Юбилейната изложба на Елга Дренска

* “Голямата отговорност към родовата памет, силната й връзка с корените са нейната визитна картичка“
Арт 
Елга Дренска на вернисажа, "Серяковата къща", 10 август
НА 10 АВГУСТ в галерия „Серяковата къща“ се откри юбилейна изложба на Елга Дренска. Художничката, която тази година навърши 80, е свързана с два големи и известни троянски рода – Иконописови и Дренски. И тъй като вероятно няма случайни неща, откриването се случи в навечерието на 130-годишнината от смъртта на прапрадядо й, първия троянски зограф Пенчо хаджи Найденов. Датата е установена само преди няколко месеца от приписка, открита от младия троянски богослов Войден Божков в „Осмогласник“ от 1876 г. Непосредствено преди изложбата в Информационно-културния център се излъчи филм за художничката - „Внучка на троянски зограф”. Здравите връзки на софийската художничка с Троян и с тукашните традиции подчерта в словото си при откриването и Десислава Вутова, уредник в Музея на занаятите. Ето откъси от него:

„МИСЛЯ, че любовта й, голямата отговорност към родовата памет, силната й връзка с корените са нейната визитна картичка и ключът към пълноценното възприемане на творчеството й и на посланията, който надхвърлят очакванията ни за обикновено наблюдаване на пъстри художествени платна.

В ДОКОСВАНЕТО до семейната история на първо място бих откроила баба Елка. Дъщеря на Христо Иконописов, баба Елка водела своята внучка Елга в троянската черква и заставали пред големите олтарни икони на прапрадядото Пенчо х. Найденов.

КЪМ ТЯХ ще добавим и спомена за дядото на Елга Дренска, който е представител на друг голям троянски род - свещеноиконом Христо Дренски (1876-1954 г.). Председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Параскева”, инициатор за създаването на църковния хор. Учител, свещеник, общественик. Ктитор заедно със съпругата си Елка – двамата подаряват стенописа „Св. Кирил” в църквата „Св. Параскева” в Троян. Не е чудно, че неговите качества се предават на децата му, сред които е бащата на Елга Дренска – също Христо. Железарската му работилница станала рождено място на машиностроенето в Троян. Безкрайно честен, праволинеен, последователен… Често приятелите му казвали „Христо е толкова принципен, че ако влезе в партията, ние всички трябва да излезем”.

Фамилията на зографа Пенчо х. Найденов
ЕЛГА ДРЕНСКА всъщност е потомка на двама иконописци. Праправнучка е на Пенчо х. Найденов и правнучка на Христо Пенчев Иконописов, който помага на своя баща в работата му, познаваме го и като учител и певец при троянската църква. Пенчо х. Найденов е първият и най-добър троянски зограф, оставил впечатляващо иконописно наследство. Ако трябва да откроим най-значимото му дело за 50-те му години работа като зограф, безспорно ще посочим изписването на кулата камбанария в двора на Троянския манастир през 1865 г. На портрета, който Елга рисува, използвайки образа му от единствената запазена фамилна снимка, дядо Пенчо държи в лявата си ръка малка икона, в дясната - четка, а фонът е кулата камбанария на Троянския манастир.“

Т21

Бел. ред. Научихме, че след откриването на изложбата Елга Дренска е дарила на Музея на занаятите в Троян документ, връчен на дядо й свещеноиконом Христо Дренски лично от цар Борис III. Документът е за удостояването на троянския духовник с царския почетен знак „За насърчение към человеколюбие”.


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |