Христовият връстник Мирослав Сираков спаси кръста в Троян

* 13 скочиха за разпятието във водите на Бели Осъм в центъра на града; разбиваха с фадрома 15-сантиметровия лед * В манастирското село Орешак надделя 15-годишният Момчил Маринов от Троян
Йордановден
Кръстът е спасен, спасителят е вдигнат на ръце от "противниците" си, 6 януари 2015 г.
33-годишният Мирослав Сираков с кръста
Лед бе сковал Бели Осъм в центъра на Троян
Парижанката Мариана Йолова-Боден снима битката за кръста
Отец Станимир благослови победителя
И ДРУГ ПЪТ сме го казвали – Троян и троянци обичат този празник, Йордановден, светия ден на Богоявлението (6 януари). Доказаха го и днес, когато стотици нашенци бяха напълнили пешеходния мост до музея и двата бряга на Бели Осъм при бента под кафене „Антик”, където щеше да се хвърля кръста след приключването на Богоявленската служба в троянската църква. Дошли за шоуто, но без да забравят грамадния християнски смисъл на празника, с вяра и почит. Сред присъстващите забелязахме и една парижанка с троянски корени и троянско сърце, приятелката на Т21 Марияна Йолова-Боден, която ни призна, че за пръв път присъства на ритуала с кръста; когато заминала за Франция в края на 60-те години, в Троян нямало подобни неща. „Впечатляващо е, някак оптимистично и силно”, коментира г-жа Йолова, която бе слязла досами водата и не спря да снима. 

ЛЮБОПИТЕН момент на сегашния Йордановден бе дебелото ледено покритие, сковало реката в центъра на Троян; и въпреки че времето бе поомекнало, се наложи ледът да се разбива с фадрома. От момчетата от Пожарната, които се справиха със задачата, чухме, че ледът е достигал до 15 см. Хора от публиката пък коментираха, че не си спомнят на Йордановден реката да е била изцяло замръзнала като сега. Разбира се, този „проблем” по никакъв начин не попречи на водната битка и не разколеба никого.

РЕКОРДЕН брой от възраждането на ритуала в края на 90-те години бяха троянските спасители на кръста – 13, като сред тях личаха миналогодишният победител Митко Стоев, победителят от 2013 г. Дилян Иванов и стоманеният ветеран Радослав Кацаров-Роко, участващ от години и надделял през 2008 г. над незабравимия Пламен Ангелов-Стършела (вечна му памет!), отново зареден с амбиция за победа

Преди старта
Победителят вече е известен
Мирослав с кръста
Сред публиката
Кметски дар за спасителя на кръста
ОТЕЦ СТАНИМИР хвърли разпятието в ледените води, като преди това благослови всички присъстващи и в краткото си емоционално слово припомни смисъла на Богоявленския ритуал. Сблъсъкът бе изключително оспорван, но славата бе за един – бизнесменът на христова възраст Мирослав Сираков (33 г.), троянец, син на основателя и собственик на голямата машиностроителна фирма „Викис хидравлик” Васил Сираков. След като грабна кръста, Миро го вдигна победоносно над главата си под овациите на множеството, а „съперниците” му вдигнаха него на ръце с бурни възгласи. Победителят предаде кръста на отец Станимир, след което двамата ръсиха за здраве със светена вода многобройните желаещи.

СПОРЕД наложилата се през годините традиция героят на Йордановден бе поканен на греяна ракия, имаше и греяно вино, и домашна троянска баница в кабинета на кмета Донка Михайлова. Мирослав се забави – разбра се, че ходил до фирмата да поздрави колегите си, а когато пристигна бе придружен от сестра си Пламенка; „И двамата сме пазители на българските традиции”, заяви момичето. Спасителят на кръста пък сподели, че за пръв път участва в надпреварата, но в предишни години е носил иконата в литийното шествие на Йордановден. По традиция за него имаше и кметски дар, пликче с 50 лв. „Това е награда за победителя, за човека, който взе кръста. Поличбата е за здраве и успехи за него и за всички граждани на Троян”, заяви г-жа Михайлова. Последва ответен жест – Мирослав обяви, че дарява сумата на АГ отделението на троянската болница.

15-годишният Момчил Маринов - победителят в Орешак, снимка Сашо Игнатовски
Дядо Сионий благослови всички преди хвърлянето на кръста
Битката за кръста в Орешак, снимка Петко Канъков
ДЕВЕТ души скочиха за кръста в манастирското село Орешак, спаси го 15-годишният ученик от Националната гимназия за планински водачи в съседното с. Черни Осъм - троянецът Момчил Маринов. Сам игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий водеше ритуала и благослови победителя и всички присъстващи.

ЗА ПОБЕДИТЕЛЯ в Орешак имаше и богат подарък от дядо игумен - 200 лв. парична премия плюс две бутилки вино от манастирската изба. При националната „рекапитулация” за деня пък се оказа, че Момчил в Орешак е най-младият спасител на кръста тази година в цяла България, повод за гордост на всички ни.

Игуменът щедро награди спасителя на кръста Момчил Маринов, снимка Петко Канъков
Т21  

Още по темата:

Още снимки от троянския Йордановден 2016: 

Снимка Тихомир Ковачев
Снимка Тихомир Ковачев
Снимка Тихомир Ковачев
Снимка Тихомир Ковачев

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво Мерко !!! Съученик ми е добро момче е !

Анонимен каза...

Велик

Анонимен каза...

Браво г—н Маринов. Гледам из фейсбук има и други вече троянски, онлайн източници, но В. Т21 си остава професионалиста. Добре представена информация от събитието, хубави снимки и поглед от с. Орешак. Браво! През нивата година нека има здраве, щастие, интересни и хубави събития и статии!

Анонимен каза...

Така като гледам колко народ се е събрал, "Спасяването на кръста" се превръща в културно събитие Номер 1 на Троян !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |