Игумен и кмет откриха Орешашкия панаир, Бойко иде в понеделник

* Дядо Сионий: „Много хора с радост изповядват своята православна вяра и обич към скъпата ни родина” * Донка Михайлова: „Едно събитие, което има своите корени от средата на 18. век” * Премиерът Борисов ще пререже лентата на новото манастирско крило
Предстоящо
Управителят на НИХЗИ Иван Чакъров дава думата на игумена Сионий и кмета Михайлова
КМЕТЪТ на община Троян Донка Михайлова и игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий дадоха началото на традиционния Орешашки панаир, който от вече близо три века съпътства честването на храмовия празник на светата Троянска обител – Успение Богородично или още Голяма Богородица (15 август). Церемонията бе при входа на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ), основен организатор на панаира от доста години, и започна точно в 19:00 ч. в петъчната вечер (12 август); сред официалните лица бяха още председателят на Общинския съвет Николай Тодоров, троянският зам.-кмет Поля Димова, кметът на Орешак Христо Терзиев, управителят на НИХЗИ Иван Чакъров.

Сред публиката при откриването на Орешашкия панаир, 12 август 2016 г.
„ВЪЗЛЮБЕНИ в Господа братя и сестри, празнуващи и тържествуващи в името на пречистата Богородица, в чиито пости се намира целият православен род! Голяма духовна радост за всички нас, поселниците на светата Троянска обител, е, че в тези дни много хора посещават обителта, много хора се докосват до тази велика светиня „Св. Богородица Троеручица” и много хора с радост изповядват своята православна вяра и обич към скъпата ни родина”, се чу в краткото приветствие на дядо Сионий. А празничното пожелание на Негово преосвещенство бе следното: „Нека празникът бъде благословен и мине в тържество, радост и мир. И да си тръгнем от него обогатени и с повече сили, за да градим достойното бъдеще на България!”.

Най-малкият свирач от духова музика "Заедно" бе и най-ентусиазиран
„ЗА МЕН остана най-приятната задача – да открия за пореден път Орешашкия панаир. Едно събитие, което има своите корени от средата на 18. век, когато нашите деди създават тук един търговски форум, който се нарежда сред най-големите в Северна България. Много се радвам, че тази година за първи път ще открием търговското изложение „Произведено в Троян”, резултат от усилията ни да поставим в центъра на вниманието това, което произвеждаме в Троян. Желая на всички чудесно настроение и мисля, че отличната организация предполага такова настроение”, бяха думите на кмета Донка Михайлова, с които Орешашкият панаир 2016 официално бе обявен за открит. Както се полага, имаше и весела част – изпълнения на троянската духова музика „Заедно” и на местните танцови формации „Здравец” и „Възраждане”.   

Поглед към завършеното ново крило в Троянския манастир, официалното откриване - в понеделник
ТОП НОВИНАТА за кулминацията на празника в понеделник (15 август) е, че гост на Троянския манастир ще бъде министър-председателят Бойко Борисов. Очаква се премиерът да присъства на светата литургия в манастирската църква и да се включи в литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица”, което ще бъде водено от Негово светейшество патриарх Неофит. По наша информация г-н Борисов ще пристигне с хеликоптер, като сред придружаващите го лица ще бъде и финансовият министър Владислав Горанов. За височайшето присъствие има още един повод – Бойко Борисов ще има честта да пререже лентата на завършеното ново крило на манастирския комплекс (строителството започна преди доста години – при игумена Генадий, който бе начело на обителта от 1998 г. до 2008 г., при наследниците му Теодосий и Григорий работата замря, а сегашният духовен пастир на Троянския манастир епископ Сионий го възобнови, миналата година пък правителството отпусна 300 хил. лв. за довършителните работи – бел. ред.).

Т21 
   
Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Пф, пак тиквата ще реже лентички.
Няма ли на него кой да му
отреже кухата тиква?

Анонимен каза...

Няма ли да пререже лентичката и на ремонтирания пътен участък?

Анонимен каза...

Ха ха ха, той вярно може да бие другарката Михайлова по пиар, след като и двамата нямат заслуги за ремонтирането на пътя, да я прережат заедно:))))))))))

Анонимен каза...

Чудя се как изобщо се е провеждал този панаир през годините, когато не ги е имало светила като донка,минчо и тиквата, за да го ОТКРИВАТ?!?!?

Анонимен каза...

Каква невероятна чест, тук да се появи администраторът на провинция България, свила се до рамките на 4-5 по-големи града.Вероятно си щади бъбреците от българската инфраструктура, щом е решил да кацне. Искренно се надявам и се моля Богу, времето да не е горещо, за да не се изпоти при трудното начинание да пререже лентичката.

Поздравявам го с това клипче:

https://www.youtube.com/watch?v=Wj5N_yXL-8Y

Надявам се в Април 2017 финансирането на българската номенклатурна пирамида с евросредства да приключи.

Анонимен каза...

Е, и ? Какво като дойде?
Кретените ще се подредят под строй.
Проститутките /пардон-гербаджиите/ и те, разбира се.

Анонимен каза...

Депутат Миховски цяла нощ надува балони и тренира позиране пред огледалото. Очаквам с интерес отразяването на НЕГОВОТО участие в посрещането на Тиквата. Разбира се РБ ще ни удостои със знание, както и ЕБ и прочие...

Анонимен каза...

Борисов и Миховски вижте тука: https://www.24chasa.bg/novini/article/5708924

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |