По-мащабно на Св. Спиридон

* В три дни, с поредица от събития – започна с изложбата на Николай и Ралица Йовкови * За втора година занаятчийско дефиле с
 духова музика по улиците на Троян; в Орешак – 
изложба „От раклата на баба” 
12 декември
Занаятчийското дефиле по пътя към храма
12 ДЕКЕМВРИ, денят на св. Спиридон, е изконен и тачен троянски празник - тъй като светецът е покровител на грънчарите и народните майстори (занаятчии), а троянските грънчари и народни майстори винаги са били сред първенците в страната, и като количество, но най-вече като майсторлък. Тазгодишното честване бе замислено по-мащабно - в три дни, с поредица от събития и бе кръстено Празници „Троянски майстор”.

СПИРИДОНОВИТЕ ДНИ започнаха на 10 декември с една забележителна изложба – заедно в троянската галерия „Серяковата къща” се представиха баща и дъщеря Николай и Ралица Йовкови, трето и четвърто поколение керамици от рода Йовкови. Съмишленици, работещи в едно ателие, свързани творчески, но вървящи в различни посоки – тя съчетаваща традиционното с авангардните си арт търсения, той „преповтарящ” по своя неповторим начин образците на традиционната троянска керамика и особено на търновското сграфито. Повече за изложбата ще прочетете в отделен материал, но горещата ни препоръка е непременно да я видите – можете да го направите до 15 януари.

СЛЕДВАЩОТО събитие от тазгодишния Св. Спиридон бе откриването на обща изложба на Задругата на майсторите – Троян на 11 декември. Домакин на проявата бе новият троянски Информационно-културен център. Представени бяха произведения на майстори от различните занаяти – керамика, тъкачество, дърворезба, ножарство, медникарство, иконопис… 

Отец Стефан благослови изложбата "От бабината ракла"
Сред гостите бе и почетният гражданин на Троян художникът Милко Диков (вляво)
РАЗБИРА СЕ, кулминацията бе на самия 12-ти. Първо в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак - с изложбата „От раклата на баба”; показани бяха тъкани (китеници, черги, покривки и др.), носии, бродерии, дело на сръчните ръце на нашите баби. Част от показаното бе от частната колекция на Ценка Джамбазова, също член на троянската Задруга на майсторите. Изложбата бе открита от директора на НИХЗИ Иван Чакъров и благословена от отец Стефан от Троянския манастир, а сред гостите бяха зам.-кметовете на Троян Поля Димова и Ангел Ангелов, почетният гражданин на Троян художникът Милко Диков и др. 

Духовата музика на Бойко Ковачев води шествието
Отец Марин освети знамето на троянската Задруга на майсторите
НО НАЙ-АТРАКТИВНОТО събитие беше в Троян – провеждащото се за втора поредна година дефиле от Музея на занаятите (МНХЗПИ) до църквата „Св. Петка”. И този път процесията не бе многолюдна - най-отпред с иконата на св. Спиридон вървеше първомайсторът керамик Николай Йовков, ритуалното коливо носеше друг известен керамик – Румен Георгиев, а обредната погача бе в ръцете на колежката им Надежда Христова, след тях имаше още няколко представители на гилдията. И някак от самосебе си се налагаше сравнението с първото първомайско шествие в Троян (1901 г.), когато седмина музиканти водели шестима манифестанти. Паралелът пък бе почти неизбежен – по причина, че шествието на майсторите, водено от десетина млади музиканти от класа по духови инструменти на Бойко Ковачев, начело с учителя си, мина покрай паметника на първите манифестанти. Дефилето не бе многолюдно, но достатъчно шумно, весело и имаше важна мисия – да занесе в храма знамето на троянската Задруга на майсторите, за да се извърши освещаването му. Църковният ритуал по освещаването извърши председателят на храма отец Марин, а сред присъстващите имаше немалко гости.

ПО-КЪСНО в Музея на занаятите бе отбелязана 100-годишнината от рождението на прочутия троянски грънчар Стоян Йовков. В памет на дядо си внучката му Ралица Йовкова подари на музея своя актуална керамична колекция. По време на Спиридоновите дни музеят организира и благотворителен базар, като събраните средства ще бъдат дарени за подпомагане на социално слаби ученици от Художествената гимназия в Троян (НГПИ „Проф. Венко Колев”).

Т21
 
Още по темата:

3 коментара:

Бианка Павлова каза...

Честит празник,Майстори!

Анонимен каза...

Ето че в Троян се случват и хубави неща. А на майсторите - Честит празник!

Анонимен каза...

Поздрав за празника:
https://www.youtube.com/watch?v=ZiTPAOghmrQ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |