Деси Хаджийска заминава за Брюксел

* 12-класничката от троянското СОУ „Васил Левски” спечели с презентацията си на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?” * Наградата – от националния ученически конкурс на евродепутата Мария Габриел

Десислава Хаджийска
Отличници

12-КЛАСНИЧКАТА от троянското СОУ „Васил Левски” Десислава Хаджийска е сред 14-те ученици от страната, отличени с голямата награда – пътуване до столицата на Обединена Европа Брюксел, в седмия Национален ученически конкурс, организиран и спонсориран от българския евродепутат и зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. Г-жа Габриел лично връчи наградите на тържествена церемония в Дома на Европа в София в края на миналата седмица (13 февруари).

ТЕМАТА на сегашното издание на конкурса бе особено актуална за Европа и света днес  - миграцията. Участваха общо 140 ученици от цялата страна, разделени в две възрастови групи: 8.-9. клас, които писаха есе на тема „Лицата на миграцията”; и 10.-12. клас, където бе и троянското момиче, които се състезаваха с авторска мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”. А творбите бяха оценявани от авторитетно и компетентно жури: Мария Габриел, Радослав Стаменков - ръководител на мисията на Международната организация по миграция в България, директорът на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания у нас проф. д-р Анна Кръстева, журналистката Надя Барух и юристът доц. д-р Николай Попов, преподавател в ЮЗУ „Св. Неофит Рилски”.

На церемонията по награждаването в столичния Дом на Европа, 13 февруари 2016 г.
„ГОЛЯМО постижение е смелостта на учениците да дадат отговори на предизвикателствата, свързани с миграцията, да дадат идеи за решения и потърсят онези човешки добродетели, които позволяват да защитаваме европейската и българската ни идентичност. Техните разсъждения отразяват сериозните въпроси, които дискутираме и в Европейския парламент“, заяви при награждаването Мария Габриел.

Отличените с голямата награда заедно с Мария Габриел (в средата), вляво - нашата Деси Хаджийска
СРЕД ОТЛИЧНИЦИТЕ в конкурса на г-жа Габриел са били и други троянски деца. През 2013 г. с пътуване до Брюксел бяха наградени Ивайло Чавдаров и Йоанна Светозарова от СОУ „Васил Левски”, които спечелиха с мултимедийна презентация на тема „Европейска година на гражданите 2013 – моят личен принос”. През 2014 г. до Брюксел пътуваха Стефания Калева и Ива Петкова от СОУ „Св. Климент Охридски”, отличената им мултимедийна презентация бе на тема „Европейският парламент – гласът на гражданите за Европа”. Самата Деси също вече има голяма „европейска” награда – през 2013 г. тя бе в шампионския отбор на своето училище, който спечели регионалното състезание по програмата „Евроскола” (симулация на парламентарен дебат) и бе на посещение в Европейския парламент в Страсбург.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Деси и успехи в живота!

Анонимен каза...

Кога ще започне изкърпването на некадърно "оправените" дупки от Банко?

Анонимен каза...

По великден!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |