Публичен дебат за новата организация на движението

* Окончателният проект на актуализирания ГПОД на Троян ще бъде представен на 15 декември * Възловите моменти: кръгово при Вила „Ванна”, светофари под болницата, 13 „легнали полицаи”  * „Стара планина” при Малкия пазар еднопосочна?
Гореща тема
На обсъждането: Донка Михайлова, инж. Любомир Георгиев и инж. Любка Николова
НАД ДВА ЧАСА продължи общественото обсъждане  - 30 ноември, залата на Община Троян - на проекта за актуализация на Генералния план на организация на движението (ГПОД). Дискусията започна с обзор на дейностите по подготовката на актуализацията, направен от кмета Донка Михайлова; а конкретни разяснения по проекта на новия генерален план дадоха проектантите инж. Любомир Георгиев и инж. Любка Николова от столичната фирма ЕТ „Були”, изготвили настоящия ГПОД на Троян през 2004 г. В разискванията участва и началникът на РУ на МВР – Троян гл. инсп. Марин Ичев, както и представители на местния бизнес, директори на училища, общински съветници, граждани.

В НАЧАЛОТО Донка Михайлова подчерта, че актуализацията на ГПОД е етап от активните дейности по реорганизацията на движението, провеждани от Община Троян през последните няколко месеци. Направи и следното напомняне: „Достатъчно сериозен повод за всички тези действия е фактът, че през тази година Троян загуби две деца. Това, че инцидентите не се случиха на територията на общината по никакъв начин не може да ни успокоява“.

СЪЩИНСКАТА работа по актуализацията на ГПОД започва през лятото (м. август) с анкета сред гражданите за дефиниране на проблемите в организацията на движението в Троян и на най-конфликтните зони. Допитването посочило три основни проблема: циганските каруци, рисковите кръстовища и високата скорост. Варианти за актуализация на ГПОД били обсъдени в общинската Комисия по безопасност на движението и с представители на полицията. „Въвеждането на новия ГПОД на Троян ще предизвика доста напрежение сред хората, но трябва да се случи именно заради безопасността на всички ни”, обобщи г-жа Михайлова. 

Сред участниците в обсъждането, с микрофона - общинският съветник д-р Петьо Маринов
КАКВО споделиха експертите? Инж. Любомир Георгиев обясни, че ГПОД цели създаване на оптимален режим на движение, спиране и паркиране на ППС, както и безпроблемно и удобно движение на пешеходците и че всеки подобен план има давност 5 години. „Чест прави на Община Троян фактът, че възлага актуализацията на този план. Малко са общините, които към момента имат актуален план за организация на движението“, заяви инж. Георгиев. Експертът изнесе и конкретни цифри и факти по подготовката на новия ГПОД на Троян.

НАПРИМЕР - че преброявания, правени през месеците август и септември на 18 възлови троянски кръстовища, сочат твърде високи нива на трафика  Моторизацията като цяло в града също е много висока и далеч над средното за страната – в Троян на 1000  души се падат 707 автомобила, а за страната този показател е 400 на 1000.  Две от проблемните кръстовища, при Вила „Ванна” и под болницата (пресечката на ул. „Радецки” с ул. „Христо Ботев”), са с изчерпани пропускателни възможности: при първото - в едната лента в натоварените моменти преминават 800 автомобила при пропускателна способност 600, при второто натовареността е 700 автомобила, което също е доста над допустимото.

ИНЖ. ЛЮБКА НИКОЛОВА показа цялостните промени, залегнали в актуализирания ГПОД на Троян – сигнализация, указателни табели, транзитно движение, товарно движение, предимства и посочност, режими на движение, масов градски транспорт, спирки, пешеходни пътеки, включително т. нар. „легнали полицаи” (схемите могат да се видят в сайта на Община Троян). Инж. Николова подчерта, че намеренията на Общината за изнасяне на републиканския път II-35 на десния бряг на реката (с построяването на нов мост при бензиностанция „Лукойл”), което ще измести транзитния трафик и ще облекчи същинската градска част, напълно съвпада с препоръката на експертите.

Поредна катастрофа на кръстовището под болницата, м. октомври 2013 г.
В ХОДА на обсъждането се достигна до съвпадение между експертните становища и гражданското желание за организацията на движението в три невралгични участъка – кръстовищата при Вила „Ванна” и под болницата и района на т. нар. Малък пазар. Споменатото кръстовище при Вила „Ванна”, което безспорно е една от най-конфликтните и опасни пътни точки в Троян, да стане кръгово, а на кръстовището под болницата да се монтира светофарна уредба*. Остра бе дискусията за организацията на движението около Малкия пазар, като консенсусният момент тук бе, че ул. „Стара планина” в този участък трябва да стане еднопосочна.

ОКОНЧАТЕЛНИЯТ ПРОЕКТ за актуализация на ГПОД на Троян ще бъде представен на 15 декември.

Т21 

* Ще припомним, че поръчаната от Община Троян в края на 2013 г. експертна оценка за двете кръстовища - при Вила „Ванна” и под болницата, извършена от екип на фирма „Виалукс България” ЕООД, бе със съвсем различни изводи. Управителят на фирмата инж. Николай Васков тогава заяви пред общинската Комисия по безопасност на движението, че споменатите две кръстовища нямат достатъчна натовареност, която да изисква светофарна или друга по-специална уредба. „Резултатите сочат едно – светофарни уредби не са необходими, те само усложняват движението и ще доведат до задръствания”, бе оценката на експерта; препоръката му - да се поставят изкуствени неравности („легнали полицаи”) и по „2-3 знака преди кръстовищата” по възможност с диамантено/светещо фолио. Остро несъгласие с тази оценка изрази началникът на РУ на МВР гл. инсп. Марин Ичев (виж „Решиха за кръстовището под болницата, временно” в бр. 43/2013 г. на Т21 – бел. ред.). 

Из обяснителната записка към ГПОД на Троян,
 м. юли 2004 г.

Град Троян е разположен на площ от 701 ха и може да бъде причислен към малките планински градове в страната с население под 30 хил. души. Характерен е с многото махали, част от които вече са приобщени към града. Последният общ градоустройствен и транспортен план на града е от далечната 1980 г., ГПОД е изготвен за пръв път през 1986 г. Троян не разполага с данни за общата дължина на уличната си мрежа, като причината е в непрекъснатото приобщаване към града на махали, които отстоят на значително разстояние; при всички случаи обаче общата дължина на улиците е над 70 км.

Проблемът с паркирането е особено остър, Троян винаги е бил с много висока степен на моторизация. Особено остър е този проблем в централната градска част. Но липсата на паркоместа не може да бъде оправдание за водачите на МПС да паркират на първостепенната улична мрежа, включително и в самите кръстовища. Намесата на органите на КАТ следва да е енергична. За зареждането на търговските обекти трябва да се намери някакъв режим. За ликвидиране на проблема „човек – автомобил” в Троян трябва да се направи още много.

инж. Любомир Георгиев, инж. Любка Николова

Още по темата:

30 коментара:

Анонимен каза...

Че са натоварени и двете кръстовища и трябва нещо да се направи е повече от ясно! Но ме смущава идеята за кръгово на Била Ванна, там мястото е малко, за да се направи кръгово ще се наложи да се намали съществено градинката! Защо и там да няма сфетофари, както се предвижда за кръстовището под болницата?

Анонимен каза...

Дано най-после да се реши този проблем.Не разбрах само какво е решението за циганските каруци и безразборните разходки на коне,кози и други животни без какъвто и да е бил надзор около циганските квартали- най-вече по пътя за Балабанското.

Анонимен каза...

И аз считам, че е по-удачно, а и по-евтино, на кръстовището на "Вила Ванна" да има светофарна уредба, вместо кръгово движение. Така би се решил проблема ефективно и успешно, с по-малко пари и усилия. Нали се сещате иначе докато се направи това кръгово колко време ще бъде участъка в ремонт, как ще се блокира движението за дълго време и ще се похарчат пари без смисъл.

Анонимен каза...

На Вила Вана задължително кръгово, по този начин ще се получи забавяне и сливане на движението , не спиране и пресичане. Това е най-безопасно доказано и в практика! Светофара ще направи тапа по Христо Ботев и труден левия завой без значение от къде ще се завива.

Анонимен каза...

Кръговото е единственото правилно за кръстовището под Вила Вана.При Пазара стана добре и вече няма никакви проблеми а преди беше ужас...

Анонимен каза...

Може да стане малко по бавно кръговото , но е с пъти по-безопасно. Представете си на зелен светофар по Ботев с каква скорост ще мине типичния троянски пилот с 25 годишен чипосан Голф и някой дядо които слиза по Вила Вана и за първи път вижда светофар???

Анонимен каза...

За чипосания голф може да има повдигната пешеходна пътека. Кръговото е безопасно, когато кръгът е с по-голям диаметър, а там няма достатъчно място. Слизащите по стръмната улица пак няма да имат видимост наляво. Ще отидат зелените площи, но пък могат да се свият повече пари. А както се чистят улиците в Троян, при спускане от вила Вана бая народ ще одрусва кръговото през зимата.

Анонимен каза...

Хора не се занимавайте с глупости кръговото е най-разумното решение и най-безопасно. Примерно в Плевен има няколко кръгови с малък диаметър и кръстовищата са по-малки и по -натоварени. Кой ще подържа светофарите изправни,като се развалят пак става старото кръстовище.

Анонимен каза...

На 19 април 2013 год. в Т21, споделих мисли по повод поредното решение на комисията по безопасност на движението за малкия пазар. За пореден път ги припомням:

"1. До "бар 12" ще сложат знак, но какво от това, като няма полиция да контролира?
2. Какъв ще е ефекта от монтирането на предпазната ограда?
Ами повече хаос! Защото ще има повече задръствания от влезли в зоната на паркинга частни коли, бусове и камиони за зареждане на павилионите със стока, разни мангали с каруци и т.н. Или казано по-друг начин – на паркинга зад пазара няма никаква организация!
3. Как ще се облекчи движението на МПС-та по ул.”Стара планина”, като се отрежат двете липи до общинската къща? Ами никак!
Защото там проблема не е в пешеходците, а в натоварения автомобилен трафик! И решението е в разтоварването на трафика.
4. На мястото на общинската къща ще има паркинг!
ОК! Но тази къща кога ще бъде съборена – след месец, два или година? Някой да е поставил срок за събаряне? Не, не е!
5. Преместване на стоянката на такситата по-нагоре по улицата!
Извинете, но що за предложение е това? На тая стоянката въобще не й е там мястото – който е минавал в натоварен трафик знае за какво става дума.
И какво означава такситата да се преместят нагоре, и къде нагоре? Щото там е подхода към ул.„Еделвайс”, т.е. не става. Остава само отсечката до пресечката с ул.”Каравелов”. А сетете се дали някой таксиджия ще се забие там. Още повече, че хората от насрещния блок си спират колите, че даже и камиони има.
6. Ще се забрани десният завой, на излизане от паркинга на малкия пазар! При положение, че от другата страна ще има предпазна ограда си представете, какъв цирк ще става, и дали някой ще спазва този знак!
7. Вече има положен тънък асфалт зад малкия пазар, и временно е решен проблема с калта и мизерията, но не и с организация на движението! Но каква е переспективата?

След повече от една година се случи това, което предвидих, а именно:
По т.1 – ами полицията още я няма! Но я няма в цялата страна!
По т.2 – хаоса е виден! Колоритен! Триизмерен!
По т.3 – липите още не са отрязани! Но и да бъдат, проблема с движението ще си остане.
По т.4 – на мястото на общинската къща няма паркинг! И срок за събаряне няма – ето така се размива отговорността.
По т.5 – и такситата си стоят на същото място! И ще продължават да стоят!
По т.6 – е..., съдете сами.

Казах, че повече от 20 години мизерията, кочината - „Малък пазар” продължава да „радва” жителите и гостите на града. И въобще няма визия за развитие на този район! Очевидно няма и воля от властимащите да решат въпроса в полза на хората, а и на бизнеса.
Факт!

Та така, за две години и половина нищо ново под слънцето. И ви гарантирам, че ще е така още толкова.
Весели празници!

Анонимен каза...

Вие що неотидите в интервала от 7:30 до 8:30 сутринта да пробвате да завиете от Вила Вана надолу по Ботев. Първо се кръстиш,после завиваш. Със светофара всички леви завой ще са такива! А пък кой какво ще открадне е друг въпрос,тука се говори за безопасност!

Анонимен каза...

7- ми ти сигорно нямаш книжка или не си активен шофьор извън Троян. С кръговото ще се намали скороста на движение ако кръговото е с предимство (което е правилно) тези които карат направо по Симеон Велики и изкачват урвата те ще прекъснат или забавят трафика по Ботев,който идва от Ловеч и така ще може този който се спуска по Симеон Велики да направи безопасен ляв завой като върти кръговото.

Анонимен каза...

Браво Доцкеееееееееееееееееее

Анонимен каза...

11-и, разходи се до кръстовището и виж къде може да е кръговото - в градинките. Тия, които се спускат по Симеон Велики ще трябва да завият първо леко надясно и после да въртят наляво над 270 градуса. Видимост пак няма да има, нито от Симеон Велики, нито от Ботев в посока центъра. Ако се бутне ъгловата къща, става. Кой ще е с предимство? Основният трафик е по Ботев. Светофарите имат секции и само за ляв завой (тая секция е важна по Симеон Велики), десният завой може да е както във Варна. С кръговото и пешеходците ще почнат да се кръстят. Да, светофарите се чупят отвреме на време, но ако някой се бодне в кръговото зимата - то остава блокирано за бая време. Недай боже да се замота и някой тир. А го знам, защото съм пътувал и по-далеч от Плевен.

Анонимен каза...

11-ти ти сигурно си пътувал с влак по далеч от Плевен, и май наистина не си излизал от Троян с кола ,която си карал.

Анонимен каза...

Извинявай 11 , исках да кажа 13-ти

Анонимен каза...

13- ти , аз живея на това кръстовище и те уверявам,че доста често го гледам ,това е моето мнение и го споделям. Минавам 12 000 до 14 000 км на месец в цяла България , на такива проблемни кръстовища всички се стремят да има сливане на движението,а не пресичане. Говоря само и единствено за безопасност. Тук наистина може би ще трябва да се отнеме някаква част от градинката,но заради безопасността на всички е по добре.

Николай каза...

Мисля, че решението "Стара Планина" да е еднопосочна, е повече от очевидно, макар да имам горе-долу еднакъв брой аргументи относно посоката на движение (но пък решение за това май е взето така или иначе).
Друго нещо ме озадачава - отсечката по "Л. Каравелов" между "Тома Хитров" и "Стара Планина" в момента е не просто забранена за паркиране (защо изобщо?), ами и двупосочна след ремонта (подозирам, че просто са махнали и забравили да върнат знаците). Не разбирам тази непоследователност в логиката спрямо улицата като цяло и не виждам функционални ползи (или поне необходимости) от това.

Анонимен каза...

Сега е моментът да се реши проблемът с циганските каруци, защото изборите минаха, а следващите са още далеч. Отложи ли се този проблем, ще дойдат следващи избори и санкции пак няма да има . Трябва да е ясно , че градоначалничката вече е член на Политбюро на Партията и изискванията към нея от страна на Генералния секретар за повече ромски гласове по време на избори са естествени, изхождайки от тенденцията към прогресивното намаляване на гласовете на червените бабички.

Анонимен каза...

В съседна Румъния е пълно с малки кръгови.Във всяко село и градче от Гюргево до Букурещ има по няколко и няма никакъв проблем с преминаването.Нагоре из Трансилвания също е бъкано от кръгови с малък диаметър

Анонимен каза...

Много ми харесват във Варна покрай плажа там е адски натоварено лятото и са малки кръгови ,но поемат много трафик.
Конфликтните точки се делят на три вида – пресичане, вливане и отливане . Нека да сравним едно обикновено четириклонно кръстовище, регулирано с пътни знаци, и едно четириклонно кръгово кръстовище с една лента за движение в кръга. В първото кръстовище броят на конфликтните точки е 32 бр. – 16 пресичания, 8 вливания и 8 отливания, докато при кръговото броят на конфликтните точки е само 8 бр. – 4 вливания и 4 отливания, т.е. възможните места за съприкосновение се намаляват с цели 75% и в същото време напълно се елиминират конфликтните точки тип пресичане, които са установени да бъдат най-опасни и с най-тежки последствия при възникване на ПТП.
Постигането на ниска скорост на движение в подходите и в кръга е другия ключов фактор за безопасността. При приближаване към кръгово кръстовище, регулирано с предимство за „левия”, водачите са длъжни да намалят скоростта си или дори да спрат. Относителната разлика в скоростите между входящи и циркулиращи превозни средства намалява, а това води до ограничаване сериозността на инцидентите. От друга страна се опростяват действията на водача от второстепенното направление (входа). Той трябва да действа така, както когато се намира на обикновено Т-кръстовище с еднопосочно главно направление (платното за кръгово движение) и му е разрешено единствено дясното завиване

Анонимен каза...

Да се твърди, че кръговите били опасни при малък диаметър е смешно. Просто показва, че тези, които твърдят това никога не са ходили в западна Европа, където навсякъде трафикът е отрегулиран по този начин. Без значение колко е голямо населеното място, или пък самото кръгово!

Анонимен каза...

И едно друго предимство за кръгово,което не се използва много,но е важно а именно обръщане в обратна посока.

Анонимен каза...

А стига ревали за градинките. На 200 метра оттам има прекрасна гора, баири колкото щеш, тук става дума да се адаптира кръстовището към днешните условия. Аман от ревалници, само и само да има спор и да се плаче за нещо. Ако кръгово е решението на проблем, прави се и толкова. Ай ше ви таковам зелената градинка.

Анонимен каза...

23 много си изнервен като не искаш недей да четеш тук не нужно да ругаеш. Мога да ти препоръчам един сайт за да се поуспокоиш.http://www.bezplatno.net/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0.html?confirmed=yes

Анонимен каза...

Пък хванете да си научите тъпите кучкотевици какви са правилата за преминаване през кръгово. Защото 90% от въпросните "ВИП" дами, които са се качили на някакъв джип и очакват всички да се отдръпват и да им дават път.
Някой път ще се затрият и те самите с глупостта си.
След това ще трябва да си търсите нова любовница.

Анонимен каза...

Препоръка към Възложителя, а от там към Проектанта: Ако се вземе решение за регулиране на движението със сфетофарни уредби на едно или няколко кръстовища Ви препоръчвам в заданието за проектиране да изберете интелигентни контролери които с магнитни решетки да обследват транспортния поток и в реално време да променят времетраенето на светлинната индикация на сфетофара. Така ще избегнете "тапи".Също така пак в интерес на регулиране на транспортния поток/разбирай в интерес на гражданите/ при поставяне на 2 или по-вече сфетофарни уредби на една улица е необходимо да са свързани контролери с цел получаване на "зелена вълна". Успех! М/SI

Анонимен каза...

Не се плашете. Най-лошото предстои. Ще има
бум на ПТП-та. Ако виновният е към Лев Инс ще имате честта да се сблъскате с поредното недоразумение Георги Монев, който няма да Ви опише няколко щети, останалите ще са с по-лека степен.
Накрая като за капак от самата компания ще Ви изплатят някаква смешна сума, която е с 30-40% по-ниска от реалната.

Анонимен каза...

26-ти - полезен съвет.но най-вероятно проектантът или не е чувал за тези новости или ще спести вложението за да има по-голяма печалба.Като гледам други общински проекти са все 2 крачки назад с технологиите.Оправданието е че няма пари.Но истината е от незнание.
А за движението по троянските пътища е необходимо един резервоар гориво и да се мине по улиците с кола да се види кое е удобно и кое не.От биурата няма как да стане тази работа.

Анонимен каза...

25-ти, точно така!В Троян изглежда е въпрос на голям престиж за мъжа да купи джип или луксозна кола на "кухата си лейка", демонстрират материално благополучие, не слизат от колите, а къде отиват - едно безцелно мотаене, да има навалица.

Анонимен каза...

Така е 29-ти, колкото повече пъти мине нагоре и надолу, толкова повече лапнишарани ще я забележат. На няколко пъти идвайки от ловнорибарският с намерение да продължа към автогарата пред от моста над реката са преминавали разни такива индивиди, които нито поглеждат вляво какво става, нито намалят. Просто преминава транзит през кръговото.
По принцип такива не живеят дълго, но може да завлекат и някой невинен човек.
Иначе наистина Г. Монев е едно голямо недоразумение. Тази изкукала пенсия само мизерии прави. Даже един негов комшия от село едва са го удържали да не го убие с лопатата :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |