Колоната на император Филип I Араб вече е в Троян

* Доц. Иван Христов: През последните 40 години подобно нещо у нас не е откривано * Елеонора Авджиева: 655 движими културни ценности от Состра са постъпили в троянския музей в периода 2006-2015 г.
Археология
На пресконференцията - доц. д-р Иван Христов, Донка Михайлова и Елеонора Авджиева
НА СЪВМЕСТНА пресконференция в Музея на занаятите миналата сряда (29 юни) кметът Донка Михайлова, музейната шефка Елеонора Авджиева и археологът и зам.-директор на НИМ – землякът ни доц. д-р Иван Христов, дадоха съвместна пресконференция. Поводът бе поредното сериозно археологическо откритие на Состра, римската военна крепост (в землището на с. Ломец), прераснала в неголям римски град, който можем да смятаме за античния предшественик на днешен Троян и където вече повече от десетилетие доц. Христов организира археологически проучвания.

СТАВА ДУМА за каменна милиарна колона с височина 2.2 м (виж „На Состра – откриха ценна римска колона” – бел. ред.), издигната през 244 г. във възхвала на тогавашния римски император Филип I Араб и неговия син Филип младши. Колоната е с добре запазен надпис от 19 реда, който е разчетен с помощта на най-добрия български епиграф Николай Шаранков от Софийския университет. Веднага след откриването й колоната е била обработена, а ден преди пресконференцията е транспортирана и поставена в лапидариума на музея, намиращ се на открито между двете музейни сгради в самия център на Троян.

ДОЦ. ХРИСТОВ обясни, че „милиарна” идва от „миля” (римска миля), но всъщност не указва разстояние, а по принцип се издига, за да бъде похвален императорът. В случая се знае и от кого – от тогавашния областен управител Прастина Месалинус, чието име се чете в надписа. Името на император Филип I Араб обаче липсва (изтрито е), тъй като такава била римската практика – когато някой бива свален от власт, името му се изличава от паметниците.

Доц. Христов до колоната на Филип I Араб, поставена вече в лапидариума на троянския музей
„ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 40 години подобна колона у нас не е откривана, такива колони по принцип са нещо много рядко”, обясни археологът. Той припомни, че през 3. век в района на Состра, където е имало разположени 1000 войници, е кипяло голямо строителство и че оформилото се римско градче е заемало площ от около 6 кв. км, която сега е претъпкана с археология. Спомена и за трагичната съдба на Филип I Араб, по чието време провинция Долна Мизия е опустошена от готите, а следващият римски император Траян Деций в 251 г. е бил заклан със сина си в Абритус (днешния Разград). Разбира се, после провинцията се възстановява от готските поражения.

НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА стана дума и за цялостните резултати от археологическото лято 2016 г., което се финансира със средства на Община Троян (15 хил. лв.) – археологически проучвания на обширен терен от 800 кв. м,  разкрит нов голям участък от римския път, по-точно широката 7 метра римска магистрала, минаваща пред крепостните стени, подготвен терен (освободен от археология) от 1000 кв. м за изграждане на път и паркинг. Г-жа Авджиева пък изнесе статистически данни, че от 2006-та до 2015 г. от ареала на Состра в Музея на занаятите са постъпили 655 движими културни ценности от камък, олово, желязо бронз, благородни метали, стъкло, включително 390 монети. Като на всичко това преди да влезе във фондовете/експозицията е извършена идентификация, консервация, изготвена е съответната научна документация.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА наблегна на факта, че извън средствата за археологическите проучвания тази година Община Троян осигурява 23.7 хил. лв. за изграждане на временен паркинг за посетителите. Друг много важен момент е, че Общината се подготвя да кандидатства за финансиране по 6-та приоритетна ос на Оперативна програма „Региони в растеж” с проекти за консервация, експониране и социализация на Состра и римската станция, открита през 2014 г., както и за изграждане на туристическа инфраструктура (посетителски център). По тази ос има специфични изисквания за равнопоставено публично-частно партньорство при кандидатстването (50% публични средства и 50% заем от частен субект), което да гарантира приходи и устойчивост на проектите във времето. 

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |