Предложена е пълна забрана за движение на каруци в Троян!

* Дали революционното предложение на Николай Тодоров ще мине или разни тънки политически и други сметки ще го блокират – ще стане ясно на утрешната (21 януари) сесия на Общинския съвет
А дано
Мила троянска картинка, снимката е на натоварения пътен участък в кв. "Ливадето"
ПЪЛНА ЗАБРАНА за движение на пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга, казано по-ясно – на цигански и други каруци, в рамките на град Троян предлага председателят на Общинския съвет (ОбС) Николай Тодоров. Предложението е внесено за разглеждане на утрешната (21 януари) сесия на местния парламент и касае промени в чл. 15, т. 12, 13 на Наредба №2 за организация и безопасност на движението на територията на община Троян.

ДОСЕГА със споменатата общинска Наредба №2 се уреждаше частичната забрана за движение на каруци в Троян, цитираме: „Забранява се движението на пътни превозни средства без регистрация по реда на тази Наредба” (чл. 15, т. 12); „Забранява се движението на пътни превозни средства с животинска тяга по ул. „Ген. Карцов” в участъка от механа „Старата къща” до кафе аператив „Рио”, по площад „Възраждане” и по ул. „Васил Левски” в участъка от площад „Възраждане” до АИР-а. В пазарни дни по ул. „Димитър Икономов” и „Георги С. Раковски”, от Автогара Троян до път водещ към парк „Къпинчо” (чл. 15, т. 13). Предложението на г-н Тодоров е двете точки да се обединят в една, гласяща: „Забранява се движението на пътни превозни средства с животинска тяга в град Троян, а в останалата част на общината - без регистрация по реда на тази Наредба”.

МОТИВИТЕ на вносителя са ясни на всички ни: щъкащите из града каруци са сериозна заплаха за безопасността на движението в Троян (градът ни е претъпкан от автомобили и ППС-тата с животинска тяга допълнително усложняват тежката ситуация – бел. Т21); каруците в Троян са проблем за обществения ред като цяло – с разнасяната мръсотия, безразборното спиране, транспортирането на различни отпадъци, обичайният животински „ескорт” (коне, кучета), сборищата на нерегламентирани места; пренебрегването на всякакви правила (за безопасност, движение по пътищата, обществен ред); естетически и цивилизационни причини. Има и друго. Повече от ясно е, че досегашната частична забрана за достъп на каруците в централната градска част на Троян редовно е нарушавана и талигите безнаказано миткат навсякъде; даже доскоро в четвъртъчния пазарен ден се правеше каруцарско циганско сборище на пъпа на Троян, до емблематичния като архитектура и история Марковски мост!? 

МОТИВИТЕ за предложената забрана са повече от ясни! И, по наше мнение, тази забрана е абсолютно навременна и необходима. Съвсем друг е въпросът дали при гласуването в Общинския съвет безспорните мотиви тя да бъде поискана няма да бъдат пренебрегнати заради разни тънки политически и други сметки? Утре, 21 януари, нещата ще станат ясни.

ПРИПОМНЯМЕ, че при актуализацията през 2008 г. на Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян бе въведена забрана за движение на каруци без регистрация; изискваната регистрация представляваше изписване с блажна боя върху каруцата на съответния номер, получен в общинската администрация. Разбира се, изискването не се изпълняваше. През 2010 г. режимът на регистрация бе затегнат – в отговор на зачестилите кражби с каруци и кошмарът от конските возила по троянските пътища; резултатът бе почти същият – никакъв. През 2012 г. бе въведена нова регистрационна табела за каруците с надпис „Община Троян”, герба на града и съответния номер. Този регистрационен режим е валиден и до момента, но дали се спазва и колко от каруците из Троян имат такива табели – трудно е да се каже; но че не са всичките е повече от сигурно.

Обичайна гледка в Троян, снимката е на главната троянска улица "Васил Левски"
РЕДНО е да напомним, че и други селища у нас, пропищели от каруцарските изстъпления, са въвели сходна забрана – например Пловдив, където същинската градска част на този втори по големина български град е зона, свободна от ППС-та с животинска тяга, а мярката е въведена още през 2012 г. Подобна забрана през 2012 г. въведе и областният ни град Ловеч, като оттогава там движението на каруци е разрешено само в двата крайни квартала „Продимчец” и „Гозница”, бивши села.

Т21 

8 коментара:

Анонимен каза...

АААААААА, така не може!Това е дискриминация на циганина избирател! Къде отидоха ценностите на демокрацията, на Шенген?!?! Свободно движение на хора, капитали, цигани, каруци и коне?Страстбург ще осъди общината!Правата....пак дискриминация....двоен стандарт от администрацията....хартата....хелзински комитет за правата на човека...ААААААААААААААА!

Анонимен каза...

Проблема не е във вземането на решението,а в последващия КОНТРОЛ!!!

Анонимен каза...

Това е стъпка напред в посока дециганизацията на Троян, но са необходими и други по-крайни решения за да се отърве града от тази чума.

Анонимен каза...

Аз съм ЗА.
Нали общината представлява населението си.
Аз искам да се забрани.
Също така и мангуста, която влачи огрооомен чувал по пътя да се забрани.
Или редовният номер - бай манго влачи количка, зареже я насред пътя и се гмурне в близкият контейнер. А това понякога е до кръстовище и колите започват да се чудят как да заобиколят.

Анонимен каза...

http://bez-cenzura.com/epitzentar/kalfin-rezhem-pomoshtite-na-tziganite-na-balgarite-im-pisna-da-hranyat-paraziti

Анонимен каза...

Не мисля, че ни е писнало достатъчно, щом търпим .....

Анонимен каза...

Има ли резултат ? Приета ли е забраната ?

Анонимен каза...

Генадий,дотук хубаво си я накъдрил(статията),но ако днес е имало Сесия, какво е решението-аз не знам(не живея в Троян)...Иначе какъв е смисъла да имаш сайт,в който актуалните за града новини се поместват със закъснение...Само питам, не се заяждам...Хайде,остани със здраве,поздрави от Варна!

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |