Избраха вр. и. д. кмет на Калейца

* Предложената кандидатура на главния секретар в кметството Татяна Стойкова бе приета без възражения * Д-р Александрова: Тези хора трябва да бъдат обучени * Инж. Хаджийски: Отговорността е на политическите сили * Очаква се президентът
 да насрочи датата на частичните избори
Рокади
Подалият оставка Ангел Минков
НА СЕСИЯТА на Общинския съвет в Троян в четвъртък (11 февруари) съветниците избраха временно изпълняващ длъжността кмет на с. Калейца. За поста бе предложен главният секретар в кметството Татяна Стойкова* и кандидатурата получи пълно одобрение. Новоизбраният ще изпълнява кметските си задължения до провеждането на частични избори в Калейца и избор на титуляр за поста. Според ЗМСМА частичните избори се насрочват от Президента на България по предложение на Централната избирателна комисия и могат да са най-скоро след 50 дни (чл. 279, ал. 5). Средствата се осигуряват от общинския бюджет (чл. 280, ал. 10) и по предварителни разчети за предстоящите избори в Калейца ще са нужни 25 хил. лв.

НО ПРЕДИ гласуването на тази наглед „безобидна” точка от дневния ред се разрази неочакван дебат. Тон даде съветничката от БСП д-р Валя Александрова, която откри в оставката на калеешкия кмет липса на достатъчна подкрепа от общинската администрация. „Мисля, че отговорността да не се повтаря тази случка с оставката, макар че нямаме застраховка срещу подобни неща, е на всички ни, но най-вече на изпълнителната власт. Тези хора (селските кметове) трябва да бъдат обучени – а не да се оставят сами да се оправят със ЗМСМА и куп други закони и наредби, които са толкова много. Тези хора трябва да бъдат подпомагани от Общината, ако повече се работи с тях, няма да се отказват. Важно е имат ли те компютърна грамотност, за знаене на чужди езици изобщо не говорим, какво е техническото оборудване в кметствата, има ли интернет”, заяви д-р Александрова.

РЕПЛИКА на колежката си от левицата направи председателят на групата на БСП инж. Владимир Хаджийски, който погледна проблема от друг ъгъл. „Не администрацията трябва да мисли (за селските кметове), а политическите сили, които издигат кандидатурите им. И сега, след като се случи това в Калейца, ако отказалият се е кмет от ГЕРБ – тяхна партийна отговорност е да кажат какъв е той, как са го намерили и защо се е отказал”, коментира г-н Хаджийски.

В ДЕБАТА се включи и кметът на община Троян Донка Михайлова, която бе длъжна да отговори на индиректната нападка на д-р Александрова. „Д-р Александрова, надявам се не мислите, че някой трябва да ни подсеща, че кметовете трябва да бъдат обучавани?! Всички кметове и кметски наместници на селищата в община Троян са преминали въвеждащо обучение и тридневно обучение на място в администрацията, провеждат се и ежемесечни обучителни срещи, отделно колеги от общинската администрация посещават редовно кметовете и кметските наместници. Абсолютно всички кметства в общината имат интернет връзка, а в момента се изгражда и единна VPN мрежа”, поясни г-жа Михайлова.

ПРИПОМНЯМЕ – кметът на с. Калейца Ангел Минков (ГЕРБ), избран на първи тур на миналогодишните местни избори, неочаквано в средата на м. януари 2016 г. депозира оставката си при председателя на Общинския съвет. Пред Т21 г-н Минков изтъкна като основен мотив за отказа му от поста, че не издържа психически. „Причините са лични, нищо друго”, допълни 44-годишният калеешки кмет. По закон приемането на оставката трябваше да е приключило, но вероятното до забавянето се стигна, за да се уточни кандидатурата на временния заместник.

Т21

* Бел. ред. Редно бе, мислим си, като те правят кмет, ако не друго (примерно някакво изявление и представяне), поне да присъстваш на назначението си. Но г-жа Стойкова я нямаше в залата, а и никой не попита за нея?! Затова не се чудете защо не сме й сложили снимката.

Още по темата:

10 коментара:

Васил Радойчевски каза...

Около 25 хиляди лева ще струват частичните избори за кмет на Калейца. Те няма да бъдат платени нито от ГЕРБ, нито от държавата, а ще бъдат взети от резерва на общинският бюджет. С други думи всеки от нас ще се бръкне с по 1 левче, за да бъде избран нов кмет на Калейца. Някой би могъл да каже, че при бюджет от 20 милиона 25 хиляди лева са нищо. Да, така е, те са 0,125% от бюджета на общината. От друга страна обаче това са 100% от парите, които обикновено се отделят за ремонт на улиците в едно село за цял кметски мандат (4 години). Така че Владо Хаджийски е абсолютно прав за отговорността на партиите, които излъчват свои кандидати за кмет.

Анонимен каза...

Кандидатите за кметове трябва да отговарят на определени изисквания /образование,компютърна и законова компетентност и др/, а не да се идентифицират само с определена партия, която е заложила на тях в последния момент и не знае даже какви качества притежават.ГЕРБ да поемат отговорност за оставката , защото може да се окаже , че тя няма да бъде единствена.но какво пък да искаме от Бойковата дружина.Като си спомним какъв кандидат имаха за общински кмет, и какви кметове имат по някой села да му настръхне на човек не само перчема...

Анонимен каза...

Престанете с тази политика,олигофрени....Човека си каза че се оттегля заради лични проблеми...

Анонимен каза...

3-ти, олигофрен, не става дума за човека, а за ГРОБ, т.е. ГЕРБ!

Анонимен каза...

Г-н Радойчевски, тази сума от 25 х.лв от къде и от какво я получихте? Все пак става дума за избори само в едно малко село със само една секция и до някаква степен попълнена ОИК.
А БСП кога ще поеме своята отговорност за провалът от първият мандат на Михайлова? Нали не си въобразявате, че като измамихте и продължавате да мамите населението чрез купените от БСП и Михайлова троянски медии за някакъв "успешен кмет" - този номер можете да го пробутвате на всички. Извинявайте, но не всички в този град са дебили и малоумници, макар тези от доста време да са определящото мнозинство в този трайно пропадащ и обезлюдяващ се град.

Анонимен каза...

Г-н Радойчевски от написаното от вас виждам,че сте много добър по елементарна математика.Понеже ние избирателите сме глупави хора и не сме добри по аритметика ще те помоля да сметнеш колко ще ми олекне джоба по следните задачки:
1.Колко струва на данъкоплатеца на никого ненужния интернет в районите на центъра на големите села които твоята кметица Дона прекара.Кой ще ползва този интернет при условие,че интернет има вече и по телефоните и кой ще плаща?
2.Погледнете декларацията в сметната палата на АНГЕЛ БАЛЕВ,
КАКВО Е ДЕКЛАРИРАЛ И КАКВО ИЗЛИЗА ОТ ПУБЛИКУВАНИТЕ СПИСЪЦИ ОТ СИНДИЦИТЕ НА КТБ.КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА НА НЕСЪОТВЕТСТВИЕ МЕЖДУ ДЕКЛАРИРАНО И СПИСЪЦИТЕ?
Сметките са елементарни и предполагам,че няма да те затруднят.

Анонимен каза...

По повод на безплатния интернет в центъра на Троян и селата, което не е обект на статията по-горе. През лятото бях в един голям град на страна, която не е член на Европейския съюз и която много от нас смятат за изостанала. В центъра на този град, в парковете му, в метрото, имаше безплатен за гражданите интернет, който се предоставя от общината. Ползват го най-вече туристите и са доволни от услугата.

Васил Радойчевски каза...

Към 5-ти: Сумата от 25 хиляди лева не съм я получил аз. Това са предварителните разчети на общинската администрация и те бяха огласени на последната сесия, което е отразено в началото на статията.

Към 6-ти: Няма как да ви отговоря за г-н Ангел Балев. Не съм негов адвокат или счетоводител, пък и той не ме е упълномощавал за целта. Освен това от излязлото в пресата излиза, че е възможно тези списъци да не са съвсем верни. Така или иначе не мога да отговоря на този въпрос.

Анонимен каза...

5-ти, за кои купени медии става дума? Доколкото си спомням по време на предизборния маратон имаше доста платени публикации в централните вестници, но те бяха против Михайлова (и както се оказа впоследствие, изнесеното в тях не отговаряше на истината). Излизаше и един луксозен безплатен вестник "Седмица", но и той не агитираше за Михайлова.

Анонимен каза...

Този вестник ,,СЕДМЦА,, беше върха на журналистическата простотия! Но набедената за такава Бенчева просто размаза гилдията. Живи и здрави, само се чудя на Радевски до кога ще залага на куци коне!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |