Топлото време активизира бракониерите на яз. „Сопот”

* 23 акта и глоби за близо 8000 лв. са санкциите от началото на месеца * Троянските риболовци направиха подписка за назначаване на поне още един инспектор в ИАРА – Ловеч * За поредна година зарибителска акция на „Сопот” и „Ледево”
На слука
Инспектор от ИАРА - Ловеч в действие, яз. "Сопот", м. април 2016 г.
С НЕОЧАКВАНО топлото време за м. април бракониерите в района се активизираха, предупредиха от звеното на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Ловеч. Най-честите нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) са риболов с хрилни мрежи, серкмета, добилият популярност маломерен мрежест уред, известен като „парашут”, улов на риба с по-малки размери от допустимите в закона. А най-много са бракониерските атаки на яз „Сопот” (няма да спрем да питаме защо най-големият, най-популярният и най-добрият за воден туризъм и риболов водем в община Троян, намиращ се в землището на с. Голяма Желязна, носи въпросното име, но това е друга тема – бел. Т21). Лови се на джиг бяла риба (сулка), която е в размножителен период, а в плитчините местни жители от Голяма Желязна мощно въртят серкмета и ловят червеноперка, каракуда и шаран. Досега за април са съставени 23 акта по ЗРА и са наложени глоби за близо 8000 лв.

Заловени бракониерски такъми на яз. "Сопот"
ВЪВ ВРЪЗКА с бракониерския натиск и необходимостта от засилен контрол на 8 април в Областната управа в Ловеч е внесена подписка с искане щатът на ИАРА – Ловеч да се увеличи с поне още една бройка. Инициатор са троянските риболовци, като подписите от Троян в петицията са над 280. Към момента (12 април) от кабинета на областния управител Ирина Митева не са дали официален отговор дали подкрепят искането на въдичарите, съобщи един от инициаторите, д-р Венцислав Пеевски от Троян.

Инж. Сашо Василков от ЛРД - Троян по време на зарибителната акция на язовира в Голяма Желязна
РИБОЛОВЦИТЕ от Троян (членове на Ловно-рибарско дружество - Троян) за поредна година реализираха една своя дарителска инициатива – на 8 април те извършиха зарибяване на язовира в Голяма Желязна с посадка от шаран, амур и толстолоб. ЛРД - Троян от години полага грижи за обогатяване и опазване  ихтиофауната на язовира, а членове на дружеството редовно подпомагат дейността на двамата инспектори от ловешката ИАРА в битката с бракониерите, подчерта ръководителят на звеното д-р Йордан Найденов. Освен яз. „Сопот” троянските риболовци зарибиха и яз. „Ледево” до с. Врабево, който те стопанисват по договор с Община Троян. В двата водоема бяха пуснати по 5000 броя рибки.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |