14-годишно момиче бе блъснато на пешеходна пътека

* Пострадалата е със счупен зъб, без сериозни травми; причината за инцидента – моментно невнимание на 42-годишната водачка на лек автомобил „Фолксваген”
Лошо
ВЧЕРА, 26 август, в късния следобед около 18:20 ч. 14-годишно момиче бе блъснато на пешеходна пътека в Троян – на правия участък в жк „Младост” при т. нар. рязан мост. Пострадалата е със счупени зъб и костици на носа, без сериозни травми. Зад волана е била 42-годишна троянка, шофирала лек автомобил „Фолксваген”. По информация от началника на РУ на МВР – Троян гл. инсп. Марин Ичев инцидентът е станал след моментно невнимание – автомобилът се е движил с разрешената скорост, а пробата за алкохол е отрицателна.

„НЯМА нищо общо с гонките и другите идиотщини по пътя, на които станахме свидетели в последно време. Просто нелеп инцидент, жалко, че пострадалият пак е дете”, коментира полицейският шеф. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1 от НК, предвиждащ затвор до 1 година или пробация.

Т21

Бележка на редакцията

СЛУЧИЛОТО се е лошо и виновникът трябва да си понесе отговорността. Но трябва отбележим, че (и) в Троян вече не е екзотика шофьорите да зачитат пешеходните пътеки и внимателно да пропускат пешеходците. Те (пешеходците) също свикват с това цивилизовано партньорство и все по-рядко притичват по зебрите като подплашени кошути, кимайки почтително в знак на благодарност към „благодетелите” си зад волана. Но да не прекаляваме с оптимизма. Все още го има и другото – водачи, които фучат като добичета точно на най-невралгичните пътни участъци, включително и по пешеходните пътеки. Другояче казано – нашенският бабаитлък, комплексарщина и простотия, избиващи особено ярко зад волана.

ИМА И ТРЕТО – организацията на движението в Троян, един от градовете в България с най-много автомобили на глава от населението (около 25 000 регистрирани автомобила в общината при население 32 хил. души) и най-малко паркоместа, спешно се нуждае от генерален ремонт. Общинското ръководство обяви, че този ремонт е предстоящ и дано се намери оптималното решение. Казваме го, защото не винаги виновните са „обичайните заподозрени” (шофьорите), понякога те насила са превръщани в нарушители и също са потърпевши от пътните батаци.

ВЕДНАГА даваме пример с печално известното кръстовище под Вила „Ванна”, което плаче, не, стене за светофари или кръгова организация на движението. Слизащият по стръмното (ул. „Симеон Велики”) и завиващ наляво автомобил е принуден да дебне, понякога твърде дълго, за да тръгне, но тогава попада на пешеходната пътека; и възможностите са две – или да отнесе някой от преминаващите пешеходци или спирайки по средата да рискува да го пометат колите, движещи се с предимство по ул. „Христо Ботев”. Подобно, критично, е и положението с пешеходците и автомобилите на кръстовището при Малкия пазар и на доста други места. 

21 коментара:

Анонимен каза...

ПЪТЕКИТЕ! ПЪТЕКИТЕ!
Повдигнете пътеките, както е по закон!
Изхвърлете легналите полицаи и повдигнете пътеките!
На повдигната пътека няма пострадал пешеходец!
Повдигнете пътеките в двата края на малкия пазар... и не само...
не е скъпо! животът ни е по-скъп!!! Почва учебната година..
повдигнете пътеките преди всичко....

Анонимен каза...

Сега трябва просто родителите на детето да я вкарат оня заблеяната "шофьорка" в съда и да я одерат едно хубаво, защото в Троян не се зачитат пешеходците.

Николай каза...

Бих дал и аз един глас за надигнатите пешеходни пътеки.
И според статистиката, и според личното ми мнение те драстично променят нещата към по-добро. И не само за пешеходците - направените стриктно по стандарта такива пътеки са много по-безпроблемни - бих казал даже приятни - за преодоляване в сравнение с "легнали полицаи" от всякакъв вид - и модулни, и асфалтови. Дори по характерния български начин височините и ъглите да не са изпълнени съвсем "по канон", негативният ефект е евентуално недотам плавно изкачване. Докато лошо изпълнен асфалтов "полицай" е сериозна травма за пода, генерацията и броните на автомобилите.

Анонимен каза...

А може просто шофьорите да имат малко повече акъл и сами да намалят, че даже и СПИРАТ на пешеходна пътека.
Но понеже акъл няма (най-вече в Троян) ще е така - с легнали полицай и други препятствия.

Анонимен каза...

И кога, аджаба, ще се направи нещо по въпроса за няколкото инфарктни кръстовища в града????? За щастие /за сега/ няма много тежки инциденти, но винаги има първи път.

Анонимен каза...

Наистина,добре,че инцидентът не е по сериозен.
Законът трябва да се промени.Пешеходците да не са с предимство на пешеходна пътека,освен на възлови места,осигурено с допълнителна маркировка..Може да би звучи налудничаво,но съм се нагледал как пешеходци безразсъдно се хвърлят пред коли и камиони само защото са с предимство.Това е равносилно на САМОУБИЙСТВО.В населените места е ограничена скоростта и въпреки това внезапното излизане на пътя дори и на пешеходни пътеки крие рискове.Искам да благодаря на една малка група пешеходци,които са коректни и е удоволствие да им спреш.За останалите мога дълго да ви пиша.
Човешкият живот е най-ценен,но нека първо ние се погрижим за него,а не да разчитаме на другите.

Анонимен каза...

Пешеходците са с предимство! Ако няма пътека, пресичат на мислената пътека по продължение на тротоарите на кръстовищата, има закон и правилник. Имам два случая, в които щяха да блъснат пешеходеца при опит да ме изпреварят, докато спирах на пешеходна пътека в Троян - такси и мотор. Има пешеходци, които ясно показват, че искат да пресичат, има и блейки, които говорят по телефона, пушат или не знаят накъде да поемат. За майките с деца - теглете количката зад вас, така и бързаците след мен ще видят, че някой пресича и няма да ме изпреварват. Иначе ще ви остане само дръжката на количката в ръцете. И помнете: и най-дебелия задник спира по бързо по-бързо от 1-2 тона желязо, не го забравяйте. Дали сте красиви, богати или умни пешеходци, костите хрущят еднакво мелодични на всички. И ако някой ви свирка или присветка, може и да не е в състояние да спре, забравете гордост и закони и бягайте! Иначе, единия в бърза помощ, другия в ареста. Но пък току виж, и двамата в YouTube или Vbox. Вдигнете ръка, за да покажете, че ще пресичате, кимнете или махнете на шофьора за благодарност, малко му трябва на човек.

Анонимен каза...

Евала на последния коментар

Анонимен каза...

6-ти ти си бил ибаси чудото неземно.
Вземи малко да прочетеш някой и друг закон и ще видиш
какви умни неща могат да бъдат написани в тях.
Понеже явно си неграмотен ще си позволя да цитирам няколко членчета от ЗДП:

2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;

Чл. 108. (1) Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно. Това е неприложимо в Троян.

Има и един цял раздел, който можеш сам да си прочетеш: Раздел ХХII
Поведение на водачите към пешеходците

Чл. 117. При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре. Е? няма такова положение - ма той изскочи пред мен. Ами творя работа е да гледаш и да го пазиш.

Чл. 119. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.; доп., бр. 54 от 2010 г.) (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

И още много други.
Така че - този, където е ударил/блъснал детето да го вкарат в съда, да си плати едно хубаво и ако намерят добър адвокат да го тикнат в пандела все за нещо.

Анонимен каза...

9-ти,
Ти си толкова грамотен , че чак си започнал да дописваш законът с плиткоумният си мозък.
От едната страна са водачите на МПС от другата са пешеходците.
В наше време по стечение на обстоятелствата малко хора са без шофьорски книжки,така че почти всички сме и от едната и от другата страна.
Виждали сме безобразия зад волана,както и безумни пешеходци.
Нека бъдем по дисциплинирани на пътя,а не да си цитираме закончета и да злорадстваме.
Аз като бях малък не съм знаел изобщо ,че има закон за движение по пътищата,но майка ми ме беше научила да минавам улицата когато няма коли,а не да се хвърлям пред тях.И до сега си спазвам това просто правило и нямам инциденти.
7-ми го е написал много добре.Можеш да се обърнеш и към него

Анонимен каза...

И да допълня нещо.
Интересно ми е като цитираш закона,9-ти,Защо аз като карам колата си в града зад мен няма никой.Карам с 50,а всички ме задминават.Може би и ти си от тях,освен ако не си от оная малка част ,които са без книжки и злобеят срещу водачите на МПС.

Анонимен каза...

В Троян е пълно със смотаняци. Затова и има толкова много катастрофи при такъв слаб трафик и малко на брой автомобили.
И да ти кажа имам книжка от над 10г и ВИНАГИ пазя пешеходеца.
И идеята на закона е водача да се оглежда за всякакви малоумници на пътя и да е готов да предвиди в аванс всяко внезапно излизане (най-вече на дете).

Анонимен каза...

Факт е, че от както Донка Михайлова и екипът ѝ се отдадоха на каузата Троян, инцидентите по пътищата ни почти изчезнаха.Денонощно хората от екипът ѝ дежурят по улиците и помагат ( на смени) на хората.Един свети като светофар, друг лежи като пешеходна пътека и т.н... Все неща, които се забелязват от обикновения човек.С всеки изминал ден виждам надежда в очите на много троянци. Чудото се случва !

Анонимен каза...

Щом водача който е блъснал детето е женица то произшествието не се чете за такова. Жениците водачи когато са на пътя не мислят, а чувстват, ползват огледалото на колата за разкрасяване, това че е подала овцата ляв мигач не означава изобщо, че колата ще завие на ляво.Може да мачкат хора по улиците но го правят винаги с голямо внимание и баааавно. Голям проблем е движението на задна и паркирането назад за жениците и скоро ще излязат с предложение това да се забрани/нещо подобно на жениците в армията-като им дадат команда "Залегни" и те се мятат по гръб.../. Повдигната пешеходна пътека няма да реши проблема на шофираща женица, най много колата да излети вертикално с разбит картер и да се вреже в автобусната спирка. Не е възможно? Само почакайте и ще видите, при тия дето пикаят клекнали невъзможни неща няма.. Кардинално решение на проблема има, като със закон се забрани на жениците да карат кола. За да се изявяват имат възможност като шофират тенджери и тигани в кухнята.

Анонимен каза...

По-скоро със закон трябва да се забрани на комплексирани малопишковци да се изказват във форуми.

Анонимен каза...

15-та, не се притеснявай, не си само ти грозна, има и други като теб. Обаждай се предварително да изключа годзиломера, че ще счупи стрелките и ако караш кола си затъмни прозорците за да не плашиш децата.

Анонимен каза...

На мъжете с миниатюрен размер на мъжкото достойнство, по които жените не си падат, и затова са се озлобили срещу тях, се препоръчват разни кремчета и помпи. Не е лошо да ги пробваш, за жалост обаче за простотията и ниската интелигентност лек няма.

Анонимен каза...

Тоя дето ще измисля закон против шофиращи жени или е гей или е пълен идиот. Явно баща му го е раждал или го е довлякла реката. И в двата случая сигурно някъде се е заклещвал, та от там са му страничните ефекти. Чудно ми е дали е женен или омъжен

Анонимен каза...

Когато № 17 и 18 си грозничка та плашиш кокошките по двора, то за теб всички мъже са гейове и идиоти които са женени и омъжени каквото и да значи това. Купи си вибратор той няма да ти изневерява и няма как да те види!!!

Анонимен каза...

Гроздето е кисело, нали така, пич? :)

Анонимен каза...

Пак казвам, виж в някои специализирани сайтове има разни методи за ненадарени мъже, та да не пишеш постове срещу всички жени в стил "Гроздето е кисело" :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |