Никола Манев дари на Троян 25 свои картини

* Платната ще бъдат показани при откриването на новия Информационно-културен център * Художникът ощастливи с равностойно дарение и областния Ловеч
Благодетели
Никола Манев връчва дарението си на кмета на Троян Донка Михайлова
ИЗВЕСТНИЯТ художник Никола Манев, който от години живее и твори в световната арт столица Париж, дари на Троян 25 свои картини. Абстрактните платна ще бъдат изложени при откриването на новия Информационно-културен център (3 септември). След това дарението ще влезе във фондовете на троянския музей. По наша информация художникът е имал желание Общината да осигури отделно помещение/сграда за постоянна негова експозиция, но този разточителен и в някаква степен спорен вариант отпаднал. „Големите творци са и големи човеци. След два дни Никола Манев навършва 75 години (роден е на 28 август 1940 г. в Пазарджик и е израснал в Чирпан – бел. ред.). Дано има още дълги години на творческа продуктивност и добри дела!”, написа днес в страницата си във фейсбук троянският градоначалник Донка Михайлова, която лично прие дарените картини.

МИНАЛАТА година през м. май, в рамките на Празниците на изкуствата 2014, Никола Манев откри своя изложба в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак. Оттогава са и връзките му с нашия край, а идеята за настоящото дарение художникът споделил най-напред с управителя на изложението Иван Чакъров, с когото са в приятелски отношения. Преди дни Никола Манев направи подобен подарък и на Ловеч – 28 картини, които ще бъдат показани в тамошната общинска галерия в началото на м. септември; Община Ловеч пък се е ангажирала впоследствие да предостави подходяща сграда в кв. „Вароша” за постоянна експозиция.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Блaгородно дело, брaво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |