗОП за специализиран превоз на учениците – за трите автобусни линии по маршрутите Шипково - Троян, Ломец – Добродан - Троян и Калейца - Троян и двете таксиметрови по маршрутите Дебнево – Врабево - Троян и Белиш - Троян.

Така изглеждат новите тоалетни на първия етаж в троянското СУ "Св. Климент Охридски"
ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ месеци бяха извършени текущи ремонти в учебни заведения и детски градини в общината на обща стойност близо 290 хил. лв., от които от общинския бюджет са почти 198 хил. лв. В троянското СУ „Васил Левски“ бе извършен основен ремонт на покрива. Продължава работата по ремонта на източната ограда на НУ „Св. св. Кирил и Методий“, като е отлята бетонна основа и са монтирани метални пана, предстои монтажът на метални врати. Завърши ремонтът на санитарния възел на първия етаж в СУ „Св. Климент Охридски“, където бяха подменени инсталации, настилки и стенни покрития; друг важен ремонт в същото училище е на покрития басейн - подменени бяха вратите, монтирани бяха решетки на два прозореца и се извършиха бояджийски дейности, продължава работата по подмяна на захранващата тръба и ремонт на соларната инсталация. Извършват се ремонти и в училищата във Врабево и Черни Осъм. Ремонтните дейности във всички училища в общината ще приключат до началото на учебната година. 

РЕМОНТНИ дейности имаше и в детските градини – извършен бе частичен ремонт на покрива на ДГ „Синчец“, подменени бяха парапетите на терасите в ДГ „Здравец“; в началото на м. септември предстои изпълнение на основен ремонт на входа на яслената група в ДГ „Буковец“. Основен ремонт на помещения за най-малките беше извършен в Детската ясла.

ВЪВ ВСИЧКИ училища и детски градини на община Троян учебната година ще започне на 15 септември без проблеми.

Станислава Цукева, PR на Община Троян

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Ех, че напомпано изявление :)

Анонимен каза...

Може ли някой да ми отговори кога се предвижда откриването на нова детска градина и училище?

Анонимен каза...

2-ри, предвиждат се закривания.
Намаляват децата, а ти искаш откриване.
Той народа бяга от Троян и България като цяло.

лечителят на мисли каза...

Точно това имам предвид 3-ти, че от напомпаното изявление човек остава с впечатление, че Троян и района цъфтят. Та по тази логика попитах и това. Сега е ред да се направи в Троян търговски център от световен мащаб, да дойдат инвеститори и средната заплата в града да бъде 1200лв., да има кино, опера и балетна школа. И отнъкъде да дайдат едни 15-20 хил. постоянно живеещи в града. Тогава, тогава вече приказка, сега кошмар.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |