Това става нетърпимо!

* Можем ли да съберем сили и с общата воля на власти и гражданско общество да забраним движението на каруци в Троян?
Предизвикано
Каруцата, задръстила вчера движението по най-натоварената троянска улица
ТОВА става нетърпимо. И да оставим настрана, че е тъпо, грозно, мръсно, нецивилизовано, неадекватно, но по-същественото – носи реална опасност за живота и здравето на троянци и гостите на града ни. Проблемът е ясен – циганските каруци, които са напъплили като насекоми Троян, включително най-централните, най-представителните и, по-важното, най-невралгичните места.

СЕГА конкретно, за да не бъда голословен. В петък, 28 август, късния следобед около 18:00 ч. се прибирах в Троян след пътуване до Габрово и карах по ул. „Христо Ботев”, която поема голяма част от троянския трафик и е част от републиканската пътна мрежа. И в една от най-натоварените отсечки в централната градска част – преди кръстовището под Вила „Ванна”, циганска каруца създаде бъркотия, която бе на косъм да доведе до верижно ПТП. Каруцата бе без задължителната регистрационна табела, каквото е изискването на Наредбата за организацията и безопасността на движението на територията на община Троян, приета на 25 юли 2013 г. и актуализирана през м. март 2015 г. (апропо, дали някой съблюдава дали и как се изпълнява тази общинска наредба – бел. моя), нямаше ги и задължителните знаци за сигнализация, изисквани от Закона за движение по пътищата – но това е най-малкото.

Без думи
ПОТОКЪТ от автомобили бе голям и циганското конче (животинката не е виновна и също е потърпевша от цялата работа, но то е отделна тема – бел. моя) колкото и да се напъваше, не можеше да ускори движението на талигата. Това доведе до задръстване, а играта загрубя жестоко, когато водачът на циганското ППС без никакъв сигнал започна изпреварването на бус, спрял при блок „Демокрация”  - отзад върволица от коли, отпред поток от коли, а каруцата и каруцарят си праскат, сякаш са си у дома (в катуна). За радост се размина без сблъсък и пострадали, но можеше да стане много лошо, кърваво. В каруцата се возеха и две дечица, едното съвсем невръстно, а другото, малко момиченце, дори бе седнало на канатата напук на всякакви правила за безопасност.

Случилото се ме предизвика за пореден път
 да задам няколко въпроса:

1. Контролира ли някой изпълнението на чл. 26 от общинската Наредба за организацията и безопасността на движението, разпореждаща всяка каруца в Троян да има поставена регистрационна табела (ал. 7) и водачът й „да носи в себе си свидетелство за регистрация на ППС-то, което управлява” (ал. 9)?

2. Има ли в Троян глобени водачи на ППС с животинска тяга за нарушаване на споменатата наредба и колко са те (глобата за физически лица е от 20 лв. до 500 лв., а за юридически лица и еднолични търговци – от 1000 лв. до 2000 лв.)?

3. Защо троянските улици са заринати с конски лайна и следи ли някой за изпълнението на чл. 15, ал. 1, т. 14 от наредбата, забраняваща „движението на ППС с животинска тяга без престилка за отпадъци, поставена на животното”?

4. Можем ли да съберем сили и с общата воля на власти и гражданско общество да забраним движението на каруци в Троян? Нали сме град, нали държавата ни е част от най-цивилизованата и културна световна общност (Европейския съюз), нали сме в 21. век, нали има други общодостъпни средства за придвижване в града (автомобили, мотоциклети, велосипеди, градски транспорт), нали искаме да живеем нормално, нали на всички ни е ясно, че каруците застрашават живота и здравето на останалите участници в движението?!

Генадий Маринов

13 коментара:

Анонимен каза...

Няма как да стане, господин Маринов. Циганските каруци, фекалии и т.н. не са приятни никому, но да не забравяме, че представителите на БКП ги избират предимно тези с каруците. Нима искате, точно преди изборите някой да загуби гласовете си, щото на "някои" не ни изнасяли каруците, миризмата, бъркотията и въобще-циганията ...? В нормалните градове каруците ВЪОБЩЕ нямат право да се движат (Плевен,Пловдив, София, Варна и т.н и т.н ) Но там не управляват комунисти !

Анонимен каза...

Не е нужно НИЕ да събираме сили. Нужно е само и единствено ОБЩИНАТА да си свърши работата.
Но както каза и #1 - няма желание това да се случи.
Има и друго нещо - хубавичко си помислете за кого ще гласувате след няколко месеца.
Не ме питайте "За кой". Няма да прави агитация.
Всеки сам си решава, но хубаво помислете и не карайте по инерция - ама ние си знаем тези и за тях си гласуваме всеки път.

Анонимен каза...

Кой да има кураж.Дона ли.Тя може само да се усмихва и да го докарва на приказка,а да свърши работа не я търсете.За администрацията на Троян.Пуснете жалба до тях и ще видите какви глупости и недомислия ще бъде отговора и то подписан от Дона.

Анонимен каза...

Прекалихте вече с плюмките, накрая вместо да направите добро, хората така ще ви отсвирят кандидата ,че няма да разберете от къде ви е дошло!Троянци не са тъпаци а и непрекъснато гледаме репортажи, че и в София ви осират центъра, така, че айде БАСТА.

Анонимен каза...

А, аз защо ли виждам колите паркирани на тротоара, а не каруцата, която в крайна сметка се движи там където и е мястото

Анонимен каза...

Дона Михайлова-член на ЦК на БКП (за пред Европа-Национален съвет на БСП, но ние си го знаем какво е). Не очаквайте от тази партия да вземе отношение по въпроса с каруците. По неумолимите закони на Природата активността на електоратът от червени бабички спада и ѝ остават предимно тези с каруците. Няма как заради някакви си неудобства на троянските шофьори, заради миризмата и мизерията, Дона да спре каруците. Всъщност главната мисия на тези с каруците е да гласуват. Затова и предишните кметове са ги заселили в Троян ...

Анонимен каза...

http://m.blitz.bg/news/article/357139

Анонимен каза...

Внимание! Сайтът в предишния коментар е част от групата на Делян Пеевски!

Материалът може да бъде:

* Необективен
* Съдържащ непроверени или неверни факти
* Без втора гледна точка
* Силно манипулативен

Анонимен каза...

Браво за статията на г-н Маринов. Циганският проблем в Троян се разраства и трябва да се вземат спешни мерки. Дори и след изборите да е това.

Анонимен каза...

Ако на мижитурката Генади (бивш комсомолски секретар) му пречат каруците да се пресели в Париж. Жалко е за Троян ако този човек "формира" обществено мнение. Като погледна коментарите 70% от тях се пишат от него а останалите 30% са от перманентно недоволни на които всичко им пречи, дори и собствената им сянка.

Анонимен каза...

Не може да се ограничава циганина избирател с какво ППС да се движи по улиците. Това е недемократично и е нарушение на човешките му права и правата му на избирател. Изобщо онтошението на Т21 към циганите избиратели е крайно тенденциозно и немократично. Няма да се учудя ако някой циганска организация му повдигне обвинение в насаждане на расова омраза-скоро по такъв повод водещите на сутрешния блок по нова тв даваха репортаж и се обясняваха на циганоидна организация които са прочели някъде нещо по въпроса що е това демокрация и дискриминация.

Анонимен каза...

10 и 11, един анекдот: Циганче пита баща си:
–Тате, какво е демокрация ?
– Демокрация, сине е ние да си правим каквото искаме, да не работим, а българите да ни хранят ...
–Ами те, не се ли сърдят ?
–Сърдят се, ама тове вече е дискриминация ...

Анонимен каза...

skinheads

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |