Предложена е пълна забрана за движение на каруци в Троян!

* Дали революционното предложение на Николай Тодоров ще мине или разни тънки политически и други сметки ще го блокират – ще стане ясно на утрешната (21 януари) сесия на Общинския съвет
А дано
Мила троянска картинка, снимката е на натоварения пътен участък в кв. "Ливадето"
ПЪЛНА ЗАБРАНА за движение на пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга, казано по-ясно – на цигански и други каруци, в рамките на град Троян предлага председателят на Общинския съвет (ОбС) Николай Тодоров. Предложението е внесено за разглеждане на утрешната (21 януари) сесия на местния парламент и касае промени в чл. 15, т. 12, 13 на Наредба №2 за организация и безопасност на движението на територията на община Троян.

ДОСЕГА със споменатата общинска Наредба №2 се уреждаше частичната забрана за движение на каруци в Троян, цитираме: „Забранява се движението на пътни превозни средства без регистрация по реда на тази Наредба” (чл. 15, т. 12); „Забранява се движението на пътни превозни средства с животинска тяга по ул. „Ген. Карцов” в участъка от механа „Старата къща” до кафе аператив „Рио”, по площад „Възраждане” и по ул. „Васил Левски” в участъка от площад „Възраждане” до АИР-а. В пазарни дни по ул. „Димитър Икономов” и „Георги С. Раковски”, от Автогара Троян до път водещ към парк „Къпинчо” (чл. 15, т. 13). Предложението на г-н Тодоров е двете точки да се обединят в една, гласяща: „Забранява се движението на пътни превозни средства с животинска тяга в град Троян, а в останалата част на общината - без регистрация по реда на тази Наредба”.

МОТИВИТЕ на вносителя са ясни на всички ни: щъкащите из града каруци са сериозна заплаха за безопасността на движението в Троян (градът ни е претъпкан от автомобили и ППС-тата с животинска тяга допълнително усложняват тежката ситуация – бел. Т21); каруците в Троян са проблем за обществения ред като цяло – с разнасяната мръсотия, безразборното спиране, транспортирането на различни отпадъци, обичайният животински „ескорт” (коне, кучета), сборищата на нерегламентирани места; пренебрегването на всякакви правила (за безопасност, движение по пътищата, обществен ред); естетически и цивилизационни причини. Има и друго. Повече от ясно е, че досегашната частична забрана за достъп на каруците в централната градска част на Троян редовно е нарушавана и талигите безнаказано миткат навсякъде; даже доскоро в четвъртъчния пазарен ден се правеше каруцарско циганско сборище на пъпа на Троян, до емблематичния като архитектура и история Марковски мост!? 

МОТИВИТЕ за предложената забрана са повече от ясни! И, по наше мнение, тази забрана е абсолютно навременна и необходима. Съвсем друг е въпросът дали при гласуването в Общинския съвет безспорните мотиви тя да бъде поискана няма да бъдат пренебрегнати заради разни тънки политически и други сметки? Утре, 21 януари, нещата ще станат ясни.

ПРИПОМНЯМЕ, че при актуализацията през 2008 г. на Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян бе въведена забрана за движение на каруци без регистрация; изискваната регистрация представляваше изписване с блажна боя върху каруцата на съответния номер, получен в общинската администрация. Разбира се, изискването не се изпълняваше. През 2010 г. режимът на регистрация бе затегнат – в отговор на зачестилите кражби с каруци и кошмарът от конските возила по троянските пътища; резултатът бе почти същият – никакъв. През 2012 г. бе въведена нова регистрационна табела за каруците с надпис „Община Троян”, герба на града и съответния номер. Този регистрационен режим е валиден и до момента, но дали се спазва и колко от каруците из Троян имат такива табели – трудно е да се каже; но че не са всичките е повече от сигурно.

Обичайна гледка в Троян, снимката е на главната троянска улица "Васил Левски"
РЕДНО е да напомним, че и други селища у нас, пропищели от каруцарските изстъпления, са въвели сходна забрана – например Пловдив, където същинската градска част на този втори по големина български град е зона, свободна от ППС-та с животинска тяга, а мярката е въведена още през 2012 г. Подобна забрана през 2012 г. въведе и областният ни град Ловеч, като оттогава там движението на каруци е разрешено само в двата крайни квартала „Продимчец” и „Гозница”, бивши села.

Т21 

8 коментара:

Анонимен каза...

АААААААА, така не може!Това е дискриминация на циганина избирател! Къде отидоха ценностите на демокрацията, на Шенген?!?! Свободно движение на хора, капитали, цигани, каруци и коне?Страстбург ще осъди общината!Правата....пак дискриминация....двоен стандарт от администрацията....хартата....хелзински комитет за правата на човека...ААААААААААААААА!

Анонимен каза...

Проблема не е във вземането на решението,а в последващия КОНТРОЛ!!!

Анонимен каза...

Това е стъпка напред в посока дециганизацията на Троян, но са необходими и други по-крайни решения за да се отърве града от тази чума.

Анонимен каза...

Аз съм ЗА.
Нали общината представлява населението си.
Аз искам да се забрани.
Също така и мангуста, която влачи огрооомен чувал по пътя да се забрани.
Или редовният номер - бай манго влачи количка, зареже я насред пътя и се гмурне в близкият контейнер. А това понякога е до кръстовище и колите започват да се чудят как да заобиколят.

Анонимен каза...

http://bez-cenzura.com/epitzentar/kalfin-rezhem-pomoshtite-na-tziganite-na-balgarite-im-pisna-da-hranyat-paraziti

Анонимен каза...

Не мисля, че ни е писнало достатъчно, щом търпим .....

Анонимен каза...

Има ли резултат ? Приета ли е забраната ?

Анонимен каза...

Генадий,дотук хубаво си я накъдрил(статията),но ако днес е имало Сесия, какво е решението-аз не знам(не живея в Троян)...Иначе какъв е смисъла да имаш сайт,в който актуалните за града новини се поместват със закъснение...Само питам, не се заяждам...Хайде,остани със здраве,поздрави от Варна!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |