Волейбол в Троян? Защо не…

* Искрено се надявам тази статия да не остане просто няколко написани реда, а идея, която да помогне да се роди
 волейболен отбор в Троян
Позиция
Калоян Кюркчиев
Авторът Калоян Кюркчиев е 11-класник в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”. Интересува се сериозно от спорт и спортна журналистика и за последните няколко месеца е натрупал актив от десетина коментарни статии в Sport7 - интернет страницата за спорт на ТВ7, имаше своя дебют и в Т21 - с материал за звездата на българския биатлон и спортист №1 на Троян за 2015 г. Владимир Илиев. Сега Калоян поставя любопитния въпрос има ли волейболът почва в Троян. 

ТРОЯН: град с население малко над 22 хиляди души (поне според данните). Троян: населено място, имащо клубове по футбол, баскетбол, биатлон, джудо, колоездене и още какви ли не, но един спорт липсва. Спорт, който е наричан неведнъж „национален“ – волейболът. Успехи имаме в тази игра, но клуб в Троян няма.

ВИНАГИ преди създаването на нещо се изправя въпросът за финансирането – въпрос, който безспорно е много, много важен. При волейбола, за разлика от футбола например, са нужни далеч по-малко пари за функционирането на отбор, а обяснението е много просто – броят на играчите е приблизително два пъти по-малък. За някои хора идеята за създаване на клуб по най-успешния спорт в България днес би прозвучало като „прищявка“ или „нещо, което далеч не е нужно“. Традиционалистите пък биха казали, че „в Троян волейболът няма история, а в баскетбола можем да се похвалим с успехи“. На тези хора бих казал, че все пак всяко нещо трябва отнякъде да започне. То не се създава от само себе си.

С ПРИМЕРА на отбора на „Тетевен Волей“ (град Тетевен е с население от около 10 000 души, което го прави два пъти по-малък от Троян) мисля, че ще мога да покажа, че не е невъзможно постигането и на значими неща тук – на наша почва. Отборът от това китно съседно балканско градче вече е в Суперлигата (най-високото ниво на българския волейбол), където играят най-добрите родни отбори. Тяхната „приказка“ започва преди точно 7 години, а сега могат да се похвалят с успехи, с които не  всеки град може да се похвали. В „началото“ на клуба съставът е изграден предимно от млади и енергични момчета, играещи с голямо сърце и дух. В момента тетевенчани имат и спонсори в лицето на „Инвестбанк“ и „Лев Инс“, които им осигуряват финансово спокойствие. 

НЕКА ОБАЧЕ отново се върнем към обичания от нас Троян. Ако се създаде такъв волейболен клуб, то нещата биха започнали от „А” Национална волейболна група – четвърта дивизия. Там, както и в по-горната трета дивизия, отборите не са с големи възможности, така че евентуален троянски волейболен клуб би минал без проблеми през тези първенства. Във Висшата лига (втория ешалон) с по-стабилно финансиране може и да се достигне до голямата цел – Суперлигата. Още един клуб от по-малък град от Троян е във втората лига - ВК „Ботев“ на комшиите от Луковит.

ИНТЕРЕС към срещите в Троян би имало, тъй като този спорт е обичан във всяко кътче от страната. Въпросът с липсата на голяма зала също е решен – в двете най-долни дивизии може да се играе и в зала като нашата. Стигайки до въпроса с прословутото финансиране, то има различни схеми. Поне според мен най-добрата е с „трите категории“ – златна, сребърна и бронзова, като всяка от групите ще изисква определена финансова сума, която е нужно да бъде дадена, за да се превърне определеното юридическо лице в спонсор. Допълнително и Общината би отпуснала малка сума за поддръжката на такъв клуб (субсидията от Община Троян за баскетболния „Чавдар” за 2015 г. е 15 хил. лв.)

СЪЗДАВАНЕТО може първоначално да бъде с облика на детско-юношеска школа, която да „захрани“ мъжки отбор след 5-6 години,  или директно като отбор, състезаващ се в четвъртата ни дивизия, където ще има възможност и да се обиграе. Да, изглежда нереално, трудно постижимо, отчасти дори невъзможно, но все пак си струва да се създаде. В Троян може да се роди следващият Матей Казийски, или вече да е роден? Кой знае…

ИСКРЕНО се надявам тази статия да не остане просто няколко написани реда, а идея, която да помогне да се роди волейболен отбор в Троян. Дано този апел да достигне и до тези, които могат да го създадат. За да не оставят идеята просто на думи.

Калоян Кюркчиев

Още от същия автор:

16 коментара:

Анонимен каза...

А спортна зала кога, и същевременно кога ще бъде обновен и развит парк Капинчо с открити спортни игрища?

Анонимен каза...

Идеално, точно това е начинът в Троян да се появи още един спортен отбор, в който не играе нито един троянец, а най-малкото едно троянско дете, което да "цуцка" от общината доста парички, а реално децата ни пак да ходят болни и дебели! Точно като великият ни баскетболен отбор. Не знам това момче като какъв точно се изявява, но по всичко личи, че не е много в час. Вместо в града ни да се развиват спортовете, в които спортуват троянските деца и всички финанси на общината за спорт да отиват за тях, ние ще храним втория отбор по баскетбол на Ботевград. И с волейбола ще стане така, въпреки приказките за детско юношески школи. Глупости на търкалета. Пак ще се появи една шайка банкери, дебелаци, общински съветници и псевдо тенинисти, които ще застанат начело но този волейбол като отклоняват всичките субсидии за него, като по този начин обричат спортовете, в които имаме световни отличия на мизерия. И не Калояне, ако утре ти се до пише нещо, че в Троян трябва да развиваме и ръгби - жив да си - моля те недей да пишеш, мойто момче!
ХАУ!



Анонимен каза...

На мен пък ми харесва и статията на Калоян, и идеята му, и най-вече ентусиазма! Браво! Дерзай и не слушай черногледци и песимисти като 2-ри!

Анонимен каза...

Номер 2, прав си, но не така рязко и грубо... това момче е само на 18 години. Какъв житейски опит има той. Още нищо не е видял от живота...сега ще се сблъсква с него. Защо така му подрязваш крилата? Момчето го влече журналистиката. Може това да са първите му стъпки. Е-е-е! Не бива така... Типично българска, комплексарска черта - надигне някой глава от блатото и веднага се намира някой да го дръпне надолу!

Анонимен каза...

А бе, 2-ри какви са тези спортове, в които играят САМО троянци бе? Ха-ха! И защо наричаш момчето комплексар, след като ти самият се друсаш от комплексарщина!!!

Unknown каза...

Приятел, в малък град, в който вече има баскетбол не може да има волейбол и обратното. Просто няма достатъчно високи момчета, че да стигнат и за двата спорта . :)

Анонимен каза...

Приятно съм изненадан от повдигнатият въпрос и считам,че е уместено да се обсъди как да се възроди ВОЛЕЙБОЛА в Троян. Волейбол е имало, макър и на областно ниво.Имам информация за участие в две областни първенства на ФД Чавар в Горна Оряховица и Луковит. По късно редовно се провеждаха на разменни начала срещи с отбора на Тетевен.Но с историята до тук.Волейбола е достъпна емоционална спортна игра и трябва да се развива. Разискването за нивото на отбор, малко измества нещата към групи,спонсори и.т.н. Нормално е да се започне с ученически първенства /извинявам се ако има такива, тъй като не разолагам с информация/ в училищата, между училищата. Мисля че, се провеждат регионални и нацинални ученически първенства, където ще се създадат "местни състезатели" и според нивото да се търси създаването на клубни отбори във различните възрастови групи. Бих препоръчал на автора на статията чрез редактора на вестника да се свърже с негов "колега" гастролирал тук на спортна тема, а самият той участник в ученически отбор с редовни спортни занимания и прояви. А като се заговори на тая тема не може да не се спомене троянската легенда във волейбола - Христо Илиев участник в Олипиадата в Москва 1980 г

Анонимен каза...

Спортът е обществено явление и е отражение на състоянието и процесите в обществото. Би било добре да се спортува, но битът на хората е труден, а настроението не е най-ведро. Това се отразява и на младежите.

Анонимен каза...

Абе ората мрат от глад и ужас в тоя кенеф балхария, тоо пешлигар тръгнал за топки да ми говори. Ай с.....

Анонимен каза...

Браво, Калояне!
Дано и други младежи се заинтересуват от идеята ти.
Мисля, че това е съвсем възможна мисия. Ще се намерят добри хора да помогнат.

Анонимен каза...

Евала , повярвай - не си сам . В Троян много младежи се интересуват от волейбол , както и аз . Зала има , пример за такава е салона на СОУ"Васил Левски " . Преди няколко години там имаше създаден клуб и се провеждаха тренировки.Днес, за да се провеждат тренировки се иска регистрването на клуб . Много деца и юноши имат желание за игра и определено не те вълнува само теб тази идея , която се надявам да стане реалност , защото именно волейболът ни сплотява като нация , а не футболът, на който присъстват по 50 човека ,когато играе националният ни отбор.Фактите сочат сами по себе си. Нека последния отборен спорт в който продължаваме да сме на добро ниво , не пропадне така както стана с футбола и баскетбола .

Анонимен каза...

11-ти: Аз съм завършил същото СОУ, но не си спомням салон пригоден за волейбол, освен долу при Кирил и Методий.

Анонимен каза...

Странно, по проект залата на Кирил и Методий не е пригодена за волейбол

Анонимен каза...

Добра идея, има място и за този спорт, но трябва първо спортна зала и в сравнение с Луковит и Тетевен е неуместно. Сигурно не си бил роден, когато отбора на Тетевен е играл в А група (мъже и жени). Дали са на България национални играчи (Иван Николов, Илия Илиев, Вася Илиева, Цано Цанов.....).

Анонимен каза...

Браво на момчето, няма невъзможни неща,а неговата идея изобщо не е трудно постижима. Нужни са хора с желание да отделят от времето без да очакват кой знае ли каква награда за това. Трябва да се обръща внимание и да се запалят децата да спортуват. Друга добра идея би била, първо да се направи мъжки отбор съставен от студенти учащи в София, Пловдив или играещи на приятелски начала в любителските лиги. Има момчета, които биха могли да качат отбора до Висшата лига и така да запалят децата в града и нещата да се случват от само себе си.

Анонимен каза...

KIKO ZABRAVI 4E IMA6 BRATOV4ED VOLEIBOLIS KOITO IGRAE V BARSELONA V MOMENTA

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |