Лятно училище по занаяти в Орешак

* Предметите са: грънчарство, тъкачество, дърворезба,
 пирография и народни танци
Предстоящо
ЗА ЧЕТВЪРТА поредна година  - от 11-ти до 15 юли  и от 25-ти до 29 юли в залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак се провежда Лятно училище по занаяти. Целта ни е младите хора да усетят непосредствено в извънучилищна среда духа на местните традиции - чрез характерните за района занаяти.     

ЛЯТНОТО училище по занаяти е част от ангажимента на Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства; и тази година наред с традиционните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество и дърворезба, младите участници ще могат да се докоснат до магията на народните танци и рисуването с огън (пирографията). Реализирането на различни идеи, свързани с опазване и развиване на местните културни традиции, разширява диапазона на взаимодействие  „човек - природа -изкуство” в извънградски пространства и дава нов импулс за опазване и оживяване на местното културно наследство и традиции.

lИЗРАБОТЕНИТЕ предмети от участниците в Лятно училище 2016 ще бъдат експонирани в зала №5 на НИХЗИ. Изложбата на младите майстори ще се открие на 14 август и ще бъде част от културния афиш на традиционния панаир на занаятите в Орешак, който ще се проведе от 12-15 август и е свързан с храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично”.

Иван Чакъров, управител на НИХЗИ - Орешак

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно! Преди години някой се изцепи, че троянската керамика ще може да се влага в колите на Литекс, произведени в Баховица, аз го опонирах, че нашата керамика става само за чорбата в стола. Ни коли, ни чорба. Тоя път все някой ще се научи да прай керамични спирачни дискове. Бай Ви Боко се изцепи предния мандат, че "вишистите" могат да пасат и добитък. И нашата община с пълен творчески ентусиазъм реши, че трябва да се подкрепи идеята и да се дават общински земи на младите пастири. До тук с майтапа на гол гъз (нашите дирници уважаеми).
За 4 дни няма как човек да стане занаятчия, няма как даже да усети за какво става въпрос. НО, може да се научи да рине тор, да вика Гя -Гя, даже и да почеше коча по... ушите.
Страхотни управници имаме, нали!
Не в Орешака, в ИПЖЗ-то са и ляба, и мръвката, и на коча ушите.

Поздрав най-сърдечен, Ваш приятел вечен.
Деда Ви Спас.

Анонимен каза...

Не мисля, че някой поставя за цел на мероприятието участниците да станат майстори. Оррганизаторите даже са си го написали – „Целта ни е младите хора да усетят (...) духа на местните традиции - чрез характерните за района занаяти.“ Хубаво е да се чете статията преди да се коментира.

Подкрепям обаче хейта по изцепката на Борисов, бил той и не по темата.

Анонимен каза...

То кой ли не се е изцепвал от троянските интелектуалци, които така смело се слагат навсякъде.А за мозъчния тръст жужащ в общината, може ферман да се напише.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |