За водосвета на българските бойни знамена на Богоявление

* Тъй като в сражение те били безмълвни свидетели на кръвопролитие и насилие, чрез Богоявленския водосвет се очистват
 и така се връща тяхната святост
 
10-те реда на „Традиция”

С материал за благославянето на българските бойни знамена на Богоявление стартира рубриката „10-те реда на „Традиция”, водена от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката ще представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

НА 6 ЯНУАРИ Православната църква празнува деня на светото Богоявление. Вероятно с утвърждаването на християнството в Източната римска империя Великият богоявленски водосвет придобива познатото ни и днес значение на държавен ритуал, който събира на едно място държавната власт, църквата и войската. След приемането на християнството от българите този ритуал навлиза в някаква степен и в нашите воински традиции. На този ден се благославят бойните знамена на българската армия с богоявленската вода. Тъй като в сражение те били безмълвни свидетели на кръвопролитие и насилие, чрез Богоявленския водосвет се очистват, като така се връща тяхната святост, която са получили при освещаването си.

„БЛАГОСЛАВЯНЕТО” на знамената почти винаги се бърка с „освещаване”. Бойните знамена се освещават само веднъж и това става при връчването им на съответната войскова част. А всяка година на Богоявление или Гергьовден чрез поръсването със светена вода те отново са  благославяни. Българската православна църква на всеки воински водосвет отправя молитва към Господ да дарява на войните и техните знамена силата да прогонват всички “неприятности”, т. е. да побеждават противника в битка и да бъдат недосегаеми за него. Гергьовденският водосвет се отслужва специално за войската, като специфичен армейски ритуал, за разлика от  Богоявленският,  когато благославянето на бойните знамена е част от стара традиция. С осветената вода се благославя целият български православен народ, част от който са и присъстващите войскови части.

СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО от турско робство, през 1878 г., тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Паренсов. Богоявление става един от официалните празници на Третото българско царство и като такъв е честван до 1946 г. На този ден във всички гарнизони на страната е отслужван Великият богоявленски водосвет. По този начин се демонстрирало единството на нацията, събирайки на едно  място представителите на трите институции, които символизират държавността: Царят - върховен носител на националния суверенитет и не-зависимост, Църквата като изразител на духовния живот  и Армията, олицетворяваща способността на нацията да защитава своята свобода и териториална цялост. Великият богоявленски водосвет е възстановен през 1993 г.

кап. Дочо Николов,
РК „34-ти пехотен Троянски полк” – Априлци и Троян

24 коментара:

Анонимен каза...

Гледам знаменосеца и асистентките-чиновници в униформа в т.нар. "поделени". В МВР се готвят промени да премахнат първата категория труд за тези по канцелариите. Не е ли време и в армията да помислят по въпроса. Тези неслучайни мадами в униформа, чиито задни части вероятно са плоски от седене зад бюрата , а и офицерите им, които не знаят що е полигон, студ, палатки и т.н. ще се пенсионират по едни и същи правила заедно с истинските военнослужещи ! Между другото тримата със знамето са в грубо нарушение на Уставът за Войскова Служба,относно разделът му за носене на военната униформа. Фуражката НЕ Е част от камуфлажната униформа и Уставът категорично забранява смесването на елементите от различните униформи ... Всъщност чиновниците в униформа от т.нар. "поделение" редовно са в нарушение по улиците на Троян. Ходят без фуражки, ядат по време на движение и т.н. Кому е нужно на всичката ни беднотия, тези длъжности да се заемат от военнослужещи ! А и не е честно спрямо истинските офицери и сержанти, които служба служат ...

Анонимен каза...

Подкрепям...

Анонимен каза...

Това смесване на униформите е нарушение, но още по-голямо нарушение на устава и министерска заповед е, че се извършва ритуала водосвет на бойни знамена а в.ф.24430-Троян няма такова знаме, така че това "мероприятие" е една бутафорна пародия за кефа на някои военни, каквато пародия са всъщност и гащниците от "Традиция".

Анонимен каза...

Това това тука не трябва да е "военно" поделение.
Вземат по 1 шапка с пари, а 80% от тях и гащите не могат да си обуят правилно. Само знае униформата, пагона и да мине до 7.55 портала.
Те и с оръжие не могат да боравят повечето от тях.
Да не говорим за изпита им на стадиона, като повече от половината са в категория 100+ и няма как изобщо да се справят, но това не се гледа.
Но най-гоуемият военен сега продължава да си прави плосък д-то на топло в общината.

Анонимен каза...

За каква Българска армия говорим...а за военното формирование в Троян нямам думи. Вкараха цивилни лица, повечето от които изобщо не знаят защо са там. Свършиха ли се хората с нужното образование? Всичко е една пародия...

Анонимен каза...

Военното формирования в Троян си е добре, военнослужещите са били и по студовете на полеви учения и по мизерията на 4-5 месечни летни командировки за полева работа, но началството му в момента е трагично (орел-рак-щука)!

Пламен Дановски каза...

Голяма работа сте това Анонимните Народа и Държавата никога не може да разчитат на вас защото сте много смели когато сте анонимни иначе сте лайна предполагам и в живота си мизерен сте такива . Направете нещо за хората и те да оценят кое е по доброто.

Анонимен каза...

А ти кво си постигнал бе ?На твоята възраст Кърт Кобейн отдавна се е бил самоубил, а ти какво ?

Пламен Дановски каза...

А ти кой си ма.

Анонимен каза...

троян богоявление
http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/53587/

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Дочо Булгуров каза...

Каквото и да приказва другарят Дановски, тези двенките едва ли в живота си са виждали войнишка палатка, едва ли са яли от войнишко канче, едва ли са пиели разстопен сняг, едва ли са давали въоръжен наряд и едва ли са назначени "случайно". А относно "4-5 месечните командировки"- в коя държава е било това, защото на нашите географски ширини лятото е само 3 месеца. "Полевите учения в студа" също са ми много интересни....От какъв зор, имайки предвид спецификата на картографската фабрика

Анонимен каза...

Булгуруууууув, куха лейко, като не ти е ясно нещо недей лая като гладна мастия по месечина. Понякога командировка за полеви измервания се е излизало веднага след Гергьовден и се приключвала в началото на октомври, а понякога и на ноември. А на полеви занятия се е излизало винаги в началото на март и са построявани специални геодезични мрежи, привързване на огневи позиции, пренасяне на координати чрез дълги полигонови ходове, оперативно обновяване на топографски карти, та хората там са си много добре подготвени професионално. Военщината не им е много присъща, но както се казва където свършват уставите започват ВВС, а където свършват ВВС започва Военно-топографската служба!

Анонимен каза...

Бре, бре, бре ...Много тежка служба, няма спор ! Ама като не им е присъща военщината-да им свалят униформите. И без това ходят из града като мобилизирани цигани. В топографската фабрика може да бъдат и цивилни. Иначе явно не ползват най-новите технологии, щом обикалят като преди 20 години. Ами да ползват поне Google Earth, завалиите.

Светлана Ценова каза...

Неуважаеми господа Анонимни,
за да давате мнение, първо трябва да може да погледнете малко по-надалече от върховете на носовете си! Да направите нещо за това общество и едва тогава да плюете тези, които правят! Защото почти цялото ни общество се състои от такива дребни душици, на които все някой друг им е виновен, но не си вдигат задниците да направят нещо по въпроса!
Така че, що не организирате едно-две културни събития, да отидете да помръзнете 4 -5 часа навън на студа, или просто да уважите едно такова, и тогава да изразите мнение! Докато си седите на топло вкъщи, оплювате хората които се опитват да направят нещо за да запазим българското в нас, може да си изказвате мнението само в тоалетната....насаме... и после да пуснете водата!!!

Ценко Светлин каза...

Уважаема Светлана Ценова, години наред съм стоял начело на строя на моите войници на този ден. Строй с истински бойни знамена... Строй с истински войници ! Тези на снимката са далечно тяхно подобие. Разбира се , че е хубаво да се съхранят традициите, но не с пародийни опити !

Unknown каза...

Колко мъжко само, Господин Булгуров!! Впечатлена съм! От къде тази ”прозорливост”? По рождение ли Ви е, или я придобихте благодарение на повишените Ви нива на тестостерон през пубертета?! Не си обяснявам също, защо си мислите, че Ви е позволено да се изказвате, меко казано, обидно и подценяващо за хора, които съвсем не познавате! От гореизброените „достойни за гордост” преживявания, мога да отбележа, че единствено вода от разтопен сняг не съм пила. Не защото не мога, а защото винаги съм се подсигурявала с достатъчно вода. А за „случайности” при назначаването, на която и да било от тези „ДВЕНКИТЕ” , разбира се изобщо не може да се говори. То става след конкурси, изпити, проучвания, прегледи (включително и психо), както и изисквания за необходимото образование и т.н. , на които сме отговаряли и отговаряме на 100%. Били сме по военни курсове по-дълго, от колкото Вие сте били в казармата вероятно, но това въобще не е важно. Работата е в това, г-н Булгуров, че на тази Българска Армия не са им нужни само войничета, които да могат единствено да живеят в палатки и да ядат от канчета. Разликата между нас и тях е, че ние знаем и умеем значително повече. Невежеството Ви, относно естеството и важността на дейността, която се извършва в Троянското поделение, има впечатляващи размери! Раздутото Ви Его сигурно е застанало пред лицето Ви и пречи на правилните Ви възприятия. Желая Ви скорошно оздравяване! от една от Двенките

Дочо Булгуров каза...

Петрова, Петрова ...Да ги разправяш на някой друг тези, ама не и на бае си Дочо, който има 30 години служба в армията. Ама служба.... Определено знам какво е истинска служба и какво не е . Не споря нито за това , че вашите умения са специфични, нито за важността на ВТС. Просто е време всички длъжности, които не е нужно да са военизирани, да станат цивилни. Просто за малката ни армия и бюджет, както и на бедната ни държава е нужно известно преосмисляне на доста длъжности, които спокойно могат да бъдат цивилни . Апропо- бил съм в комисии по приемане на т.нар. "кадровачки" и знам много повече по въпроса, отколкото си представяте. Относно снега-нямах предвид ежедневно походче, каквито вероятно си правите, а двадесет дневен палатков лагер при -20 градуса. Така, че може да си говорите до утре, ама не и на Дочо Булгуров :-)

Впечатлен каза...

Това се казва мъжко момиче,излиза с името и лицето си и си казва нещата по мъжки без страх. Браво,Павлина! От такива мъжки момичета се нуждае и армията ни, и България. Пък и хубавица!

Анонимен каза...

Смятай?!??!В някакъв си форум в интернет, някой си бил пишел с името си и снимката имал даже!!!Е,и?

Unknown каза...

Защо такива статия, която ни дава ценна информация е нужно да се запълва с хейтърски коментари? Защо изобщо администратора позволява такива статии да се коментират? Това е статия която носи информация , а не злоба на хората. Сега малко към коментиращите анонимни....Чета, че сте се големи пълководци , седели сте в строй и т.н. , даже сте се именували с героя на Георги Русев от Филма "Селянинът с колелото" Булгуров. Хубаво, но защо е необходимо тук под тази статия. Ако имате нещо против армията или нещо лично към някой човек започнете с името си, покажете се...!Да ви пратя един съвет ... когато започвате да пишете, мислете че името ви(с малка буква сте за мен)ще е изписано отдолу. Пишете така, че да можете да застанете с името си зад написаното, ако не можете да напишете името си , не пишете нищо , вие сте НИЩО!Анонимник без лице , анонимник без минало и бъдеще , просто НУЛА. Когато успеете да напишете няколко думи събрани в смислено изречение и сложите истинското си име отдолу, това е вече НАПРЕДЪК. Опитайте !!!!!Най- лесно е да "плюете" но вашата отрова не НИ Е НУЖНА!ПРЕГЛЪТНЕТЕ СИ !

Пенчо Къркаланов ул. Комсомолска 23 каза...

Великият Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир е подписвал фейлетоните си с още много псевдоним, за да не се знае кой ги е писал : Брей, Два пъти фан, Фанфан, Дели Димо, Ер малък, Ъ, Максим Гладний, Мария Василева, Оскар Бум, Пилот, Сечко-Бечко, Стрелец, Фанко Фтичката, Чанка-Чунга, Шлук и Яу, Яу, Ч., Чуд. и още десетина др. И е "плюел" "анонимникът" здраво с тези си различни имена. Анонимник, хахахахаха !

Анонимен каза...

Някой се прави на Чудомир хихихихихи

Анонимен каза...

Когато някой пише за неща, които са очевидни и всеки може да се убеди в това, че са верни-защо са нужни имена ? Друг е въпросът, ако се черни накому името или се клевети анонимно някой. Тогава наистина анонимността е жалка ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |